Stiri

Hârtie pe care se poate tipări de 80 de ori, fără cerneală

• Bookmarks: 21669


O echipă mixtă de cercetători americani și chinezi a realizat un suport de hârtie care dacă este tipărit poate fi șters prin expunere prelungită la raze ultraviolete. Tehnologia permite imprimarea și ștergerea suportului de 80 de ori.

Suportul de tipărit dezvoltat de cercetători este practic hârtie pe care se tipărește fără a utiliza cerneala obișnuită. Cercetătorii au folosit un proces chimic în care sunt utilizați compuși chimici precum dioxidul de titan și albastru de Prusia. Aplicați prin anumite procedee pe hârtie, imprimarea se poate realiza repetat, de 80 de ori, fără a utiliza cerneluri.
Compusul chimic realizat de specialiștii americani și chinezi se activează la acțiunea razelor ultraviolete (UV), notează publicația specializată Graphiline. Expunerea hârtiei la ultraviolete atrage electronii dioxidului de carbon către nanoparticulele din albastru de Prusia. Astfel, culoarea de pe suport trece de la albastru la alb.
„După mai multe zile de contact cu o sursă de căldură (la o temperatură de 120 de grade Celsius), conținutul tipărit se șterge de la sine. Suportul de hârtie rezistă de 80 de ori la aceste transformări”, a explicat pentru Graphiline Yadong Yin, unul dintre inginerii din cadrul echipei de cercetători.
Soluția inovatoare este rezultatul cercetărilor desfășurate la Universitatea Shandong (China), Universitatea din California și Laboratoarele Lawrence Berkeley (din SUA).
Pentru perioada următoare, cercetătorii au anunțat că urmează să construiască o imprimantă laser capabilă să utilizeze această hârtie pentru imprimarea rapidă. De asemenea, cercetările vizează și dezvoltarea unor procedee de imprimare color a textelor.
Tehnologia are aplicații imediate în tipărirea presei, dar și în domeniul publicității.

Foto: wikipedia

Similar Posts:

21 recommended
comments icon0 comments
0 notes
669 views
bookmark icon

Write a comment...