Stiri

Ziarul hibrid din “Harry Potter” a devenit realitate

• Bookmarks: 22639


O echipă de cercetători britanici a creat prototipul unui document tipărit, care le permite cititorilor să acceseze informațiile sub forma unor clipuri video sau a unor înregistrări sonore, doar prin simpla atingere a hârtiei.

Jurnalul Vrăjitorului, un ziar imprimat cu imagini animate, care se regăsește în celebra serie de romane fantastice „Harry Potter”, a devenit realitate. Sau cel puțin așa susține cercetătorul britanic David Frohlich (de la Centrul de cercetare digitală, din cadrul Universității Surrey), care a creat și dezvoltat o serie de tipărituri interactive.
Scopul cercetării este de a realiza un nou tip de document tipărit hibrid, care să facă legătura între lumea reală, palpabilă și cea virtuală, digitală, permițând cititorilor să acceseze informațiile într-un mod inedit: la atingerea hârtiei vor putea fi vizualizate filmulețe sau vor putea fi ascultate anumite înregistrări, se precizează în publicația Graphiline. Totul la fel ca în „Harry Potter”, o transpunere a fantasticului în realitate. Pentru a se obține acest rezultat, mai multe dispozitive digitale amplasate în apropierea cititorului vor fi sincronizate cu suportul-document, declanșându-se la anumite comenzi sau gesturi.
Aplicațiile inovației britanice, inspirate de personajele și întâmplările din celebrele romane cu Harry Potter, sunt numeroase și imediate (turism, educație, presă etc.), susțin cercetătorii de la Universitatea Surrey.
„Clasicul suport de hârtie va căpăta o nouă viață în lumea digitală. Hârtia interactivă este deja testată, iar aplicațiile acesteia nu vor întârzia să apară, într-un timp foarte scurt. O astfel de inovație este exact ceea ce au nevoie generațiile secolului 21”, a declarat profesorul britanic David Frohlich.

Foto: Universitatea Surrey

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
639 views
bookmark icon

Write a comment...