Default

Importanța conștientizării problemelor legate de mediu în industria tampografică

• Bookmarks: 9474


În decursul ultimilor ani, reglementările juridice au influențat dezvoltarea cernelurilor pentru tampografie. Acest proces de imprimare interesant și des utilizat a devenit practic indispensabil în multe aplicații. Unul dintre cele mai importante obiective ale laboratoarelor de cercetare de la Coates Screen Inks GmbH îl constituie adaptarea sau modificarea sistemelor de cerneală tampografică la cerințele legale actuale. Un alt obiectiv în activitatea de cercetare este analiza aspectelor referitoare la mediu, atât pentru îndeplinirea cerințelor legale, cât și pentru a pune la dispoziția clienților produse eco-friendly.

 

Dezvoltarea datorată schimbărilor legislative

La începutul anilor ’90 au fost schimbate reglementările legate de etichetarea cernelurilor pentru tampografie care conțin pigmenți de metale grele. Avantajele acestor pigmenți sunt opacitatea, strălucirea puternică și rezistența la intemperii. În acel moment, principala preocupare a fost dezvoltarea cernelurilor tampografice care să conțină pigmenți în concordanță cu normele referitoare la protecția jucăriilor EN71, partea a III-a; migrarea anumitor elemente fără a periclita proprietățile imprimărilor. Drept rezultat al cercetărilor noastre au fost create nuanțe de cerneluri strălucitoare și foarte opace adecvate pentru imprimări pe substraturi închise la culoare.

O altă provocare a constituit-o schimbarea solvenților. Ca rezultat al unor studii recente, unii solvenți s-au dovedit a avea potențial mutagenic sau carcinogenic. Din acest motiv, laboratoarele Coates Screen Inks GmbH au dezvoltat o gamă nouă de cerneală derivată din gama TP300 fără ciclohexanonă. Printre alte aplicații, această cerneală este utilizată la imprimarea pe capacele de plastic din industria de băuturi. Noua gamă poartă numele de TP300/…NT-111580. Deoarece a fost acceptată de foarte mulți dintre clienții noștri, am decis să o oferim doar pe aceasta fără ciclohexanonă.

Odată cu crearea Uniunii Europene au apărut multe reglementări la nivel european, unele dintre ele afectând industria de imprimare tampografică. Un exemplu îl constituie interzicerea utilizării plastifianților pe bază de ftalați pentru jucăriile pentru copii cu vârste mai mici de trei ani. Evident că în cazul nostru acest standard a fost îndeplinit, nu mai sunt utilizați deloc astfel de plastifianți. Toate cernelurile tampografice produse după data de 1 iulie 2009 nu conțin plastifianți pe bază de ftalați.

 

Dezvoltarea cernelurilor tampografice TPE-HF fără halogeni

În ultimii ani, un subiect important a fost dezvoltarea cernelurilor tampografice fără halogeni, mai ales în Asia, datorită „Guide to Greener Electronics” introdus de Greenpeace. Scopul acestui proiect l-a constituit posibilitatea controlării și, eventual, a înlocuirii materialelor plastice sau a cernelurilor care conțin compuși halogenați. Coates Screen Inks GmbH a dezvoltat o gamă nouă de cerneală tampografică – TPE-HF – care conține un binder fără PVC (fără halogeni) și poate fi procesată în industria tampografică.

După ce a fost depășit acest stadiu a apărut o etapă și mai dificilă. Nu doar anumiți binderi, precum PVC-ul, conțin halogenurile pe bază de clor, ci și anumiți pigmenți au un conținut mare – câteodată peste 50% – de compuși pe bază de clor. Pigmenții din nuanțele C-MIX G50, O50, R20, V50 și Y50 au fost înlocuiți cu succes cu pigmenți fără halogenuri. Pentru a distinge în mod clar aceste nuanțe au fost introduse denumiri noi. R20 a devenit R26-HF; 26-HF înseamnă că această nuanță este foarte aproape de R20 și nu are în compoziție compuși halogenați. Din păcate, pigmenții fără halogeni nu au exact aceleași nuanțe ca cei utilizați până în prezent. Acesta este motivul pentru care a fost creată o nomenclatură nouă de produse. Suntem siguri că acest tip nou de cerneală dezvoltat va îndeplini toate cerințele viitoare pentru o cerneală tampografică de înaltă calitate eco-benefică.

 

TPE-HF

 

Similar Posts:

9 recommended
comments icon0 comments
0 notes
474 views
bookmark icon

Write a comment...