Ca şi în cazul foliilor adezive folosite în industria publicitară, în domeniul inscripţionărilor textile există o multitudine de materiale (folii şi hârtii), fiecare pentru aplicaţii specifice. Alegerea foliei potrivite este primul pas pentru un transfer termic reuşit.
„Vreau şi eu o folie!” Aceasta este cerinţa pe care o auzim cel mai des. În majoritatea cazurilor, consumatorul nu reţine toate foliile şi datele tehnice ale acestora, pentru a şti exact ce să comande. El ştie doar că vrea o folie pe care să o aplice pe un anume suport. Atât. Mai departe începe munca oamenilor de la vânzări. Aceştia trebuie să-şi folosească experienţa şi pregătirea, să ştie exact ce întrebări să pună, să înţeleagă practic nevoile clienţilor şi să adapteze oferta la cerinţele acestora. Poate părea o soluţie simplă ca pe moment să-i oferi clientului folia cea mai uzuală sau cea mai ieftină, însă, dacă nu este cea corectă, tocmai te-ai ales cu un client nemulţumit.
În timp ce un client mulţumit de produs sau de serviciu şi de modul în care a fost tratat va recomanda firma poate la doi-trei cunoscuţi, un client nemulţumit se va plânge sigur la cel puţin zece persoane. În cazul nostru, pentru a primi exact materialul de care are nevoie, clientul este rugat să răspundă la două întrebări:
1. prin ce metodă va fi prelucrat materialul (decupare la cutter-plotter, printare, ştanţare etc.)?;
2. pe ce tip de material textil se va face aplicarea foliei (bumbac, poliester, lycra, piele etc.)?.
În urma răspunsurilor primite, oamenii de vânzări pot recomanda cea mai bună opţiune pentru a satisface necesitatea clientului. Să luăm, de exemplu, foliile pentru cutter plotter. Poate părea simplu: iau o folie, o decupez la cutter plotter şi o aplic! Ar fi bine dacă ar fi aşa. Însă, când există atât de multe opţiuni, trebuie să ştii cum alegi folia care îţi trebuie. De exemplu, noi oferim 14 tipuri de folii pentru cutterplotter de la Siser şi nu toate sunt la fel! În continuare vă oferim o scurtă prezentare a acestora, în care ne vom axa doar pe caracteristicile lor esenţiale.
Videoflex este folia cea mai des folosită pentru inscripţionările textilelor din bumbac, poliester şi amestecuri din bumbac şi poliester.
Videoflex Thin, spre deosebire de Videoflex, se remarcă prin două caracteristici majore: este mai subţire (după cum v-aţi dat seama şi din denumire), avantaj care permite suprapunerea mai multor culori fără ca imprimeul rezultat să fie prea gros, şi folia este din poliuretan, nu din P.V.C., ceea ce înseamnă că materialul prezintă două mari avantaje:
– foliile din poliuretan îndeplinesc standardul Oeko-Tex Standard 100, clasa I, fapt ce permite imprimarea (personalizarea) materialelor textile pentru nou-născuţi. Clasa I certifi că faptul că materialele nu sunt nocive pentru nou-născuţi, chiar dacă aceştia le mestecă;
– poate fi călcat direct pe faţa inscripţionată şi nu pe spate ca la majoritatea foliilor pentru inscripţionări textile.
PS Film este o folie la fel de subţire ca Videoflex Thin, tot din poliuretan, însă are suportul adeziv. Practic toate foliile cu „PS“ în denumire au suportul adeziv. Acesta vă ajută în situaţiile în care se fac decupări de litere şi simboluri mici: la decolarea surplusului de material, ceea ce rezultă rămâne lipit de suport pentru un transfer termic cât mai precis. Dacă doriţi să folosiţi PS Film şi pentru decupaje mai mari, vă putem oferi un sfat practic pentru o decolare mai uşoară a materialului într-un timp scurt: după ce decupaţi folia, aşezaţi-o cu suportul pe platanul inferior al presei, încălzit în prealabil timp de 7-8 secunde. Prin încălzire, suportul adeziv al foliei se înmoaie, astfel încât puteţi decola surplusul de material mult mai uşor, în unele situaţii chiar dintr-o singură mişcare (în funcţie de mărimea literelor şi de complexitatea graficii decupate).
PS Film Extra este singura folie pentru cutter plotter din oferta Siser care poate fi aplicată pe materiale din fâş, nylon, piele, în principiu textile care au o protecţie siliconică. Ca o regulă generală pentru produsele Siser, toate materialele care au cuvântul „Extra“ în componentă sunt pentru aplicaţii pe textile cu protecţie siliconică.
Elasticut este special concepută pentru aplicarea pe materiale elastice şi supraelastice (lycra, elastan, spandex etc.) sau pentru inscripţionări pe echipamente sportive. Elasticut este un material patentat de producător, Siser fi ind singura companie ce are un asemenea produs în ofertă. Este un material ecologic care nu conţine niciun fel de substanţe nocive.
Stripflock este o folie cu suprafaţa catifelată, aplicabilă pe materiale din bumbac, poliester şi amestecuri din bumbac şi poliester. Gama de culori s-a îmbogăţit în acest an, ajungând la un număr de 19.
Thermoreflex şi Extrareflex sunt foliile refl ectorizante pentru cutter plotter, prima fi ind pentru materiale obişnuite, cea de-a doua pentru cele siliconate. Aceste folii îndeplinesc standardul de siguranţă european EN 471 (Clasa a II-a) şi pot fi utilizate la personalizarea echipamentelor de lucru care necesită vizibilitate în condiţii de lumină redusă.
PS Lumen este o folie fotoluminiscentă care se încarcă la lumină şi apoi străluceşte în întuneric. Lansată în 2009, folia reprezintă o alternativă de lungă durată la hârtiile fololuminiscente. PS Lumen este albă pe timp de zi (când se încarcă la lumină), iar pe timpul nopţii devine verzuie şi luminează strălucitor în întuneric, atrăgând toate privirile.
În afara acestora, mai sunt câteva folii pentru aplicaţii inedite, din domeniul modei:
PS Electric (suprafaţă lucioasă electrizantă – 13 culori), PS Metalic (de tip oglindă – două culori), Moda Glitter (cu sclipici – şase culori) şi Videoflex Moda Fashion (12 culori – din care fac partea şi cele patru culori din gama Vernice – culorile lucioase concepute pentru casa de modă Versace).
Pentru mai multe detalii despre aceste materiale vă invităm să vizitaţi site-ul www.inscriptionari-textile.ro.