Interviu

“Laminarea lichidă câştigă teren în faţa foliilor”

• Bookmarks: 25601


Tadeusz Niedziolka consideră că piaţa soluţiilor de finisare pentru print se va confrunta în viitor cu o schimbare a direcţiilor şi soluţiilor, iar tehnologia lichidă va câştiga tot mai mult teren, în defavoarea foliilor de laminare. Piaţa autohtonă de profil se adaptează trendurilor globale, prin integrarea echipamentelor şi soluţiilor inovatoare, printre care şi cele distribuite de Drytac. Prezent la standul furnizorului Mons Medius, Tadeusz Niedziolka, expert sales managerul Drytac, a vorbit şi despre evoluţia pieţelor pe care activează producătorul.

Cum puteți descrie piața din România de când ați început să distribuiți aici și până în prezent? Prin ce se diferențiază de alte piețe din Europa?
Este aproximativ la fel, după părerea mea. Fiecare piață are o ascendență. Când oamenii realizează că nu este de ajuns numai să imprimi, au nevoie de finisări, de procese care să asigure protecția printurilor împotriva deteriorării de orice fel, mai ales când își dau seama că au nevoie de radiații UV și de aplicarea unor straturi de protecție. Așa ajung să caute și să dorească noile tehnologii. Ajung la echipamentele necesare și la materialele necesare. Acesta este modul în care progresează piețele.

Acum se caută mai mult laminarea lichidă. Business-urile încep să renunțe la aplicarea foliilor de protecție.

Noi avem folii, lichide water-based și laminare UV, produse care se distribuie aici în ţară. Piața din România nu este o excepție. Aici se cunosc procesele la fel de bine ca în orice țară de la nivel mondial. Singura diferență ar fi că unele piețe sunt mai familiarizate cu tehnicile UV coating sau water-based.

Cum credeți că va fi în viitor? Dacă aduceți aceste produse în România, cum credeți că vor decurge vânzările? Credeți că se va face trecerea de la folii protectoare la cele obţinute prin turnarea lichidă?
Da, cu siguranță. Oamenii încă folosesc folii pentru laminare, pentru că sunt ușor de înlocuit. Dar din moment ce vor cunoaște laminarea lichidă, spre exemplu, vor realiza că pot asigura o protecție a materialelor imprimate cu un cost mai redus. Consumatorii caută întotdeauna noi soluții care să le ușureze munca sau care să reducă costurile, cum este tehnologia lichidelor water based. Piețele vor tinde spre înlocuirea foliilor cu această tehnologie. În special pentru aplicații din zona autocolantelor pentru autoturisme, pentru că sunt foarte scumpe. Poate și pentru postere imprimate digital, pentru care avem o foarte bună soluție – un lichid foarte mat, care nu permite reflectarea luminii și care aderă foarte bine. Altă zonă ar mai fi și aplicațiile outdoor, precum bannerele.

Referitor la colantarea autoturismelor, dacă se laminează o aplicație imprimată, calitatea și rezistența oferite de tehnologia de laminare lichidă este asemănătoare cu aplicarea unei folii de protecţie?
Filmul este într-adevăr mai rezistent, dar este și mai scump. În cazul laminării lichide, rezistența este cam aceeași. Acum, depinde și de aplicație. Folia va rămâne soluția ideală pentru o aplicație care necesită o rezistență mult mai mare, dar pentru zonele în care aplicațiile nu sunt expuse unor condiții foarte grele, laminarea lichidă va înlocui laminarea cu folie.

În materie de noi tehnologii pentru imprimare, în ultima vreme s-a dezvoltat foarte mult tehnologia UV LED. Credeţi că această soluţie se potriveşte şi pentru echipamentele de laminare cu soluţie lichidă?
În principal, compania noastră face progrese mari pe partea de soluţii lichide, dar și pe cea de echipamente cu lampă UV. Lucrăm și la dezvoltarea celor cu LED, dar această tehnologie are câteva limitări, legate în principal de raza de acoperire a acestor dispozitive.

Care este principalul motiv pentru care tehnologia UV-LED nu este integrată în echipamentele de laminare lichidă?
Diferă în primul rând lichidele. Avem foarte multe tipuri: de la glossy la mat, unele potrivite vinilului, altele se adresează aplicaţiilor imprimate. Nu putem folosi LED deocamdată tocmai pentru că nu știm toate aceste diferențe. Pentru cerneluri, consistenţa este diferită, acesta este şi principalul motiv pentru care a luat amploare această tehnologie în ultima vreme. Însă, în ceea ce priveşte laminarea lichidă, Drytac este în stadiul de testare a acestei tehnologii.

În România, Mons Medius este distribuitorul autorizat al soluţiilor şi echipamentelor Drytac, printre care se numără şi cele speciale pentru laminare lichidă.

Similar Posts:

25 recommended
comments icon0 comments
0 notes
601 views
bookmark icon

Write a comment...