Un nou serviciu oferit clienților: personalizarea de obiecte din orice material
Cu o vechime de 12 ani în piața de print indoor și outdoor, dar mai ales pe cea de bannere și mashuri, One Way Media își extinde gama de servicii oferite pieței odată cu achiziția unui echipament de personalizare de obiecte prin intermediul Starcut. În plus, exportul a devenit o prioritate, la fel ca ridicarea halei proprii care va cuprinde spații pentru producție, birouri și depozit. Toate acestea, dar și altele ni le-a spus Ionuț Cojocaru, directorul general de la One Way Media.
Dan CĂLIN
Cum ați pornit pe drumul producției publicitare?
One Way Media activează în domeniul producției publicitare din anul 2004. Afacerea a pornit de la intermedierea de tipar, însă în foarte scurt timp, în mai puțin de un an, a fost luată hotărârea de a investi în producție. În 2005 am început să realizăm mape, pliante, flyere, cărți de vizită ș.a.m.d. cu un bizhub de la Konica Minolta. Am făcut acest pas pentru că ne-a atras mai mult să producem și să fim mândri de ceea ce facem. Apoi s-a tot mărit echipa până în anul 2008, atunci când a început criza. În acel an am luat o țeapă destul de mare și am trecut prin momente grele. Dar am avut susținerea echipei din care era formată atunci firma, care a lucrat în continuare fără să conteze când își primeau salariile.
Cât de repede ați reușit să vă redresați?
În anul 2009 deja ne gândeam la investiții. Atunci l-am cunoscut pe Marian Obaciu de la Starcut cu care ne-am înțeles foarte bine și, de atunci, am achiziționat echipamente numai de la el. Prima dată am luat o mașină de tipar pentru bannere, apoi un router și încă două imprimante de outdoor. Ca să ajungem la ultimul utilaj – cel care printează pe aproape orice material rigid, de la plastic și sticlă, până la gresie și lemn.
De ce ați făcut această investiție atipică pentru activitatea companiei de până acum?
Am văzut că piața de outdoor este deja saturată și ne-am gândit că am putea să extindem gama de servicii pe care le oferim. Am ales să mergem spre personalizarea de obiecte și l-am rugat anul trecut pe Marian Obaciu să caute un echipament care să ne ajute în acest sens. A găsit unul, l-am testat, ne-a plăcut și în martie anul acesta l-am luat. Deja sunt aproape gata două magazine online (www.daruricolorate.ro și www.ghiftforall.net) prin intermediul cărora vom promova produsele pe care le putem realiza cu această mașină. Însă noi tipărim în continuare bannere, mashuri, plase de protecție pentru clădiri în construcție, standuri expoziționale etc.
De ce ați mers numai pe mâna celor de la Starcut în ceea ce privește investițiile din ultimii șapte ani?
Pentru că ne-am înțeles foarte bine de la început cu Marian Obaciu, având o relație interumană bună bazată pe încredere. În plus, atunci când am avut probleme cu cash flow-ul ne-a înțeles, iar când am avut nevoie de ceva s-a ocupat el de căutări.
Cum a fost 2016 până acum față de anul trecut?
Față de aceeași perioadă din anul trecut, până acum, în 2016, am înregistrat o creștere de aproximativ 30%. Din cifra de afaceri, noi folosim 30% pentru investiții, 30% pentru rezervă și restul pentru cheltuieli.
Cum se poate supraviețui într-o piață a bannerelor și a mashurilor unde nu contează calitatea, ci doar prețul cel mai mic?
Este adevărat că este greu și că pentru client contează doar să-i dai cel mai mic preț din piață, dar asta se întâmplă din cauza unor furnizori de bannere și mashuri care lucrează singuri într-un garaj. Nu plătesc taxe pentru angajați, cumpără material și cerneală de cea mai slabă calitate, iar apoi vând produsul cu circa 3 euro/mp. Dar cred că se va schimba această situație în viitorul apropiat deoarece nu mai poți evita plata către stat a taxelor. Este posibil să ajungem ca în Germania, acolo unde firmele care nu-și dau dările nu mai pot factura. Deja nu prea mai găsești bannere cu 3 euro/mp în București. Noi ne-am stabilit anumite limite de preț sub care nu coborâm oricine ar fi clientul care ne cere asta.
Care sunt cele mai mari probleme cu care vă confruntați?
Cea mai mare este cea reprezentată de oameni, de angajați. Din păcate nu mai sunt la fel ca cei din urmă cu zece ani. Nu mai au responsabilitatea lucrului bine făcut, cultura muncii. Trebuie să le spui pas cu pas ce să facă, trebuie să verifici dacă și-au făcut treaba bine, trebuie să îi împingi de la spate să lucreze șamd. Deși noi îi trimitem la cursuri de specialitate plătite de noi, le dăm salariile la timp și trecem toată suma în cartea de muncă, plătim toate orele suplimentare etc. Așa au învățat în școală, să dea copy și paste. În loc să-și realizeze singuri referatele, să-și pună mintea la contribuție și să muncească la ele, dădeau copy și paste informațiilor găsite pe Internet. În rest, sunt oameni buni, dar nu sunt făcuți să muncească.
O altă problemă din piața noastră este termenul de livrare. Clienții vor ca lucrarea să fie gata mâine sau chiar astăzi. Termenele limită sunt date de persoanele care nu și-au facut treaba la timp. De exemplu, în Anglia, dacă nu dai comanda cu cel puțin șapte zile înainte de a avea nevoie de ea, nu se apucă nimeni să ți-o realizeze. Avem colegi care au plecat acolo și ne-au povestit aceste lucruri. La noi, probabil că cineva nu-și face treaba la timp și se trezește în ultima clipă să ne ceară imposibilul. Iar dacă le ceri să plătească suplimentar pentru urgență li se pare anormal. De aceea am ajuns să-i refuzăm pe unii.
Cum vă descurcați cu încasarea banilor de la clienți, fiind cunoscut faptul că aceasta este cea mai mare problemă în piață în prezent?
Începând din 2009, oferim termen de plată de 45 de zile doar câtorva clienți fideli cu care lucrăm constant. Ceilalți plătesc jumătate când lansează comanda și cealaltă jumătate la livrare. În străinătate așa se lucrează. Încercăm și noi să ne educăm clienții în acest sens.
Care sunt proiectele pe care vreți să le dezvoltați?
Vrem să ne dezvoltăm pe segmentul realizării de obiecte personalizate. În afară de vânzarea lor online, ne dorim să prindem cât mai multe proiecte cu fonduri europene care au bugetate astfel de materiale promoționale. Iar în exercițiul financiar actual există o creștere importantă a bugetului, așadar și la promoționale vor ajunge mai mulți bani. În plus, încercăm să ieșim la export. Avem deja discuții cu o firmă din Turcia pentru tipar pe sticlă, dar nu ne vom opri aici. Exportul este o prioritate pentru noi în prezent. În paralel, vrem ca până anul viitor să terminăm construcția halei noastre cu o suprafață totală de 600 mp, din care 300 mp de producție. Avem terenul și urmează începerea lucrărilor. Tot până în 2017 vom achiziționa și un FLATBED de 3×2 m și vom apela tot la Marian Obaciu.