Default

Pe surse

• Bookmarks: 26632


Veşti bune: nici n-a început bine anul şi deja s-au făcut câteva instalări de maşini care împreună costă vreo 7, 8 milioane de euro. Cine sunt fericiţii proaspeţi proprietari? Despre ce maşini este vorba? Au apărut lucrări noi, originale sau doar creşte concurenţa pe aceleaşi pieţe? Ei, la aceste întrebări nu prea avem cum să răspundem oficial, pentru că nimeni nu vrea să ne confirme nici nouă oficial instalările despre care vorbim. Poate vă plictisim cu acest subiect. Nici noi n-am fi vrut să ne lovim de el chiar când apar ghioceii. De fapt, am tot sperat că această muţenie e doar o modă care va trece, dar se pare că nu e aşa.

OK, noi aproape că ne-am obişnuit cu această atmosferă, deşi nu încetăm să ne luptăm cu ea. Cum spuneam şi cu alte ocazii, acesta e felul nostru de a da înapoi ceva acestei industrii – alergăm s-o ţinem informată, chiar dacă de multe ori simţim că facem asta purtând nişte ochelari de cal virtuali, artificiali, puşi de înşişi cei cărora vrem să le facem şi noi un bine. Asta, în varianta optimistă, pentru că uneori nu e vorba atât de mult despre cum ajungem bine, ci despre cum facem să nu ajungem rău.

Iar un semn rău am primit chiar la sfârşitul anului trecut. Surse din piaţă din zona furnizorilor ne-au mai spus ceva, tot aşa, mai mult sau mai puţin neoficial: maşini s-au vândut bine de ceva vreme încoace, însă comenzile de consumabile nu au crescut la fel. Vă lăsăm pe dumneavoastră să deduceţi ce înseamnă asta. Pentru noi, această situaţie poate fi interpretată în mai multe note, dar vom face doar o simplă observaţie: e mai greu să primeşti comenzi pentru o maşină despre care nu ştie nimeni că o ai. Sau poate că toţi cei care au cumpărat maşini noi au deja programate lucrări pentru ele atât de multe încât nici nu-i mai interesează alte comenzi sau alţi clienţi. Noi ne-am bucura pentru ei dacă ar fi aşa.

Lăsând ironia la o parte şi discutând între noi mai mult sau mai puţin oficial, este destul de greu de înţeles de ce atâţia oameni motivaţi, talentaţi şi care îşi cunosc meseria aşa cum şi-o cunosc în acest domeniu au această frică de deschidere de care vorbim de atâta timp. Ceva trebuie schimbat. Şi cum neoficial maşinile se înnoiesc, poate ar trebui schimbat ceva şi la oameni, aşa minunaţi cum au fost ei până acum.  Gata. Ne-am plâns destul. Dar dacă tot vorbim de oameni şi ştim că atunci când veţi citi aceste rânduri va fi oficial primăvară, să ne îndreptăm gândurile bune către ele. Către cele care ne fac viaţa mai uşoară, mai ordonată şi mai frumoasă în acest anotimp al naşterii şi renaşterii. Aşadar, un călduros “La mulţi ani!” doamnelor şi domnişoarelor din industria poligrafică.

Similar Posts:

26 recommended
comments icon0 comments
0 notes
632 views
bookmark icon

Write a comment...