Poziționarea centrală, traficul intens și rezonanța culturală fac din Piața Universității un loc-cheie pentru derularea experimentelor artistice. Pasajul Universității găzduiește expoziții de fotografie plusate de elemente de semnalistică interesante. Pe 26 aprilie Greenpeace a amplasat floor graphics circulare pe Edgar Quinet pentru comemorarea a 25 de ani de la explozia centralei Cernobîl, ca parte a campaniei de promovare a energiei regenerabile. Brandul de bere Grolsch își comunică proiectul de redesenare a Capitalei, Bucharest by hand, prin două display-uri city lights.
Prezentă de numai un an pe piața autohtonă, marca de bere olandeză Grolsch s-a promovat printr-un mixaj avangardist de reclamă outdoor și artă contemporană. Lansarea brandului a mizat pe două experimente de publicitate stradală sub umbrela unui grup de artiști plastici și integrate în conceptul „Handmade Advertising”. Primul proiect a constat într-un panou poziționat în fața Ateneului Român ce reda imaginea sticlei Grolsch Swingtop și a cărui realizare suprapunea pictura cu mozaicul.
Cel de-al doilea s-a numit „Pictură Evolutivă” și a putut fi vizualizat pe Calea Victoriei în trei variante picturale succesive – cubistă, pointilistă și pop-art. Cel mai recent exemplu de promovare ingenioasă a brandului este campania Bucharest by hand.
Nucleul proiectului este o hartă virtuală unde participanții sunt invitați să redefinească spațiile Capitalei prin fotografii, ilustrații, muzică și texte proprii. Experimentul a fost puternic mediatizat pe internet, în timp ce promovarea sa offline s-a rezumat la trei city lights: unul plasat în Piața Romană, iar celelalte două în Piața Universității.
Proiectele „Handmade Advertising” au demonstrat că impactul unei promovări outdoor depinde mai mult de conceptul pe care-l are în spate decât de răspândirea ei sau de volumul aplicațiilor angajate.
Cele trei display-uri create pentru Bucharest by hand nu au nici spectaculozitatea, nici elementele de compoziție sofisticate ale experimentelor anterioare. Materialele folosite în realizarea lor sunt cele uzuale.
Display-urile expun un afiș backlit pe fiecare parte, sunt încadrate de profiluri metalice și acoperite cu ecrane din plexiglas. Probabil că ar trece neobservate în lipsa mediatizării lor online.
Singurele detalii care ies în evidență sunt totodată cele care ies din conturul reclamelor – coarnele și aripile ce vin în extensia graficii din interiorul aplicațiilor, completate de sigla Grolsch și banda cu site-ul campaniei, constând în autocolante decupate la cutter-plotter, poziționate pe suport metalic și care luminează pe timp de noapte.
Nivelul înalt de expunere pe care-l oferă Piața Universității și Piața Romană este deopotrivă un atu și un dezavantaj pentru advertiseri. Reclamele plasate în aceste zone se bucură de numeroase vizualizări, dar sunt în același timp vulnerabile în fața actelor de vandalism. Autocolantul cu site-ul campaniei de pe unul dintre display-urile situate în Piața Universității a fost dezlipit aproape în întregime. Iar coarnele uneia dintre aplicațiile din Piața Romană au fost smulse.
0 thoughts on “Piața Universității, epicentru al experimentelor publicitare inedite”