Default

Ţesăturile văd lumina

• Bookmarks: 22452


Încălţămintea şi ţesăturile care emit sau reflectă lumina au devenit foarte populare, nu doar pentru că reprezintă o modă, ci şi pentru utilitatea lor – siguranţa pe care o oferă celor care poartă astfel de haine sau de încălţăminte prin creşterea vizibilităţii lor pe întuneric.

Încălţămintea sport cu leduri în talpă, care se aprind la fiecare pas, nu reprezintă o noutate. Aceste leduri au ca sursă de alimentare bateriile mici inserate în talpa încălţămintei, iar aprinderea lor se realizează prin intermediul unui întrerupător acţionat în timpul mersului, săriturilor sau alergării. De asemenea, sunt foarte cunoscute materialele fotoluminiscente (strălucitoare pe întuneric), dar, în cazul lor, emisia de lumină scade într-un timp relativ scurt, în mai puţin de 12 ore dacă materialul este ţinut la întuneric.

Materialele şi cernelurile serigrafice reflectorizante sunt folosite la diverse aplicaţii, mai ales pentru uniformele de pompieri, poliţie, ambulanţă. Dar, acestea „luminează“ doar atunci când asupra lor cade o rază de lumină. Să ne imaginăm o aplicaţie care emite lumina asemenea ledurilor, dar are flexibilitatea şi durabilitatea unui material care poate fi serigrafiat. În plus, dacă luăm în considerare posibilitatea de a transforma efectul luminos continuu al ledurilor într-un efect pulsatoriu, această alternativă ni se va părea ceva de domeniul fantasticului. Dar nu este. Astfel de aplicaţii pot fi obţinute cu ajutorul „lămpilor” electroluminiscente serigrafiabile.
Tehnologia „lămpilor” electroluminiscente nu este nouă în ceea ce priveşte uniformele de protecţie. Filmele convenţionale electroluminscente, cum ar fi cele folosite în aplicaţiile electronice, au o utilizare limitată în industria textilă (costumele pentru ciclişti sau alergători). Aceste filme sunt de fapt panouri mici fixate temporar pe ţesături. Lămpile electroluminscente serigrafiabile pot crea aplicaţii permanente, flexibile şi durabile, materialele electroluminscente putând da diverse culori luminii, la fel ca materialele reflectorizante. Aplicaţiile electroluminscente pe textile sunt obţinute serigrafic, prin imprimare directă sau prin transfer termic. Aceste aplicaţii au un aspect grafic apropiat de cel al unei imprimări convenţionale pe material textil la lumina zilei, dar capătă viaţă abia atunci când imaginea este expusă la întuneric.
Efectul electroluminescent al imprimării pe materiale textile rezistă la multiple cicluri de spălare şi uscare. De asemenea, bateriile de voltaj foarte mic, care sunt surse de alimentare pentru imaginea cu efect electroluminescent şi sunt fixate pe ţesături nu prezintă riscul unui şoc electric, nici măcar în condiţii de umiditate crescută. Descoperirea oxidului mixt de indiu şi staniu care poate fi serigrafiat a fost de un real ajutor în confecţionarea lămpilor electroluminiscente. În trecut panourile electroluminiscente erau realizate utilizând un film transparent din poliester acoperit cu un strat transparent de oxid mixt de indiu şi staniu. Peste acesta este imprimat un strat cu fosfor, care emite lumină când este stimulat electric, şi alte straturi conductive şi neconductive electric.

Lămpile sunt obţinute prin tehnici de serigrafie convenţională
Pentru aplicarea lămpilor electroliminiscente în industria textilă, ele trebuie să aibă flexibilitatea cerută de ţesătură. Soluţia este găsirea unui strat flexibil, imprimabil şi care să îndeplinească funcţia filmului de poliester. Cercetările au arătat că poate fi utilizată o cerneală în doi componenţi pe bază de poliuretan, cu care este imprimat primul şi ultimul strat al lămpii electroluminscente, aceste straturi având rolul de a incapsula această lampă. În acest mod, lampa poate fi imprimată pe un „film de transfer” similar cu imprimarea plastisolilor pe hârtia de transfer. În funcţie de adezivul folosit pentru transferul termic, lampa poate fi aplicată pe o varietate de materiale textile, piele, plastice, metale şi hârtie.
O grafică ce include lampa electroluminscentă poate folosi o singură lampă sau mai multe, caz în care pot fi obţinute aplicaţii multicolore ce pot fi activate selectiv cu ajutorul unui invertor. Pentru aprinderea selectivă a lămpilor poate fi folosit şi un panou de comandă care, ca şi invertorul, este un circuit integrat cu dimensiuni foarte mici. Lămpile aplicabile prin transfer sunt obţinute prin tehnici de serigrafie convenţională. Procesul de producţie începe atunci când hârtia de transfer este fixată pe platanul presei de transfer. Este imprimat stratul de cerneală în doi componenţi, pe bază de poliuretan, în formă transparentă sau colorată, cu pigmenţi fluorescenţi care au proprietăţi excelente de transmitere a luminii. Celelalte straturi sunt imprimate în funcţie de culori şi design.
După ce se usucă, sunt imprimate, în ordine, patru straturi care fac lampa funcţională: unul conductiv pe bază de argint, care asigură o conductivitatea curentului către stratul de oxid de indiu şi staniu; unul de oxid de indiu şi staniu, cu rolul de a conduce curentul către particulele de pigmenţi pe bază de fosfor; unul pe bază de fosfor, care emite lumina în una sau mai multe culori (alb, verde, albastru) în funcţie de compoziţia chimică a acestui strat; unul de titanat de bariu, cu rolul de izolator pentru lampă. Pentru imprimarea completă mai sunt imprimate unul sau mai multe straturi de poliuretan transparent pentru a fi realizat contactul cu primul strat de cerneală pe bază de poliuretan. Ultimul este imprimat în două etape adezivul pentru transfer. Ultimul pas este verificarea funcţionalităţii lămpii, durabilităţii şi rezistenţei mecanice a imprimării.
Sursa: http://screenweb.com/index.php/channel/3/id/869

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
452 views
bookmark icon

Write a comment...