Default

Efecte speciale pe textile realizate prin transfer termic.

• Bookmarks: 22571


Realizarea efectelor speciale pe textile, prin imprimare directă, nu este o temă ușor de realizat. Mai ales din cauza suportului pe care se face imprimarea, care, în cele mai multe cazuri, ori este absorbant, ori  nu poate fi expus la temperaturi ridicate pentru polimerizarea cernelii (dacă lucrăm cu cerneluri pe bază de plastisol, care necesită temperaturi ridicate pentru polimerizare 160-1650 C).

În acest sens, producătorii de folii de transfer au venit în ajutorul producătorilor de cerneluri cu folii de transfer cu efecte speciale.

Efect reflectorizant prin transfer termic – se poate obține folosind două tipuri de folii de transfer, și anume:

Film de transfer transparent reflectorizant  HCS100-1/CR

Este un film trasparent, din poliester, ce are depus un strat transparent reflectorizant pe fața de imprimare. Filmul se imprimă cu cerneluri plastisol „obișnuite“. Transferul se realizează cu ajutorul unei prese de transfer termic. Imprimarea obținută are efect reflectorizant. Astfel, vizibilitatea imprimării în întuneric este mult sporită. Imprimarea transferată rezistă la 25 de spălări, la 500 C. Se recomandă pentru articole sportive, dar nu numai.

Film reflectorizant argintiu imprimabil serigrafic HCS100-1/SRP

          Este un film din poliuretan ce are depus un strat argintiu reflectorizant pe fața de imprimare. Filmul se imprimă cu cerneluri „obișnuite“. După imprimare, filmul imprimat se taie pe cutter-plotter și se transferă cu ajutorul unei prese de transfer. Efectul reflectorizant se păstrează și în zona imprimată și vizibilitatea imprimării în întuneric este mult sporită. Imprimarea transferată rezistă la 25 de spălări, la 500 C. Se recomandă pentru articole de siguranță și articole sportive, dar nu numai.

Efect puf (flocking) prin transfer termic – se poate obține cu ajutorul foliilor puf (flocking) pentru cutter-plotter sau pentru imprimare/transfer. Avantajul acestor folii este dat de uniformitatea firelor (aceeași înălțime a firelor) și de o densitate constantă.

Folii de transfer puf (flocking) – TRANSFLOCK MONO

Folii puf, disponibile în 12 culori, destinate transferului într-o singură culoare pentru a obține efectul de puf. Înălțimea firelor este 0.5mm.

Folii de transfer puf (flocking) – TRANSFLOCK PRINTABLE

          Folii puf, alb, pe suport de hârtie, ce pot fi imprimate serigrafic, cu cerneluri pe bază de apă. Înălțimea firelor este 0.3mm, se recomandă pentru grafici cu mai multe culori și au stabilitate foarte bună la temperaturi ridicate, nu se „ strânge“.

Folii de transfer puf (flocking) – TRANSFILM PRINTABLE

          Folii puf, alb  transparent, pe suport de poliester, ce pot fi imprimate serigrafic, cu cerneluri pe bază de apă. Înălțimea firelor este de 0.3 mm, se recomandă pentru grafici cu mai multe culori și au  stabilitate dimensională foarte bună la transfer termic.

Efect textură „valuri“ sau „piele de șarpe“ prin transfer termic se poate obține cu ajutorul hârtiilor de transfer cu textură.

Hârtii de transfer cu textură – pot fi imprimate serigrafic cu cerneluri pe bază de apă și plastisol. După transfer, efectul texturat se regăsește în imprimare. Avantajele acestor hârtii sunt: efect texturat, culori strălucitoare, stabilitate dimensională în timpul transferului, transfer total al cernelii.

 

 

 

Efect metalic prin transfer termic – se poate obține cu ajutorul foliilor MYLAR.

MYLAR este o marcă înregistrată de DuPont pentru film de poliester sau folie de plastic. Dar a devenit un termen comercial pentru filmul din poliester cu efect metalic. Există în mai multe variante, atât de compoziție, cât și de finisare, în funcție de destinația și aplicația produsului.

În cazul textilelor, se aplică serigrafic adezivul pe bază de apă sau plastisol pe materialul textil, respectând grafica după care se aplică folia MYLAR și se face transferul termic. Folia din afara graficii se desprinde la rece.

Prezentare realizată de Cristina Ungureanu, pe baza documentației de la TTS – Olanda, ARJOWIGGINS – Franța, SEF – Franța și Kurz – Ungaria.

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
571 views
bookmark icon

Write a comment...