Stiri

Tranzacție surpriză în industria hârtiei din regiune: MEL va fi cumpărat de turcii de la Kartonsan

• Bookmarks: 22440


Potrivit unor surse anonime din industria celulozei și hârtiei regionale, producătorul turc de carton Kartonsan este în tratative avansate pentru achiziționarea fabricii de carton MEL Macedonian Paper Mills din Grecia. Dacă achiziția va fi finalizată cu succes, Kartonsan va deveni cel mai puternic fabricant de carton multistrat din Europa de Sud-Est și din Orientul Apropiat, volumul total al producției anuale urmând a fi de cca 300.000 de tone. Totodată, statutul pe care îl are MEL, ca producător dintr-o țară UE, le va oferi turcilor o serie de avantaje comerciale în spațiul comunitar.

Cu vânzări de aproape 90 de milioane de euro în 2010, Kartonsan ocupă locul cinci în ierarhia celor mai importanți producători de carton multistrat din Europa, cu peste 180.000 de tone de carton fabricate anual. Ceva mai modest, MEL a raportat în 2010 vânzări de cca 50 de milioane de euro și un volum anual al producției de cca 100.000 de tone de carton.

Pe piața românească, Kartonsan vinde ocazional anumite sorturi de carton, în special prin înțelegeri directe cu tipografiile. Producătorul MEL comercializează de mai mulți ani în România, în mare parte prin intermediul merchant-ilor, o serie destul de largă de tipuri carton multistrat, cele mai multe destinate industriei de ambalaje.

Expansiunea companiei Kartonsan în Europa ne oferă nu doar semnele unei evoluții de succes a producătorului turc ci și mai ales un indiciu asupra mersului economiei emergente a Turciei, care are toate șansele să se situeze pe locul 16 mondial, depășind economia Olandei. În consecință, scopul achiziției fabricii MEL are legătură și cu cererea din ce în ce mai mare pentru carton de ambalaje pe care o manifestă sectorul FMCG al Turciei, în această țară fiind concentrate foarte multe fabrici ale marilor concerne multinaționale.

Cum vor decurge pe viitor exporturile fabricii MEL către România este incert.

 

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
440 views
bookmark icon

Write a comment...