Asociaţia Tipografilor din Transilvania (A.T.T.) şi-a ţinut, între 22 şi 23 iunie 2009, Adunarea Generală a Asociaţiei la Hotelul Roberts din Sibiu. Oaspeţi ai Sibiului, o gazdă foarte primitoare, am încercat să surprindem cât mai mult din secretul care-i face pe tipografii ardeleni să aibă singura organizaţie cu greutate din industria poligrafică românească.
Abordarea noii conduceri a A.T.T., bazată pe o comunicare cât mai strânsă cu membrii organizaţiei, a dovedit ca fiind mai mult decât imperativă convocarea Adunării Generale a Asociaţiei. Lipsa de aproape doi ani a vreunei întâlniri de largă participare a membrilor asociaţiei, dar şi necesitatea rezolvării unor probleme arzătoare pentru comunitatea poligrafică din Transilvania – şi nu numai – a făcut ca întâlnirea de pe malurile Cibinului să mobilizeze un număr record de participanţi. Alături de ei, cei mai importanţi furnizori de echipamente şi materiale poligrafice, Colegiul Tehnic Media, Euroexpo, revista Print Magazin şi câţiva reprezentanţi ai unor tipografii bucureştene au fost invitaţi speciali ai evenimentului.
Şi, în acest sens, nu putem ascunde interesul unei anumite părţi a tipografilor din Bucureşti pentru strângerea legăturilor cu colegii de breaslă din Ardeal. Scopul – formarea, într-un viitor cât mai apropiat, a unei asociaţii naţionale a poligrafiei. Miezul zilei de vineri, 22 mai 2009, a dat startul întâlnirii prin vizita participanţilor la tipografia Honterus, loc în care Helmut Mathes, directorul tipografiei înfiinţate în 1991, a fost o gazdă deosebit de amabilă dovedind că ospitalitatea locală se îmbină perfect cu profesionalismul tipic german.
Programul de prezentări a prilejuit o serie de sesiuni de comunicări comerciale din partea furnizorilor de echipamente tipografice (Heidelberg, Manroland şi KBA) şi a Euroexpo, fiecare venind la Sibiu chiar cu „artileria grea” – Top Managerii. În plus, a avut loc şi o prezentare pe teme de învăţământ poligrafic prin vocea Marianei Violeta Ciobanu, directorul Colegiului Tehnic Media din Bucureşti.
Prima parte a întâlnirii, la care au participat şi bucureştenii, a fost marcată de evenimentele amintite mai sus şi, la ceas de seară, de multă „muncă” de socializare stropită din belşug cu bere şi licori viguroase. Un moment de „încălzire” pentru şedinţa de sâmbătă, dedicată exclusiv membrilor asociaţiei transilvănene, la care s-a despicat firul în patru şi s-au luat hotărâri importante. Adunarea Generală propriu-zisă a membrilor A.T.T., desfăşurată a doua zi, a avut ca rezultat rezolvarea unor probleme organizatorice interne şi luarea câtorva hotărâri de interes strategic, cu bătaie pe termen lung, din care amintim:
– schimbarea denumirii asociaţiei din „Asociaţia Tipografilor din Transilvania” în „Asociaţia Tipografilor Transilvania”, un demers ce are ca scop extinderea activităţii la nivel naţional;
– acceptarea primirii de noi membri din toate zonele ţării (cu titlul de membri observatori);
– începerea demersurilor legale pentru transformarea statutului din asociaţie profesională în asociaţie patronală, fapt care-i conferă organizaţiei o altă greutate în relaţia cu instituţiile statutului.
Nord şi sud, atracţia extremelor
Implicat în acţiunile comune ale asociaţiei, ale Colegiului Tehnic Media şi ale unei părţi a comunităţii poligrafice din Vechiul Regat, îmi este greu să abordez întâlnirea A.T.T. printr-o relatare gazetărească seacă, de tip comunicat de presă. Ne-am deplasat la Sibiu nu pentru a sta la şuete, ci pentru a pune umărul la împlinirea unor obiective de interes major: nevoia de unitate naţională de acţiune în industria poligrafică şi creşterea calităţii învăţământului
poligrafic românesc. Motiv pentru care nu pot să nu adaug şi câteva consideraţii personale. Mi-a trebuit nu mai mult de o singură zi pentru a înţelege ce apropie şi ce diferenţiază comunităţile tipografice din Ardeal şi din Vechiul Regat. Sau, mai bine zis, care este secretul pentru care Transilvania are singura asociaţie funcţională a tipografilor.
Există, pe deoparte, evidente diferenţe culturale şi de mentalitate colectivă între comunitatea transilvăneană şi cea din sud – parte dintre ele datorate influenţei istorice a civilizaţiei apusene. Sunt aspecte, neglijabile la prima vedere, care au constituit secretul istoric al supravieţuirii şi al prosperităţii colectivităţilor coagulate între zidurile oraşelor cetăţii din Transilvania. Din acest punct de vedere am convingerea că reflexia peste timp a ceea ce înseamnă interes de breaslă le-a permis tipografilor ardeleni să formeze atât o asociaţie patronală respectabilă, cât şi să întreprindă acţiuni eficiente care depăşesc frontierele regiunii istorice.
De cealaltă parte noi, cei din sud, suntem tributari unei tradiţii milenare greu de explicat care ne-a zădărnicit sau fragmentat istoric orice iniţiativă colectivă. Adăugând şi o picătură de aromă din recipientul plin cu orgoliu tipic românesc, reuşim fără prea mult efort să beneficiem de un aluat care nici nu creşte şi nici nu se dospeşte. Deşi, la nivel declarativ, vrem… Există un spectru larg de interese comune care atrag cei doi poli ai industriei poligrafice româneşti. Atât de multe încât, la fel ca în cazul polarităţii magnetice, deşi se atrag nu se pot contopi într-unul singur. Am plecat de la Sibiu uimit şi îngrozit în acelaşi timp. Îngrozit că încă nu văd care este liantul magic care să-i unească pe tipografii din sud şi uimit că tipografii ardeleni reuşesc să treacă peste orgolii şi rivalităţi rămânându- le loc chiar şi pentru a ne chema să întreprindem împreună lucrurile importante…
Post-scriptum
Dacă tot veni vorba de implicare, am ocazia să mai adaug un singur lucru. Echipa Print Magazin a dovedit, în cele câteva luni de la apariţie, că este un partener activ şi de încredere în acţiunile de rezolvare a problemelor din industria poligrafică şi din învăţământul tehnic de profil. Acest lucru ne conferă un statut de publicaţie cu adevărat specializată, ne adaugă respectul comunităţii tipografice şi ne detaşează de plutonul de gazete pseudo-tipografice de anunţuri şi comunicate de presă…
Similar Posts:
- ATT continuă implementarea în țară a programului „Sprijin pentru învățământul poligrafic”
- Bucureștiul a găzduit cea de-a XXII-a întâlnire a membrilor ATT
- Asociația ATT este în doliu
- 10 membri proaspăt intrați și un nou Consiliu Director, este bilanțul primei întâlniri din acest an a ATT
- ATT se adună la Bacău pentru ultima întâlnire din 2011