Analiza

B-FIT in the Street

• Bookmarks: 221008


În perioada 29 mai – 1 iunie a avut loc la Bucureşti prima ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă. Intitulat „B-FIT in the Street!”, evenimentul a reunit 13 dintre cele mai importante companii de teatru de stradă din Europa. Potrivit organizatorilor, festivalul a avut ca scop transformarea Bucureştiului într-un spaţiu urban viu şi plin de culoare, destinat exprimării artistice libere şi creative. Pentru aceasta, B-FIT a adus în centrul capitalei parade alegorice, spectacole, instalaţii suspendate, concerte în aer liber şi petreceri interactive, publicul devenind actor principal într-un decor suprarealist. Cele 13 companii de teatru de stradă au adus în Bucureşti o impresionantă scenografie, în care decorurile supradimensionate s-au împletit cu tehnologii de ultimă oră pentru un impact vizual maxim.

Cea mai mare marionetă din lume
Mascota evenimentului a fost Salvador, o marionetă de 11 metri înălţime care a fost montată şi plimbată în Piaţa Unirii de către trupa de teatru de stradă Carros de Foc. Salvador a fost construit în 6 luni, după 5.760 de ore de muncă. Cu ajutorul unor mecanisme radio-control, Salvador îşi poate mişca ochii, gura şi sprâncenele. În timpul deplasării este susţinut de o macara, iar fiecare mişcare este coordonată cu ajutorul a 18 persoane din echipa Carros de Foc. Salvador este un cavaler rătăcitor care odată ajuns într-un oraş le oferă, în pofida staturii sale şi a şocului apariţiei lui, bunătate şi linişte locuitorilor acestuia.

Zborul timpului
Un paralelipiped metalic de mari dimensiuni, străbătut de 600 m de fire elastice, a fost cadrul unui spectacol de teatru urban tridimensional, desfăşurat între cer şi pământ, conceptul ingenios fiind pus în valoare de o scenografie impresionantă, acrobaţi suspendaţi, muzică şi lumini. Instalaţia suprarealistă s-a dorit a fi o cutie muzicală a timpului, care interpretează pe rând anotimpurile, văzute ca sinteză divină, împreună cu o poetică a vârstelor lumii, pentru a ilustra natura şi destinul uman.

Alice visează
Spectacolul Somnis d’Alicia a fost creat pornind de la povestea La Luna de Juan care avea ca tematică lumea fantastică a copiilor, fiind şi primul spectacol de teatru de stradă al companiei Teatre Nu. Povestea bine cunoscută a lui Alice a fost pusă în scenă şi la Bucureşti cu ajutorul unei marionete de 4 metri înălţime care, manevrată de actori, a prezentat publicului o paradă inedită. Alice a fost însoţită de amuzantul iepuraş din poveste, care de fapt este cel ce îi încurajează visarea.

Voala
Celebra companie argentiniană Voala a prezentat pe 29 mai în Piaţa Constituţiei producţia cu acelaşi nume – un spectacol de acrobaţie aeriană care oferă o combinaţie inedită de mişcări corporale şi tehnologie ultramodernă, în cadrul unui concept artistic ce foloseşte cerul drept scenă. Acompaniaţi de o muzică originală, aceşti artişti ai aerului au desenat cu trupurile lor imagini de neuitat la 30 metri înălţime.

Păpuşi de 4 metri
Trupa Géants du Sud, a adus la Bucureşti marionete gigant ce au surprins publicul prin măiestria cu care au fost construite. Concepute de către companie în atelierul propriu din Sauve, în colaborare cu alte trupe, artişti sau locuitori, prin intermediul atelierelor deschise tuturor, păpuşile Mario, Panto şi Djezel au animat străzile Bucureştiului, însoţite de o fanfară care a dat tonul întregului spectacol.

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1008 views
bookmark icon

Write a comment...