Default

Bre, e panică mare! Temerea și insecuritatea erodează temelia statului

• Bookmarks: 40 • Comments: 1660


Te trec toate frisoanele când citești motivarea arestării preventive a celor trei vânători ciubucari cu cagule, actori plătiți în reportajul penibil realizat de Sky News, despre un așa-zis trafic cu arme derulat sub ochii autorităților, pe teritoriul României. Dar cum s-a ajuns de la o farsă, de la o mizerie de material jurnalistic, la o isterie generalizată presărată cu accente naționaliste, imbecilități conspiraționiste și răbufniri de orgolii ale unor personaje cu apucături de clovni?

Romulus Cristea

Toți s-au dat cocoși când jurnalistul britanic, Stuart Ramsay, de la postul de televiziune Sky News, a fost prins cu mâța-n sac. E ușor să vezi mizeria altora când, de fapt, te scalzi într-un ocean de nesimțire și gunoaie. Câte reportaje de doi bani, câte minciuni și acuzații nefundamentate nu vezi lăbărțate zilnic în presa națională? De ani și ani de zile. Câte știri inventate ne sunt prezentate, la fiecare buletin de știri, pe posturile naționale și le digerăm fără să crâcnim, pentru că de fapt, ne-am obișnuit cu ele sau chiar ne plac. Pentru că, din păcate, piața media reflectă imaginea consumatorului. Dar, vai, uite unul de la un post mai răsărit și „din străinătate”, cum scoate pe piață un documentar despre corupția nemăsurată din România, ilustrat ce-i drept cu exemple false, deși material de croială ar fi existat nelimitat.
Dacă instituțiile statului reacționază pentru că faptele sunt încadrabile la secțiunea penal, e una; dacă chibiții de serviciu, fără ocupație, scot capul, e chiar neinteresant, însă dacă jurnaliștii cu musca pe căciulă arată cu degetul și vociferează acuzator, e deja cel puțin lipsă de bun simț și devine deranjant. E bine să te uiți în propria ogradă și care, vrem, nu vrem mustește de zoaie și pe urmă să dai lecții altora. E greu de digerat un astfel de sfat, dar ține de igienă. E bine ca fiecare să-și vadă de treaba lui și dacă totul e impecabil la el, ar putea avea, bineînțeles, un cuvânt de spus. Altfel e demagogie și prostie.  Lista de postări de pe contul de Twitter al jurnalistului britanic, imediat după difuzarea documentarului, era plină nu de opinii sau întrebări, ci de jigniri și amenințări. Cele mai multe aparțineau unor jurnaliști de la posturi de televiziune românești cu conținut discutabil sau de la publicații tipărite care sunt indundate de știri despre viața sexuală a unor vedete autohtone. Păi e frumos? E deontologic? Ține de etică, de educație? Sau are legătură cu grobianismul, cu primitivismul?

Dar să revenim la autorități. Da, e bine când se aplică legea. Dar nu cu dublă măsură și nu disproporționat. Toți cei care au aplaudat frentic reacția deosebită a autorităților, ancheta procurorilor și anunțul privind o formarea unei comisii rogatorii pentru audiera ziaristului britanic și a echipei de televiziune, ar trebui să citească, să recitească și să mediteze la cel puțin derutantul dosar penal al DIICOT care a condus la arestarea preventivă a grupului de români (doi vânători și un jurnalist de ocazie) și la un rechizitoriu dur împotriva celor de la Sky News. De ce? Pentru că totul poate să conducă la abuzuri grave. Pe lângă invocarea halucinantă a sintagmei de „securitate națională” rechizitoriul procurorilor e scris parcă de semianalfabeți, cu greșeli gramaticale inacceptabile și confuzii delirante (Sky News e „botezat” Spy News). Suficient?

*Citește și: Cine mai poftește la război

Similar Posts:

40 recommended
comments icon1 comment
1 notes
660 views
bookmark icon

One thought on “Bre, e panică mare! Temerea și insecuritatea erodează temelia statului

    Write a comment...