La începutul anului, stâlpii de pe străzile importante ale Bucureştiului au fost tapetați cu „abţibilduri” având un mesaj pentru şoferi: „Nu-ţi mai face RCA! … Înainte să intri pe Google!”. În câteva zile, oraşul s-a umplut cu autocolante promovând acest mesaj. De câteva luni, campania a reînceput, fiind schimbat puţin mesajul şi aspectul grafic, de această dată fiind reprezentat un detaliu al paginii motorului de căutare Google România, în a cărui bară de căutare scria „RCA ieftin”.
Ideea încearcă stimularea traficului pe Internet printr-o campanie outdoor care se foloseşte de imaginea celui mai utilizat motor de căutare din lume. De aceea, mesajul publicitar nu este explicit, ci doar sugerat, nefiind menţionat un website anume. Este evident însă că destinatarul click-urilor este www.rca-ieftin.ro care a fost deschis în 2006 (primul la căutarea sugerată pe Google, având şi link sponsorizat). Asta chiar dacă, atunci când l-am întrebat pe Valentin Radu, director de marketing rca-ieftin.ro şi asiguratorii.ro (lansat în iunie 2010 pentru a diversifica oferta firmei şi pe un alt fel de poliţe decât cele RCA), a răspuns, în spiritul inteligent al campaniei, evitând să nege în mod direct iniţiativa, dar recunoscând că este mulţumit de rezultate: „Nu ne putem asuma această campanie; nu promovează serviciile companiei noastre. Ajută într-adevăr domeniul asigurărilor RCA online. Este o campanie salutară.”
Nu aşteptam să confirme, deoarece campania încalcă legea de două ori: afişarea pe stâlpi nu este permisă de primărie şi nici folosirea logo-ului Google fără acordul companiei (contactată de Print Magazin, Amelia Creţu, Agency Relantionship Manager Google, un reprezentant al Google România, nu ştia nimic despre campanie). Astfel, conform Regulamentului local pentru autorizarea, construirea şi amplasarea firmelor şi reclamelor publicitare al Primăriei Municipiului Bucureşti, „reclama reprezintă inscripţia prin care se emit informaţii elogioase la adresa unei persoane juridice sau a unui produs, serviciu etc., cu scopul de a-i crea renume, popularitate”. De aceea, campania RCA ieftin nu se încadrează în această categorie, dar poate fi afiş (conform aceluiaşi Regulament) – „înştiinţare expusă public prin care se transmit informaţii culturale, comerciale, politice, de instructaj etc., altele decât cele utilizate de suporturile publicitare clasice”.
Totuşi, campania contravine Regulamentului care prevedere că, „pe teritoriul municipiului Bucureşti, expunerea de afişe se poate face pe panourile şi corpurile de afişaj special destinate acestui scop, amplasate pe domeniul public. Afişele vor conţine detalii referitoare la societatea comercială emitentă (CUI), denumirea tipografiei şi numărul de afişe tipărite. Expunerea afişelor se va realiza după achitarea taxelor aferente la Administraţia Străzilor. Este interzisă expunerea de afişe în alte locuri decât cele prevăzute mai sus.”.
Contactată, Primăria Generală nu a reuşit să ne dea un răspuns la solicitarea privind această campanie. Deși, există bulevarde unde autocolante au fost deja curațate de pe stâlpi.
Deşi campania nu respectă dispozițiile Regulamentului, este evident că a costat destul de mult – autocolantul este calitate, numărul de exemplare este mare, iar lipirea lor în tot oraşul a necesitat o armată de oameni. Ideea rămâne interesantă şi rezultatele ei se văd clar. Pintilie Broker de Asigurare (PBA), firma care deţine cele două website-uri, este într-o dezvoltare evidentă din decembrie anul trecut când a demarat campania de pe stâlpi şi de când li s-a dublat traficul pe rcaieftin. ro, dar şi vânzările.
Modul cum va evolua această campanie pe outdoor va depinde în mare măsură de soarta proiectului de „Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului cadru privind amplasarea mijloacelor de publicitate” lansat în dezbatere publică pe 9 septembrie 2010, care după 15 zile ar urma să fie propus spre aprobare guvernului. În plus, ministrul Elena Udrea pare pus pe treabă: „Am decis să dăm o misiune Inspectoratului de Stat în Construcţii, de a inventaria panourile publicitare la nivel naţional şi legalitatea lor. Există 18.000 de panouri la nivel naţional. Dintre acestea, 7.000 de panouri au fost amplasate ilegal. Ilegal faţă de actualele legi, care sunt foarte permisive. Au fost amendate fie primăriile, fie firmele. Unele firme au obţinut autorizaţie, altele au fost desfiinţate. Din 7.000 de panouri, 4.000 au intrat în legalitate sau au fost desfiinţate.”.
Udrea a mai precizat că, după intrarea în vigoare a noului Regulament, „primăriile vor fi obligate să îşi formuleze un regulament propriu, dar nu cu norme mai permisive decât cele din Regulamentul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului”, propunându-și ca până la sfârşitul anului să fie desfiinţate toate panourile amplasate ilegal. „Am sesizat două puncte diferite de vedere şi sunt mai degrabă de partea specialiştilor, a arhitecţilor, decât de cea a administraţiei. Punctele de vedere utile vor fi introduse în textul legii ce urmează să fie aprobată de parlament”, susţine Udrea. Propunerile arhitecţilor vizează stabilirea unor zone unde sunt permise aplasarea panourile publicitare şi a unora cu restricţii majore, precum şi a unui sistem clar prin care vor fi acordate spaţiile pentru publicitate.