Default

Când o lucrare nu iese bine, nu este obligatoriu din vina materialelor, poate fi o utilizare neconformă a acestora

• Bookmarks: 6895


Secretul Verla constă în suportul și consultanța oferite clienților

Verla este cunoscută în piața de specialitate. Dar poate nu toți au aflat că, tributară principiilor după care își organizează activitatea, și-a relocat sediul din București într-un spațiu multi-funcțional amplasat în zona Vitan. Despre ce a determinat acest lucru, dar și despre evoluția companiei și problemele cu care se confruntă în piață am discutat cu Viorel Verzea, director general Verla.

 

Dan CĂLIN

 

Înființată în Cluj-Napoca în anul 1994, ca o firmă de familie, Verla și-a început activitatea ca o companie regională, concentrată pe Transilvania. Lucrurile au evoluat, atrăgându-și clienți din Moldova, Banat și Muntenia. Așa s-a ajuns ca prin anul 2000 să înceapă primele colaborări în București cu materiale pentru decorațiuni interioare. Ulterior, Verla a devenit cunoscută în Capitală și prin materialele pentru industria publicitară, deschizându-și în 2002 un birou de lucru. Activitatea a crescut, iar anul 2006 a adus deschiderea punctului de lucru cu depozit, într-un mic spațiu comercial, la parterul unui bloc.

Din dorința de a fi mai aproape de clienți, doi ani mai târziu s-a mutat într-un spațiu central și, evident, mai mare. „Noi am vizat, în principal, firmele mici și mijlocii pentru că aveau nevoie de suport și, într-un fel, dinamica lor era cea mai mare. Dincolo de vânzare, pentru noi sunt importante consultanța și suportul acordat clienților noștri pentru a-i ajuta să cunoască mai bine materialele noastre, contribuind în felul acesta la dezvoltarea afacerilor pe care le au”, susține Viorel Verzea.

Acum, în anul 2014, compania s-a relocat într-un spațiu mai mare (peste 1.200 mp), într-o zonă relativ centrală și ușor de găsit, unde o fostă hală industrială a fost transformată într-un spațiu multi-funcțional modern care completează poziționarea firmei Verla pe piață. Managerul companiei explică unul dintre motivele acestei schimbări: „Am căutat să avem destul spațiu pentru a ne continua politica de consultanță pe care o oferim clienților noștri. Dezvoltăm un concept nou prin care să-i chemăm cât mai des la noi, să le prezentăm aplicațiile practice ale materialelor care, după cum știm, se diversifică foarte mult pentru a ține pasul cu dezvoltarea tehnologică. Ținem legătura permanent cu furnizorii noștri externi, învățăm de la aceștia pentru a fi la curent cu tot ceea ce apare nou în domeniu și transmitem, la rândul nostru, mai departe clienților informațiile acumulate”.

 

Dacă e joi, e Verla

În acest moment, făcând un bilanț rapid, Verla are peste 20 de furnizori externi cu care lucrează pentru a oferi pe piața românească cele mai bune materiale și echipamente, acoperind o gamă foarte largă care începe de la cele pentru print și de transfer termic, trece prin cele textile și ajunge până la foliile magnetice și foliile de protecție solară. Vorbind despre fidelizarea clienților, Viorel Verzea ne-a explicat motivele pentru care firmele apelează la Verla: „Am încercat tot timpul să ne poziționăm ca furnizor de materiale de o calitate de la medie în sus și ne străduim să păstrăm această constantă a calității. Clienții noștri știu că se pot baza pe nivelul de calitate a materialelor pe care le achiziționează de la noi. În plus, am fost tot timpul alături de aceștia prin suportul pe care li-l oferim ori de câte ori au nevoie”.

Acest suport cuprinde aspecte complexe: „Tot în acest scop am început în anul 2013, și continuăm și anul acesta, seria de evenimente denumite «Ziua Porților Deschise», prin care, măcar o dată pe lună, într-o anumită zi (ultima joi din lună), suntem la sediul nostru la dispoziția clienților, pregătiți pentru demonstrații pe diverse grupe de materiale. Facem și multe «importuri de informație», invitând de la furnizorii noștri externi specialiști care să prezinte noutăți, să școlarizeze echipele de lucru ale clienților și chiar să-i învețe tot felul de «șmecherii» ale meseriei. Succesul acestui demers ne-a determinat să îl extindem și să mergem și în alte orașe din țară cu prezentările practice. Îl numim succes pentru că au răspuns invitației noastre un număr mai mare de oameni decât am estimat.

Să câștigi și să păstrezi un client nu este ușor. Am rămas plăcut impresionați să descoperim faptul că am fost aleși de clienții care și-au schimbat furnizorul și ne-au rămas fideli pentru că le oferim suportul de care au nevoie. În plus, cu unii am lucrat aproape de la începutul activității lor și au apreciat că i-am ajutat să se dezvolte. Apoi am încercat să ne adaptăm oferta de materiale în funcție de nevoile lor. Așa am ajuns la gama diversificată pe care o avem în prezent”.

 

Statul s-ar putea folosi de legea plății la 60 de zile pentru a împovăra firmele cu alte taxe

Garanția și service-ul pe care le poate oferi un furnizor de materiale și echipamente sunt foarte importante pentru a atrage și a păstra clienții. Așa cred și cei de la Verla, care au pus accent pe aceste servicii, dar care se confruntă totuși, uneori, cu anumite dificultăți în piață: „Câteodată, reclamațiile sunt greu de rezolvat pentru că unii sunt tentați să dea vina în primul rând pe materiale atunci când nu le iese lucrarea, chiar dacă ulterior se dovedește că nu și-au însușit corect datele tehnice ale produsului. Piața are nevoie de școlarizare. Poate de aceea evenimentele noastre au succes. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că valoarea unui material și reușita unei lucrări depind foarte mult de felul în care și-au însușit caracteristicile materialelor”.

Din păcate, aceasta nu este singura problemă din industrie. „Un fenomen frecvent este «fărâmițarea». Există concepția că munca unora îi îmbogățește pe alții. Uneori angajatul este tentat să considere că muncește pentru ca patronul să o ducă bine, considerând că acesta nu se pricepe la fel de bine ca el în domeniu. De aceea pleacă și își înființează propria firmă, dar nu are o gândire managerială și nici resursele care îi trebuie. El se duce la clienții fostei firmei și, pentru a-i atrage, le oferă facilități pe care de fapt nu le poate susține (cum ar fi termene de plată sau discounturi mai mari). Așa se ajunge la o fărâmițare a pieței cu pierderi atât în partea de marketing, cât și în cea de calitate. Toate acestea afectează piața în ansamblu.”

Totuși, care este soluția de normalizare și însănătoșire a pieței autohtone? Gazda noastră apreciază că „statul ar trebui să fie mai ferm și să oblige firmele să-și plătească datoriile întocmai și la timp. Să realizeze un cadru juridic, cu proceduri simplificate, care ar obliga ca plățile să fie realizate la timp. De exemplu, la noi, cecul în alb este admis ca element de garanție, chiar și de legiuitor, deși în fapt este definit doar ca un instrument de plată. Prin această situație se ajunge de la codul penal la cel comercial, implicit la faptul ca firmele care au emis astfel de documente să nu-și plătească datoriile și să scape mult mai ușor”.

Un alt aspect care afectează și Verla, așa cum se întâmplă cu cele mai multe firme din piață, este creșterea termenului de plată, în ciuda legii europene adoptate și în România care stipulează obligația plăților în maximum 60 de zile. „Există o creștere economică a țării, așa cum declară autoritățile, dar eu sunt sceptic față de această afirmație. Ca argument aduc creșterea termenelor de plată de la 30 de zile, cât era anul trecut, la peste 60 de zile anul acesta. Statul român a adoptat legea europeană care prevede obligativitatea plăților la 60 de zile, dar nu știm încă modul cum va funcționa. Ne dorim să nu fie doar un instrument al liberului arbitraj și să ne împovăreze cu taxe aferente unor sume greu de încasat.”

 

Verla merge la export

Trecând mai departe, am încercat să aflăm proiectele viitoare gândite pentru dezvoltarea Verla, care a ajuns la 41 de angajați. Ținând cont că are un nou sediu în București, am întrebat dacă se intenționează deschiderea unora și în alte zone din țară. „În prezent avem materiale care se pretează foarte ușor transportului prin firme de curierat rapid. De aceea nu sunt necesare, momentan, puncte de lucru în toate zonele țării. Dar, dacă ne vom dezvolta și pe zona de materiale pentru format lat sau pentru plastice, probabil vor fi necesare. Cei care au făcut investiții de acest fel s-au dezvoltat și ca prezență în țară. Și, ca să spun sincer, ne tentează aducerea acestor materiale pentru că sunt pe o pantă ascendentă deoarece industria de publicitate îmbină aproape totul cu decorul. Iar materialele plastice se duc spre această zonă.”

Dezvoltarea Verla nu se oprește aici, iar extinderea companiei nu vizează doar România. „În Ungaria avem deja începute colaborări. Bulgaria am încercat să o testăm prin colaboratorii noștri și am aflat că piața de acolo se orientează către alte categorii de materiale. Același lucru l-am perceput și din Republica Moldova printr-un colaborator din Iași. Nici Slovacia nu se pretează pentru noi pentru că este orientată foarte mult pe hârtie, produse pe care le dezvoltăm, dar mai încet. Așa că interesul nostru la export se canalizează momentan pe Ungaria, piață ce pare bună pentru noi.”

Așa cum este natural și sănătos, dezvoltarea apare ca urmare a creșterii cifrei de afaceri. „Dacă anul trecut am avut vânzări bune, anul acesta am înregistrat o creștere de circa 10% în primele șase luni și așteptăm ca a doua parte a anului să fie și mai bună, așa cum se întâmplă de obicei”, afirmă Viorel Verzea, director general la Verla.

 


Similar Posts:

6 recommended
comments icon0 comments
0 notes
895 views
bookmark icon

Write a comment...