Default

Cresterea TVA si deprecierea leului ne pot muta in Bulgaria

• Bookmarks: 4235


In vreme ce economiile mondiale dau semne de revigorare, chiar si timide, efectele crizei economice continua sa faca ravagii asupra Romaniei. La capul economiei in agonie, Guvernul face experiente care, in loc sa scada febra generata de criza, aplica terapii demne de samani repetenti. Judecand lucrurile in comparatie cu capetele de acuzare pentru care cica ar fi fost impuscat Ceausescu, adica masurile care au distrus economia nationala, ne intrebam daca echipa condusa de „micul Napoleon” din Palatul Victoria n-ar trebui sa-si faca din timp check-in-ul pentru elicopterul debarcarii de la guvernare.

Ultimul experiment facut pe genetica economiei de guvernul in halat portocaliu este noul cod fiscal care, printre multe alte terapii daunatoare trupului si asa subrezit al pacientului, mareste doza TVA-ului de la 19% la 24%.

Mergand parca pe ideea ca o nenorocire nu vine niciodata singura, proasta medicatie acordata economiei de echipa guvernamentala pentru iesirea din criza devenita cronica, leul se depreciaza tot mai mult fata de euro si dolar. Clinic vorbind, cresterea TVA va afecta negativ toate „organele” economiei nationale, efectele avand repercusiuni pe termen lung.

Cresterea fiscalitatii in timpul crizei economice va stopa orice incercare de revenire pe plus a economiei. Un nivel ridicat al fiscalitatii genereaza cresterea presiunii fiscale asupra contribuabililor, care devin tot mai reticenti la achitarea obligatiilor fiscale, modificandu-si radical comportamentul fiscal. De aceea, fiscul va trebui sa administreze riscuri deosebite privind ignorarea legislatiei fiscale, iar economia va trebui sa suporte riscurile diminuarii productiei si a prestarilor de servicii.

In plus, cota TVA de 24% va duce la cresterea preturilor, la scaderea consumului si, in cele din urma, la marirea inflatiei de la 4,4% in iunie la 7,7-8,5% la sfarsitul anului, conform specialistilor.

Din experienta statelor dezvoltate ale Europei reiese ca ratele excesive de impozitare distrug spiritul intreprinzator, incurajeaza evaziunea fiscala si imping antreprenorii spre tari mai ospitaliere fiscal. In cazul nostru, este vorba despre Bulgaria (TVA de 20% si cota unica de 10%), stat in care si-au mutat activitatea tot mai multe firme romanesti in ultimul timp.

Astfel, in loc sa suplimenteze veniturile de la buget, aceste masuri le vor diminua in timp.

„Cresterea TVA cu 5% ne afecteaza activitatea prin majorarea preturilor la toate produsele achizitionate si a taxelor, iar cresterea euro are ca rezultat scaderea vanzarilor companiei. Clientii vor reactiona negativ, iar acest lucru ne va afecta afacerile, dar si intreaga piata de ambalaje din Romania”, face o scurta apreciere Octav Preoteasa, director general OP Consulting.

Pentru Adrian Petcu, director general ABTH, efectele celor doua cresteri nu sunt grave: „Pentru orice piata B2B, cresterea TVA si euro se pierd in mecanism.” Insa revine si detaliaza: „Deprecierea semnificativa a leului in favoarea monedei unice europene duce la majorarea contravalorii facturilor exprimate in euro. Piata materialelor promotionale a inregistrat o scadere semnificativa a puterii de cumparare in perioada de criza financiara, manifestandu-se prin bugete de marketing retusate. Ca si pe orice alta piata, vorbim despre un salt al preturilor. Cresterea euro va fi resimtita in special la produsele care sunt stabilite si platite in euro. Se va diminua puterea de cumparare a clientilor, vom avea parte de negocieri stranse si de oferte speciale pe care vom fi nevoiti sa le facem din ce in ce mai des. Negocierea se va duce si cu furnizorii externi care vor fi obligati sa se plieze pe nevoile si cerintele noastre. Influentele acestor doua masuri asupra stocurilor interne, a rulajului si a termenelor de plata pentru furnizorii externi se pot face simtite in perioada imediat urmatoare”.

 

Cresterea TVA se va simti in cash-flow din cauza colectarii ei intarziate

Totusi, cele doua cresteri trebuie tratate separat pentru a putea fi intelese mai bine. Ele au efecte diferite, in functie de obiectul de activitate si de modul de organizare al firmei.

Bogdan Novac, director general Euro Nova, spune ca aparent nu conteaza cresterea TVA, dar lucrurile nu stau atat de simplu: „Preturile din contractele cu beneficiarii sunt exprimate in valori fara TVA. Teoretic nu ar trebui sa fie nicio influenta. Insa marirea TVA afecteaza pretul produsului la consumatorul final. Este posibil sa apara o scadere in volumul de vanzari al magazinelor si automat o scadere a cifrei de afaceri pentru producatori. Scaderea cifrei de afaceri va influenta cu siguranta si bugetul pentru publicitate (in mod negativ, evident)”.

La randul sau, managerul Augusta Papier apreciaza ca „Principalul efect al majorarii TVA va fi cresterea inflatiei. Acest fapt se traduce printr-o scadere a puterii de cumparare a consumatorului final si implicit a consumului, cu efect indirect asupra pietei distribuitorilor de hartie. Este clar ca retailerii nu vor putea transfera integral cresterea TVA, cu efecte directe asupra marjelor acestora, dar si cu o crestere a «presiunii» pe marjele distribuitorilor si producatorilor. Efectele directe vor fi resimtite atat la nivelul comerciantilor de hartie, cat si la cel al clientilor acestora (tipografii, redistribuitori sau clienti finali) prin cresterea preturilor la energie, apa, gaz, materii prime, costuri de distributie etc., ceea ce va duce la cresterea costurilor de productie. Aceste cresteri, normale sau speculative in unele cazuri, vor afecta cash-flow-urile tuturor firmelor din domeniu precum si structura calculatiilor de pret”.

Asa cum este firesc, oamenii de afaceri trebuie sa gaseasca variante de supravietuire.

Doua dintre ele ne sunt oferite de Lazar Panov, General Manager Geko, una fiind asteptata de la stat: „Cresterea TVA va influenta negativ nivelul vanzarilor in domeniul nostru. Totusi, o portita o reprezinta comertul direct intracomunitar, caz in care se evita plata TVA, in mod special la achizitiile pentru investitii pe termen mediu si lung. Noi oferim clientilor posibilitatea achizitionarii utilajelor si a marfurilor direct din Bulgaria. In plus, plata TVA la incasarea facturilor ar fi de un mare ajutor si ar da o gura de oxigen atat de necesara mediului de afaceri in momentul actual”.

Analiza cresterii cu 5% a TVA-ului releva efecte dintre cele mai grave si, asa cum spuneam, pe termen lung, care pot afecta intreaga economie pentru mult timp.

Unul dintre efecte poate fi chiar decapitalizarea firmelor autohtone. „Prin cresterea TVA vor aparea influentele negative in special asupra firmelor mici, deoarece pentru serviciile pe care le ofera, logic, vor emite facturi care contin TVA marit. Acest TVA de 24% va trebui platit la stat in 30 de zile, dar abia acum apare problema, pentru ca incasarea facturilor in industrie se face, in general, la 45-120 de zile. De aici rezulta decapitalizare”, crede Virgil Andreescu de la Ecoplast.

Laura Toma, General Manager Larrox, vede efectele acestei masuri asupra firmei sale prin influenta asupra cash flow-ului: „Cresterea cu 5% a TVA-ului ne va afecta atat pe partea vanzarilor de echipamente, cat si pe cea a vanzarilor de consumabile.

In cazul echipamentelor, vom fi afectati deoarece vor fi afectati in mod direct clientii nostri care au de facut investitii pentru ca vor avea de suportat o valoare totala marita in momentul achizitiei. Aceasta valoare va fi mai usor suportata in cazul unei investitii cu finantare in sistem leasing, dar mai greu de acoperit in cazul proiectelor cu fonduri structurale, unde si asa firmele gasesc greu co-finantare pentru valoarea efectiva a echipamentelor, fara TVA. In cazul consumabilelor, vom resimti aceasta crestere cu 5% a TVA in cash flow, si asa lovit, deoarece colectam TVA la mult timp dupa vanzare”.

 

Pentru a evita problemele de curs valutar am putea trece la unul fix

Ajungand la cealalta problema expusa la inceput, cea a instabilitatii cursului de schimb, dam peste alte probleme. Oscilatiile cursului valutar produc mari dificultati la stabilirea preturilor in lei. Cresterea euro duce si la pierderi din diferenta de curs valutar pentru plati externe, mai ales a marfurilor achizitionate cu cateva luni in urma si care ajung la scadenta exact in perioadele de valoare maxima istorica a cursului valutar.

„O crestere a monedei euro de la 3,5 la 4,3 lei (asa cum a fost cea de la sfarsitul lui 2008) este ingrijoratoare. Termenele de plata s-au diluat mult spre 60 de zile si chiar mai mult. Preturile noastre si ale furnizorilor nostri sunt in euro, calculate in lei la momentul facturarii. Daca in momentul incasarii diferenta de curs este foarte mare, atunci aceasta este pierdere”, sustine directorul Euro Nova.

Virgil Andreescu anticipeaza ca, din cauza instabilitatii monedei locale, furnizorii de hartie ar putea crea dificultati: „Cresterea euro poate genera mari presiuni din partea furnizorilor de hartie, in special sa acorde termene de plata cat mai mici la incasarea facturilor deoarece nu au predictibilitate pe cursul de schimb”.

Totusi, managerul Augusta Papier nu confirma aceste banuieli: „Principalele efecte ale cresterii monedei europene se resimt imediat atat in pozitiile bilantiere (deprecierea stocurilor si a creantelor comerciale), cat si in contul de profit si pierdere prin ajustarea datoriilor comerciale sau a creditelor bancare in valuta cu diferente de curs nefavorabile. Aceste efecte negative pot fi, intr-o oarecare masura, contracarate prin utilizarea unor instrumente financiare specializate (contracte de hedging) sau prin transmiterea acestor cresteri ale cursului direct in piata prin majorarea preturilor in moneda locala. Fiecare importator este obligat sa isi cuantifice in bugetul anual aceste diferente de curs nefavorabile si este clar ca, intr-o anumita masura, ne asteptam la o astfel de evolutie a cursului de schimb. Suntem pregatiti sa depasim si aceasta dificultate, cu costurile de oportunitate pe care le presupune”.

Laura Toma sustine si ea ca aceste diferente de curs sunt anticipate, atentionand asupra pra altei probleme ale cursului euro/dolar pentru care insa a gasit o solutie: „Preturile ofertate de noi sunt intotdeauna exprimate in euro, fara TVA. Dar intotdeauna trebuie sa ne luam in calcul diferentele de curs care ne afecteaza intre vanzare si incasarea propriu-zisa. Pentru produsele aduse din afara Comunitatii, ne afecteaza mai mult oscilatia continua a paritatii euro/dolar si in special erodarea acesteia. De aceea, pentru a evita dezechilibrele, recent am luat decizia de a oferta in dolari o gama noua de produse pe care o vom aduce”.

O alta solutie la problema cursului ne este oferita de General Managerul Geko, care propune trecerea de la un curs valutar liber, la unul fix: „In cazul vecinilor nostri din Bulgaria, cursul euro/leva este fix (1 euro = 1,955 leva). In acest caz, este mult mai usor sa gestionezi afacerea din punct de vedere financiar si sa practici un adaos mai mic in comparatie cu pietele care au un curs valutar liber, ce uneori poate creste de la data facturarii pana la cea a incasarii cu 3-4%. Iar cresterea fiscalitatii si instabilitatea politica aduc presiuni suplimentare asupra cursului, acesta fiind mentinut la cotatiile actuale cu succes de catre BNR”.

 

Statul ar putea deveni cel mai mare holding tipograf din tara

Am vazut ce cred managerii industriei poligrafice locale despre cum ii va afecta cele doua cresteri si ce solutii identifica pentru a micsora impactul lor. Insa intr-o relatie economica sunt implicati si clientii firmelor, fara de care nu ar mai avea obiect de activitate ofertantii de produse si servicii.

Cum vor reactiona acesti clienti la marirea TVA si la deprecierea leului? Trebuie sa incercam sa anticipam cum vor fi ei afectati daca dorim sa fim pregatiti pentru urmatoarea perioada care va fi cu certitudine grea pentru economia noastra. Fara sa anticipeze urmatorul lor pas, furnizorii nu isi vor putea adapta ofertele si nu vor putea gasi solutii viabile pentru clienti.

„In primul rand, clientii nostri vor fi expusi unei presiuni mai mari asupra costurilor de productie (cresterea preturilor la energie, apa, combustibili, materii prime – hartie etc.) si asupra marjelor din partea clientilor finali. In functie de puterea de absorbtie a pietei, se va stabili si nivelul consumului, deja redus semnificativ in ultima perioada. Acest lucru va duce implicit la o noua reducere a capacitatilor de productie, cu efecte negative asupra clientilor deja afectati de criza economico-financiara. In al doilea rand, se vor adanci problemele de finantare ale clientilor si ale furnizorilor, iar piata va suferi inca o restrangere din punct de vedere al cererii. Consumul de hartie va scadea, afectand intreaga piata a distribuitorilor, si va duce la o concurenta mai acerba in care profesionalismul va face diferenta”, estimeaza managerul Augusta Papier.

Bogdan Novac crede ca nu putem face estimari exacte pentru ca sunt legate de prea multe variabile si factori: „Daca cresterea TVA si a monedei euro in raport cu leul va afecta masiv puterea de cumparare a clientilor directi, atunci vor scadea vanzarile si cifra de afaceri a producatorilor si vanzatorilor.

Automat vor scadea si bugetele alocate publicitatii. Deocamdata, insa, nu se poate prezice cu exactitate nimic”. In schimb, General Managerul Larrox incearca o estimare: „Reactia lor va fi in functie de cum vor fi afectati de aceste cresteri. Cred ca presiunea mai mare o vor simti cei ai caror clienti directi sunt producatori de bunuri de larg consum, unde produsele tiparite sunt parte integranta a celor vandute (etichete, ambalaje etc.) si intra direct in valoarea de vanzare a acestor bunuri catre retaileri si, automat, catre consumatorii finali, in conditiile scaderii deja resimtite a vanzarilor si a consumului”.

Criza economica prin care trecem de aproape doi ani si-a facut deja de cap in domeniu, iar efectele acestor doua cresteri nu pot decat sa le accentueze pe cele existente, clientii fiind deja „familiarizati” cu ele. Adunate, acestea pot provoca efecte foarte grave.

„Clientii au reactionat prin scaderea brusca a interesului pentru achizitii si investitii. Situatia economica este incerta. Cand faci o analiza economico-financiara inainte sa investesti o suma importanta in utilaje noi, trebuie sa ai si o certitudine in mentinerea sau, de preferat, scaderea nivelului taxelor si a impozitelor, dar si sa ai stabilitate economica si politica. Altfel, investitiile devin o «ruleta ruseasca»”, explica Lazar Panov.

Poate ca nu ar trebui sa luam totul prea in tragic, relaxandu-ne macar pe timpul vacantei pentru a ne limpezi mintea si a vedea obiectiv situatia. Ori, folosindu-ne de latura specific romaneasca, sanatoasa de multe ori, sa mergem inainte cum putem, ironizand problemele.

In actualul context ar fi chiar benefic, riscul de a ne imbolnavi de nervi fiind cu atat mai mare cu cat Guvernul se dovedeste a fi mai experimentat in tehnici demne de Dr. Mengele decat de cele ale unui bun terapeut pentru economie.

„In concluzie, vor aparea curand alte firme falimentare, intrari in insolventa si asta ii va afecta pe toti cei care au tangenta cu industria tipografica. Oricum, nu vom mai sti cine este solvabil si cine nu. Situatiile se pot schimba peste noapte, iar statul, prin ANAF, ne poate executa silit, preluand firmele cu probleme si devenind cel mai mare holding tipograf”, face haz de necaz directorul general Ecoplast.

Poate ca asta isi doresc politicienii nostri: sa revenim la economia socialista multilateral dezvoltata in care statul avea controlul total. Cel putin asta pare sa reiasa din actiunile lor.

Similar Posts:

4 recommended
comments icon0 comments
0 notes
235 views
bookmark icon

Write a comment...