Danone se angajează să reducă riscurile asociate cu utilizarea materialelor plastice.
În urma medierii ordonate de Tribunalul Judiciar din Paris, compania și-a actualizat „planul de vigilență”, recunoscând că utilizarea ambalajelor din plastic ar putea dăuna mediului, drepturilor omului și sănătății.
ONG-urile de mediu care au încercat să conteste panoul companiei pentru deșeurile din plastic au salutat acordul la care s-a ajuns cu compania pentru asigurarea unor măsuri de remediere a unei serii de efecte legate de utilizarea materialelor plastice,
Kamila Drzewicka, purtător de cuvânt al unei coaliții de ONG-uri care include ClientEarth, Surfrider Foundation și Zero Waste France a declarat „În urmă cu doi ani, am observat că strategia Danone, axată exclusiv pe reciclare, era, în opinia noastră, inadecvată”.
Coaliția a inițiat proceduri judiciare împotriva Danone, afirmând că societatea nu respectă legea privind datoria de vigilență. Această legislație obligă companiile de anumite dimensiuni să publice riscurile sociale și de mediu din întregul lor lanț de aprovizionare.
„Pentru a preveni riscurile asociate cu utilizarea plasticului, companiile trebuie să facă tot posibilul pentru a reduce utilizarea acestuia”, a continuat Drzewicka.
„Pentru o companie precum Danone, unde cea mai mare parte a plasticului identificat provine din ambalaje, acest lucru implică dezvoltarea de soluții de vrac și reutilizare.”
„Danone este încântat că a luat parte la o discuție deschisă și transparentă cu cele trei ONG-uri și subliniază modul în care dialogul a fost benefic și favorabil abordării provocărilor complexe care necesită o unificare a punctelor forte ale tuturor actorilor și părților interesate”, se arată în declarație.
Acesta a declarat că va continua să „încurajeze mobilizarea colectivă” a tuturor părților interesate „fără de care este imposibil să se elimine obstacolele sistemice (tehnice, de reglementare, financiare etc.) care împiedică apariția unei economii circulare”.
În septembrie 2023, un judecător a ordonat părților litigante să intre în mediere, ceea ce a dus la acordul Danone de a-și publica amprenta de plastic și de a se întâlni anual cu ONG-urile.
Negocierile pentru un tratat internațional global obligatoriu din punct de vedere juridic privind stoparea poluării cu materiale plastice, inclusiv a utilizării de substanțe chimice periculoase, s-au încheiat anul trecut fără un acord.
Similar Posts:
- Coca-Cola, Danone & Nestle, criticate pentru afirmațiile privind sticlele „100% reciclate”
- Toyo Ink Group investeste în viitor.
- Descoperirea plasticului cu auto-reparare ar putea revoluționa ambalajele.
- Danone investește 2,3 milioane de euro și schimbă jumătate din ambalaje
- România deschide prima fabrică de hârtie cerată din estul Europei