Stiri

Descoperirea plasticului cu auto-reparare ar putea revoluționa ambalajele.

• Bookmarks: 9174


O descoperire în dezvoltarea ambalajelor cu auto-reparare ar putea revoluționa industria ambalajelor, permițând produselor să se repare singure după crăparea sau chiar ruperea în bucăți.
„Urmăm același proces ca și mama natură – când îți tai degetul, sângele se va solidifica inițial pentru a acoperi fisura până când țesutul pielii îl sigilează, și asta facem cu materialele plastice noastre”, a spus Amor Abdelkader, profesor asociat în materiale avansate la Universitatea Bournemouth, care a condus studiul.
„Majoritatea lucrurilor din viața noastră de zi cu zi conțin plastic și acest lucru are potențialul de a prelungi durata de viață a unei game întregi de produse și de a reduce deșeurile, de la sticle de băuturi reutilizabile la telefoane mobile la țevi de plastic și multe altele.”Plasticul reformulat a fost fabricat cu nanofoi dintr-un material numit MXene – care apare cu ochiul liber ca o pulbere – care este folosit industrial ca agent de armare pentru materiale plastice.
Tratat special cu un agent asemănător lipiciului, MXene stă latent în plastic până când este expus la umiditatea din atmosferă printr-o rupere: apoi se activează, legând secțiunile rupte la loc.
Chirag Ratwani, cercetător șef al proiectului și doctorand la Universitatea Bournemouth, a adăugat: „Utilizarea MXene cu agentul nostru de vindecare înseamnă că obținem beneficiile plasticului mai puternic, care este mai greu de spart, dar dacă se sparge, se va repara singur. Procesul durează doar câteva minute și am reușit să restabilim plasticul la 96% din rezistența sa inițială.”
Procesul nu ar fi potrivit pentru ambalarea sigură pentru alimente, dar echipa lui Abdelkader a făcut cercetări anterioare asupra biopolimerilor care ar fi potriviți pentru contactul cu alimentele.

Similar Posts:

9 recommended
comments icon0 comments
0 notes
174 views
bookmark icon

Write a comment...