Stiri

Garanţia produselor nu mai e condiţionată de păstrarea ambalajelor originale

• Bookmarks: 24536


Noua lege privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, care a intrat deja în vigoare, prevede că drepturile unei persoane nu pot fi condiţionate de păstrarea ambalajelor originale ale produselor. Legea 249/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 809 din 30 octombrie 2015 şi a intrat în vigoare în aceeaşi zi. Pe lângă amenzile prevăzute în situaţia în care colectarea deşeurilor de ambalaje nu are loc în mod selectiv, actul normativ aduce clarificări şi în ceea ce priveşte obligativitatea păstrării cutiei originale în care a fost livrat/cumpărat un anumit produs.
Pentru persoanele fizice, la articolul 16, alineatul 8 din legea sus menţionată se precizează că „se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”. Acest alineat ne transmite astfel că operatorii economici nu mai pot condiţiona primirea în garanţie a produselor dacă cumpărătorul nu mai are cutia originală.
Astfel, în cazul în care un operator economic condiţionează repararea sau schimbarea unui produs aflat în garanţie pe baza existenţei ambalajului original al acestuia, cumpărătorul poate face plângere la Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorului (ANPC). În urma verificărilor care vor fi efectuate de către ANPC, comerciantul poate primi o amendă cuprinsă între 15.000 şi 25.000 de lei.
Până la data de 30 octombrie, majoritatea comercianţilor condiţionau returnarea produselor achiziţionate sau repararea în unităţile autorizate de service de păstrarea ambalajelor originale de către cumpărător. Prin intermediul noii legi, se speră ca gradul de reciclare al deşeurilor de ambalaje din carton să crească, tocmai prin introducerea acestor ambalaje în circuitul normal de reciclare.

Similar Posts:

24 recommended
comments icon0 comments
0 notes
536 views
bookmark icon

Write a comment...