Ipex 2010 a insemnat nu doar iesirea la scena a noilor tehnologii digitale, dar si revenirea in forta a fabricantilor de prese offset. Pentru ca „noblesse oblige”, Heidelberg, liderul mondial al sectorului offset-ului plan, a reusit sa aiba nu doar un stand impunator, ci si sa demonstreze ca, in ciuda problemelor pe care le-a inregistrat in ultima vreme, stie sa mearga mai departe. Iar interviul oferit la Ipex de domnul Marcel Kiessling, membru in Consiliul de Administratie al Heidelberg si responsabil pentru divizia Heidelberg Services, demonstreaza din plin acest lucru.
Titi Amzar: Domnule Kiessling, in primul rand va felicit pentru standul Heidelberg, care m-a impresionat atat ca dimensiune si design, dar si prin solutiile expuse. Este unul dintre cele mai animate standuri inca din prima zi. La finalul targului, care sunt semnalele pe care le aveti de la piata?
Marcel Kiessling: Va multumesc pentru felicitari. Show-ul in sine arata ca este un eveniment marcant pentru industria tipografica mondiala. Faptul ca avem un numar foarte mare de vizitatori, nu numai din Marea Britanie, ci din toate regiunile globului, demonstreaza ca oamenii din industria tipografica sunt increzatori in relansarea business-ului, ca industria are viitor si ca printul va juca un rol important in mixul de marketing si media. Pe de alta parte este o buna oportunitate pentru tipografiile care doresc sa investeasca intr-un viitor marcat de eficienta si productivitate.
Vrem in acelasi timp ca oamenii sa vada ceea ce le putem oferi si mai ales sa inteleaga cu ce ii putem ajuta sa devina mai de succes. Heidelberg ofera nu doar tehnologie de varf ci si instrumente eficiente prin care isi pot imbunatati costurile, consumabile tipografice cu ajutorul carora pot tipari la viteze mari si multe altele. Cu toate ca inca ne aflam in plina recesiune, oamenii au venit cu mai multa incredere decat anticipam.
De asemenea, am primit multe complimente pentru standul nostru: este deschis, te invita sa-l vizitezi, iar modul in care l-am organizat reflecta foarte elocvent noua structura a companiei Heidelberg.
Am remarcat tendinta marilor fabricanti de masini offset de a se concentra pe servicii, in special pe oferirea de consumabile, de la cerneala la placi. Dupa invazia consumabilelor de proasta calitate, cele mai multe din Asia, a fost nevoie sa treceti la actiune?…
In ceea ce priveste placile pentru tiparul offset, Heidelberg si-a stabilit o directie foarte clara. Dorim sa oferim materiale care au fost intensiv testate si care au trecut toate procedurile noastre de control al calitatii. In acelasi timp, ne-am propus sa avem un portofoliu de consumbile care sa includa mai multe linii de produse, fiecare dintre ele avand propria categorie de pret.
O categorie de placi ar fi cea destinata tiparirii unor lucrari mai pretentioase, definite de parametri cum ar fi rezolutia si o calitate inalta a imaginilor sau unui tiraj mai lung- si atunci vorbim de o categorie premium – si o alta categorie, mai ieftina, destinata imprimarii unor lucrari mai putin exigente.
In cea mai mare parte, aceste produse sunt oferite sub marca privata Heidelberg.
Ne concentram nu doar pe nivelurile de high-end ale pietei, ci si pe adaugarea de valoare in segmentele carora ne adresam cu produse accesibile. Lucram cu producatori de prima mana din toata lumea pentru a obtine exact ceea ce le promitem la randul nostru tipografilor. Alegem ceea ce se potriveste perfect masinilor noastre si garantam pentru aceste produse cu numele Heidelberg.
Domnule Kiessling, tehnologia offset a evoluat mult, masinile avand automatizari comparabile cu cele din aeronautica. Cu toate astea, tipografii cumpara o presa de tipar de ultima generatie, dar ii furnizeaza consumabile de foarte slaba calitate – si nu ma refer doar la placi. Are legatura acest fenomen cu lipsa unei educatii profesionale a pietei?
Putem sa comparam situatia noilor generatii de prese offset cu cea a masinilor din cursele de Formula 1. Nu te poti astepta sa ai pe pista un un bolid care sa alearge cu peste 350 de km/h daca nu folosesti combustibilul, uleiul de motor sau cauciucurile special concepute pentru a sustine performantele acelei masini foarte complexe.
Ideea este ca nu dorim sa fim perceputi ca un brand de lux, precum Rolls Royce, ci dorim sa avem solutia potrivita pentru nevoile diferite ale clientilor nostri.
Prin noua noastra masina Speedmaster CX 102 pe care am lansat-o chiar aici, incercam sa oferim un produs care sa raspunda unor diferite segmente de aplicatii si cerinte ale clientilor nostri. Nu toata lumea are nevoie de un Speedmaster XL 105. Anumitor tipografi li s-ar potrivi o masina Speedmaster CX 102 sau sunt altii pentru care ar fi mai buna o masina CD din aceeasi serie.
Instruirea si educatia tehnica sunt un alt topic important in care Heidelberg are multe lucruri de oferit. Ca parte a diviziei de servicii de care ma ocup, avem atat Print Media Academy cat si serviciul de consultanta pentru afaceri. Desi tipografii stiu ca la Print Media Academy oferim o instruire tehnica foarte solida pentru masinistii offset sau pentru operatorii de CtP-uri, aceasta scoala le asigura angajatilor si managerilor tipografiilor si un suport foarte serios pentru a invata mai multe despre topicurile de actualitate din managementul productiei tipografice. Amintesc aici de subiecte precum imbunatatirea productivitatii, reducerea costurilor sau color management.
In aceasta perioada foarte dificila in care clientii tipografiilor trag tot mai jos de preturi, tipografii trebuie sa invete sa-si optimizeze la maxim productia si sa evite cat mai mult pierderile. Un alt subiect de actualitate pe care-l tratam la aceste cursuri este standardizarea procesului de tipar in conformitate cu ISO 12647 – o chestiune indisolubil legata de managementul culorii in intreg fluxul de productie.
Chiar daca este foarte importanta, o masina de tipar performanta te ajuta doar partial sa fii competitiv, restul tine de managementul productiei si de nivelul de pregatire al masinistilor. Cursurile pe care le oferim sunt special concepute pentru a le asigura „studentilor” un proces foarte comprehensiv de invatare. Heidelberg are un „tezaur” imens de expertiza pe care-l poate impartasi tipografilor, prin cursuri, seminarii sau servicii de consultanta.
Analistii industriei considera aceasta editie Ipex ca un moment de maturizare a tehnologiilor digitale de imprimare si primul semn de declin al offsetului. Dupa cum am aflat din presa internationala de specialitate, nici marii producatori de masini offset nu stau si privesc la explozia tehnologiilor de tipar digital. Ce face Heidelberg?
Personal cred ca Ipex 2010 arata mai curand ca tehnologia litografiei offset si cea digitala se completeaza reciproc, si nu ca ar fi pe pozitii de rivalitate. Fiecare dintre aceste tehnologii se potriveste unor segmente de aplicatii bine definite.
Exista de foarte mult timp o tendinta de absolutizare a performantelor tehnologiei digitale si trebuie sa spun ca nu de putine ori se intampla ca aceasta tehnologie sa fie folosita gresit la aplicatii pentru care nu a fost conceputa. Digitalul este foarte bine adaptat tiparirii cu date variabile sau pentru tirajele de lucrari foarte scurte.
Cu toate acestea, furnizorii de servicii tipografice folosesc extrem de putin echipamentele digitale pentru lucrari cu date variabile, majoritatea comenzilor folosind informatie statica.
Daca vorbim de informatie statica, Heidelberg are solutii de productie pentru tirajele mici, chiar si de cateva sute de exemplare, la preturi de productie competitive cu cele ale masinilor digitale.
Asta este adevarata situatie in prezent. Imprimarea digitala este un pas necesar – si nu vreau sa ma intelegeti gresit…
Totusi nu mi-ati raspuns la intrebarea daca aveti planuri de dezvoltare a unor tehnologii de tipar digital…
Heidelberg va reintra pe piata tiparului digital. Dupa cum stiti, am anuntat deja acest lucru acum mai bine de jumatate de an.
Vom intra in parteneriat cu unul dintre marii fabricanti de echipamente digitale pentru a le oferi clientilor nostri masini de tipar digital integrabile in platforma noastra de workflow Prinect. Credem ca putem oferi o anumita „valoare digitala” clientilor, integrand masini de tipar digital in workflow-ul nostru si asigurandu-ne ca va exista o integrare fara sincope in proces.
In acelasi timp vrem sa oferim atat partea de service cat si consumabilele pentru aceste masini digitale. Aceste solutii digitale cu capabilitati de imprimare a datelor variabile si de productie a lucrarilor cu tiraje foarte scurte, alaturi de solutiile offset ale Heidelberg, ne vor permite sa avem un portofoliu foarte consistent si totodata complet de optiuni tehnologice.
Va fi un avantaj care ne va permite sa analizam nevoile specifice de productie ale clientului si sa-i sugeram cea mai buna optiune. In unele cazuri poate ca va fi vorba de o solutie de tipar bazata pe echipamente offset, in alte cazuri pe masini digitale, sau chiar de o combinatie de offset si digital.
Cred sincer ca vom putea face acest lucru intr-un mod foarte obiectiv.
Domnule Kiessling, doresc sa va pun o intrebare la care oficialii competitorilor dumneavoastra au evitat sa dea un raspuns direct. Dupa incercarea nereusita de anul trecut, de a fuziona cu Manroland, credeti ca mai este oportun un astfel de demers?
Este firesc ca in perioadele de criza economica profunda, asa cum este cea pe care o traversam in prezent, marii fabricanti de echipamente de tipar, intre care Heidelberg este liderul, sa-si puna toate intrebarile asupra modurilor prin care poate traversa aceasta perioada, si fiecare cale trebuie luata in considerare si analizata. Intrarea intr-o cooperare cu un alt mare producator este intr-adevar o modalitate de a ne adresa acestei crize.
Am reflectat foarte serios la aceasta posibilitate, ne-am facut temele si ne-am gandit la cate sacrificii a trebuit sa facem in ultimii doi ani – mai ales in ceea ce priveste numarul mare de oameni foarte bine pregatiti pe care a trebuit sa-i disponibilizam. Am ajuns la concluzia ca, bazandu-ne pe noul tip de organizatie care a transformat Heidelberg in acesti ultimi doi ani, suntem intr-o pozitie foarte buna, stabila, care sa ne permita sa continuam procesul de redresare, care nu va intarzia sa apara. Avem un portofoliu de produse si servicii foarte solid, avem o reputatie a brandului foarte puternica pe toate pietele lumii, si asta ne face increzatori ca ne putem descurca singuri, pe propriile picioare.
In acest moment nu avem niciun fel de plan de intrare in vreo combinatie asociativa cu un alt mare producator.
Desi sunteti renumiti in sectorul offset, am observat ca Heidelberg incearca sa tina pasul cat mai strans si cu noile tehnologii informatice ale industriei…
Daca ne referim la canalele de cooperare tehnica, pot sa declar ca, cel putin in ariile de competenta pentru care sunt responsabil (n.r. Heidelberg Services), trebuie sa te bazezi pe colaborarea cu celelalte companii si furnizorii nostri de consumabile din industrie.
Este foarte dificil in prezent ca o companie, inclusiv Heidelberg, sa poata oferi singura absolut tot. Ceea ce am demonstrat la aceasta expozitie este tocmai capacitatea noastra de a furniza fluxuri de productie tipografica prin portofoliul de produse Prinect. Este probabil cel mai bine integrat, pentru ca iti ofera posibilitatea sa beneficiezi de un proces unic de control al productiei de la prepress, la tipar si la finisare, putand conecta toate masinile la fluxul de date din sistemul MIS al tipografiei.
Cred ca stam bine la acest capitol…
Insa asta nu este suficient, si ne-am dat seama de acest lucru. De exemplu, in zona MIS (n.r. Management Information System) avem propria solutie prin Prinect Prinance, insa stim ca aceasta platforma este buna pentru anumite tipografii, dar nu si pentru altele, mai ales datorita faptului ca nu toate tipografiile au aceeasi dimensiune si structura si, in consecinta, aceleasi nevoi si cerinte.
Deja am anuntat ca am intrat intr-un parteneriat de colaborare cu cativa dintre cei mai buni furnizori de sisteme si aplicatii MIS de pe piata. Companii precum EFI, Printplus AG sau FAST sunt foarte puternice pe acest segment de aplicatii, iar asta ne permite sa le oferim clientilor solutii performante, compatibile cu platforma noastra Prinect.
O alta zona pe care ne concentram este Web-to-Print (W2P) – foarte importanta in contextul zilelor noastre. Tipografii incearca sa ia cat mai multe lucrari prin intermediul Internetului, vor sa le usureze viata clientilor in colaborarea cu tipografia – iar aplicatiile W2P sunt perfecte pentru asta.
Este mai mult decat un trend. Pentru ca nu avem acest gen de resurse intern, am analizat cele mai bune oportunitati de pe piata.
Insa si in aceasta zona exista o multime de aplicatii, fiecare potrivita unui anumit gen de afacere. Am selectat deja cateva companii ca parteneri preferati, majoritatea fiind prezenti la Ipex in acest moment, fiecare dintre ei avand diverse puncte tari pe anumite segmente de aplicatii W2P.
Sunt foarte multe lucrari de tipar pentru care aplicatiile W2P sunt foarte eficiente. Acest sistem poate ajuta tipografia sa ofere mult mai mult decat servicii de tipar, spre exemplu, sa le ofere clientilor anumite servicii de marketing.
Mesajul nostru pentru piata este ca nu putem furniza absolut tot de unii singuri si de aceea ne bazam pe colaborarea cu cei mai buni furnizori din domeniu.
Dorim in acelasi timp sa fim consultanti si integratori de sisteme pentru clientii nostri. Avem aceasta capabilitate, si tipografii din toata lumea stiu foarte bine ca se pot baza pe integritatea, obiectivitatea si nu in ultimul rand pe experienta noastra, atunci cand ii sfatuim sa opteze pentru o anumita solutie, in beneficiul lor.
Am sesizat in ultima vreme o oarecare intensificare a prezentei producatorilor japonezi de echipamente de tipar pe pietele traditionale ale fabricantilor germani. Multi dintre ei clameaza ca, spre deosebire de cei trei mari lideri ai industriei, au instalat mult mai multe prese offset in perioada de recesiune chiar si in Germania. Sa inteleg ca tipografii germani nu mai sunt loiali marcilor nationale?…
Nu stiu ce informatii aveti dumneavoastra si nici nu doresc sa vorbesc despre ceea ce fac competitorii nostri.
Ce pot sa va spun, insa, este faptul ca Germania are o organizatie foarte puternica a industriei tipografice, iar tipografii dovedesc un nivel foarte ridicat al loialitatii fata de marcile traditionale, lucru care se reflecta obiectiv in cota de piata pe care o au in prezent producatorii germani.
Pe o piata tipografica enorma, cum este cea europeana, exista cu siguranta si anumite masini de tipar japoneze instalate.
Va multumesc pentru amabilitatea acestui interviu si va doresc vanzari cat mai mari.
Similar Posts:
- Map Merchant România si Antalis îsi unesc diviziile
- Offsetul va continua să fie o forţă importantă la Ipex
- Heidelberg se pregăteşte de acţiune pentru digital
- Macro își adaugă în portofoliu echipamente Canon de format mare.
- Heidelberg va dezvălui la drupa un nou sistem de printare industrială digitală