Default

În plină criză, Koenig & Bauer mizează pe România

• Bookmarks: 1665


La început de iunie, fabrica de maşini offset plane Koenig & Bauer AG (KBA) din Radebeul (Dresda) a fost gazda unei delegaţii de tipografi, reprezentanţi ai Colegiului Tehnic Media şi Print Magazin – deplasare organizată de Prosystem Print, reprezentantul KBA în România, şi Asociaţia Tipografilor Transilvania. Pentru KBA, demersul iniţiat de Prosystem Print este menit să sublinieze noua politică de vânzări, agresivă, a cărei ţintă este industria tipografică românească. O piaţă pe care, în plină criză economică, Koenig & Bauer mizează.

E venimentul, suprapus cu vizita preşedintelui Barack Obama la Dresda, a fost în primul rând o experienţă profesională convingătoare pentru delegaţia de patroni şi tehnicieni ai tipografiilor, dar mai ales pentru cei doi reprezentanţi ai Colegiului Tehnic Media –
singura şcoală de poligrafie din România. Comercial însă, doar timpul va dovedi cât de convinşi au fost tipografii de tehnologia high-tech şi ofertele „adaptate crizei” expuse de producătorul german, lider pe segmentul de piaţă pentru maşini de tipar Large Format (formate peste 70 x 100 cm). Încă de la sosirea pe aeroportul din Berlin, vizita fabricii KBA din Radebeul s-a desfăşurat după un program întocmit „nemţeşte” de gazde. De la primele ore ale zilei şi până la ceasurile serii, cele două zile au condensat o serie largă de evenimente: prezentări comerciale şi tehnologice, vizitarea liniei de producţie şi demonstraţii de tipărire pe maşina Rapida 105 la centrul de instruire tipar şi nu în ultimul rând o romantică plimbare cu un vapor cu zbaturi pe Elba urmată de o cină stropită cu bere şi vinuri nemţeşti…

Programul primei zile a însumat o serie de prezentări incluzând trecerea în revistă a istoriei KBA şi a situaţiei actuale de către Sven Strzelczyk, vicepreşedinte de vânzări al fabricii din Radebeul şi o prezentare foarte amănunţită a gamei de maşini offset plane de către Jörg Henkel, inginerul de vânzări care ne-a fost alături pe parcursul întregii vizite. Prezentările au fost urmate de o demonstraţie de tipărire high-quality pe maşina Rapida 105 şi de vizitarea liniilor de producţie, eveniment care pentru mulţi a însemnat primul contact cu ceea ce numim tehnologie germană high-tech… Cea de-a doua zi, a cărei program s-a desfăşurat sub mottoul „Reliable mastering of high productivity”, a inclus o prezentare tehnică introductivă a multiplelor soluţii de automatizare dezvoltate de KBA pentru degrevarea maşinistului offset de anumite sarcini de rutină, pentru accelerarea timpului necesar trecerii de la o lucrare la alta şi a succesiunii proceselor tehnologice şi pentru a facilita asigurarea calităţii.

Sistemele corespondente – precum cel de schimbare simultană a plăcilor – Drive- Tronic SPC, diferitele niveluri ale sistemului de control al calităţii DensiTronic şi sistemul profesional QualiTronic pentru controlul inline al densităţii culorii şi examinarea colilor tipărite – fiind vizualizate în acţiune pe maşinile destinate probelor de tipar. Una dintre cele mai interesante experienţe a fost vizitarea tipografiei UnitedPrint aflată în vecinătatea fabricii KBA – o şansă aproape unică de a vedea în acţiune 16 maşini de tipar KBA, în mare parte cu format peste 70 x 100. Legat tot de această vizită este interesant de amintit sistemul de promovare şi preluare a comenzilor al acestei mega-tipografii. Un concept bazat integral pe folosirea Internetului, integrând o duzină de website-uri în întreaga lume (inclusiv în România) prin intermediul cărora curg permanent comenzi electronice către cei câţiva zeci de operatori de vânzări cu privirea pironită pe monitoare.
Şi pentru că trebuia pusă şi cireaşa pe tort, reprezentantul UnitedPrint ne-a declarat: aceasta este doar una dintre facilităţile noastre de producţie… Delegaţia română, condusă de Racz Karoly şi Reka Csorvasy de la Prosystem Print a fost compusă din: Marius Dinică (Digital Print Solutions), Dragoş Bălan (tipografia Grafică şi Tipar) Florea Frusin şi Ion Matei (tipografia Coprint), Mirela Marica (Asociaţia Tipografilor Transilvania), Relu Liciu (Print Magazin), Constantin Filipescu (R.A. Monitorul Oficial), Mariana Ciobanu şi Matei Olteanu (Colegiul Tehnic Media), Eugen Morariu (tipografia Offset din Braşov), Istvan şi Diana David (tipografia Disz Tipo din Săcele) şi subsemnatul (tipografia Display Grup).

Similar Posts:

comments icon0 comments
0 notes
665 views
bookmark icon

Write a comment...