Default

Industria tipografică din România are Comitet Tehnic de standardizare!

• Bookmarks: 22701


Miercuri 9 februarie 2011 a avut loc la sediul ASRO (Asociația de Standardizare din România) din București ședința de constituire a Comitetului Tehnic „ASRO/CT 382 – Tehnologie Grafică” – având comitet internațional corespondent „ISO/TC 130 – Graphic Technology”.

Evenimentul are o importanță crucială pentru istoria industriei grafice românești a ultimilor 20 de ani, dat fiind faptul că este primul demers serios care încearcă să pună ordine în vidul informațional datorat dispariției standardelor STAS folosite cu ani în urmă de industria tipografică românească, a haosului provocat de apariția noilor tehnologii grafice digitale dar și de nevoia de alinire la standardele ISO de profil adoptate la nivel modial. În plus, prin organismul proaspăt înființat, industria tipografică are posibilitatea de a fi reprezentată la nivel internațional în comitetul tehnic TC 130.

Constituirea Comitetului Tehnic CT 382 a fost hotărâtă de ASRO ca urmare a interesului exprimat de Asociația Tipografilor „Transilvania” (ATT) și a agenților economici interesați de standardizare în domeniul tehnologiei grafice. De asemenea, acțiunea este sprijinită de mai mulți profesioniști de marcă din industria poligrafică națională, de marii producători de echipamente și consumabile tipografice, din care-i enumerăm pe Heidelberg, Siko România (agentul KBA), Sunchemical sau Druckfarben, dar și de mari tipografii cum ar fi Infopress Group, EDS România sau Best Print.

În număr de 17, membrii „CT 382 – Tehnologia Grafică” sunt, în ordine alfabetică, următorii: Mircea Abăitănci, Titi Amzăr (Print Magazin), Dragoș Bălan (Grafică și Tipar srl), Bogdan Breazu (ISM), Dan Ciobotaru, Zoica Cojocaru (Critical Projects srl), Martin Csuros (Spectrograf srl), Mihai Florescu (Best Print Services), Mirela Marica (ATT), Liliana Mosoi (Druckfarban Romania), Radu Pavel (Heidelberg Druckmaschinen România), Dorin Pițigoi (Color Service Transilvae), Iulia Popa (Sun Chemical srl), Laszlo Porsche (Infopress Group), Szabo Benczo Laszlo (EDS România), Karoly Racz (Siko România) și Dan Răcean. (Print Consult 2003 srl).

Cu această ocazie, în prezența doamnei Iuliana Chilea, director de standardizare în cadrul ASRO, membrii comitetului tehnic l-au ales cu unanimitate de voturi pe domnul Dorin Pițigoi în funcția de președinte al CT 382, funcție pe care domnia sa o va ocupa pentru următorii 3 ani. Secretarul comitetului tehnic va fi ASRO, reprezentat de doamna Mădălina Simion, Expert Standardizare în Departamentul Neelectric din cadrul ASRO, care esre și responsabilă pentru CT 382 în cadrul ASRO.

Încă de la ședința de constituire, membrii fondatori ai CT 382 au decis să-și concentreze eforturile pe armonizarea terminologiei tehnice folosite în România pentru tehnologia grafică, jargonul de specialitate constituind un adevărat haos care abundă de termeni preluați discreționar din diferite limbi, în special din engleză. De altfel acest prim obiectiv, ISO 12637 – Vocabulary, constituie și baza de la care se poate construi corect întregul set de standarde necesar poligrafiei.

ASRO este organismul naţional de standardizare, succesor al Institutului Național de Standardizare, în atribuțiile sale intrând dezvoltarea și armonizarea tuturor standardelor tehnice din industria românească cu cele internaționale, ca de exemplu cele emise de ISO, IEC etc.

Mai multe informații despre obiectivele CT 382, ca și despre standardele care privesc tehnologia grafică, vă vom oferi în numărul viitor al revistei Print Magazin.

ERATĂ: Dintr-o greșeală regretabilă operată în textul știrii inițiale, rolul Asociației Tipografilor „Transilvania” (ATT) în înființarea Comitetului Tehnic ASRO/CT 382 a fost incorect menționat. Înființarea ASRO/CT 382 a fost hotărâtă de ASRO la cererea și prin demersurile ATT, pe baza unui proiect propus asociației de domnul Dorin Pițigoi, expert Fogra/Ugra. Ne cerem scuze pentru această eroare.

(Foto: Horațiu Slăvescu/Print Magazin)

Similar Posts:

22 recommended
comments icon0 comments
0 notes
701 views
bookmark icon

Write a comment...