Analiza

Lumina. Ce urmează?

• Bookmarks: 37900


Oricare ar fi locul, contextul și timpul, influența luminii artificiale asupra oamenilor nu poate fi nicicum supraestimată. Dincolo de componenta sa pur funcțională, atunci când este folosită ca instrument, lumina artificială poate crea ambianța perfectă într-un spațiu interior și, mai mult, poate țese povești care să atragă și să implice. Poate induce stări de bine, poate modela scenografii și poate crește audiențe.

Și mai multă lumină
Încurajate de progresul tehnologic, aplicațiile contemporane acoperă un spectru tot mai larg de funcții, demonstrând potențialul imens al luminii artificiale, dincolo de rolul pur funcțional. Odată cu eficientizarea costurilor și perfecționarea sistemelor de control, producătorii dedicați, dar și designerii, artiștii vizuali, arhitecții și marketerii au început să exploreze mijloace mai rafinate de implementare a sistemelor de iluminat în aplicații capabile să ­modifice percepția oamenilor asupra mediului înconjurător. Categoria a început să interiorizeze atribute ca imersiv și responsiv, accentuând rolul luminii în îmbunătățirea calității vieții și a experiențelor de zi cu zi, prin soluții customizabile, sustenabile și scalabile. Emergența sistemelor de iluminat inteligente influențează tot ce ține de spațiul urban contemporan. Identitatea orașelor pulsează într-un ritm redefinit prin ele, iar schimbul vizual de informație aproape că nu mai poate fi gândit în afara lor.

Conectivitatea este deja o normă culturală. Studiile arată că, în doar un sfert de oră de la momentul trezirii, 79% dintre utilizatorii de smartphone-uri accesează Facebook și, în același interval, se uită la alte aplicații, tot pe telefon, în medie, de 14 ori. Ei formează categoria consumatorilor activi, care caută produse și servicii care să-i țină cât mai conectați la aspectele importante ale existenței lor. Schimbarea comportamentelor de consum s-a resimțit inerent și în strategiile de dezvoltare și cercetare ale producătorilor de sisteme de iluminat. Piața a început deja să se familiarizeze cu un portofoliu nou de soluții inteligente de iluminare ca ecosistemele LED programabile, sistemele de management centralizate și monitorizabile WIFI, lumina cu proprietăți terapeutice și multe altele. Combinând componenta scalabilă și posibilitățile de personalizare, noile sisteme de iluminat aduc opțiuni fără precedent de accesare și control. Iluminarea inteligentă ne îmbunătățește considerabil calitatea vieții acasă, dar modifică dramatic și peisajul urban. Mediul înconjurător devine mai dinamic, mai prietenos dar și mai eficient în termeni de consum energetic și flexibilitate. Cu toate că iluminarea inteligentă înseamnă, în primul rând, tehnologie, ea s-a dezvoltat în jurul paradigmei centrate pe om, încurajând o mai bună conectivitate între oameni și comunități.

Se estimează că, până în 2030, peste 5 miliarde de oameni vor locui în zonele urbane. Viața în oraș va devansa traiul rural. Producătorii de sisteme de iluminat și-au asumat deja un rol activ în furnizarea de soluții care anticipează noile nevoi ale locuitorilor marilor urbe. Mișcarea este abia la început, însă trendurile sunt deja sesizabile, chiar dacă se află doar în stadiul de experiment, și conturează un altfel de orizont viitor. Am listat, mai departe, câteva din aceste trenduri, ilustrate de aplicații deja implementate și funcționale, care vorbesc cel mai bine despre ceea ce urmează.

Imersivitate

Instalațiile de iluminare imersivă reacționează la prezența și mișcările persoanelor aflate în proximitate. Imersivitatea a fost posibilă prin perfecționarea tehnologiei senzorilor care stau în spatele sistemelor capabile să creeze legături customozabile, organice și intuitive între om și mediul înconjurător prin intermediul fluxului artificial de lumină. Lumina poate fi programată, de pildă, să răspundă la nivelul de stres al utilizatorului, schimbându-și nuanța pentru a induce efecte de calmare sau semnalizând că e timpul pentru odihnă. Sau își poate modifica intensitatea și culoarea la trecerea oamenilor pe timp de noapte prin zone înguste, abrupte, alunecoase, de tipul șantierelor sau spațiilor aflate în lucru. Lumina poate, de asemenea, reacționa în funcție de nivelul de interes al subiectului și poate crea efecte dramatice la simpla apropiere a acestuia, subliniind și dinamizând un produs sau un exponat atunci când sesizează mișcare în proximitate- aplicația este deja folosită în muzee și expoziții.

Iluminare stradală inteligentă

rotterdam city touchMunicipalitatea din Rotterdam a instalat, de curând, în întreg orașul, un sistem de management centralizat, care controlează distribuția eficientă a luminii pe întreaga suprafață a urbei. Sistemul de management are încorporată tehnologia CityTouch de la Philips, care permite monitorizarea consumului de energie și reglarea eficientă a nivelurilor de intensitate a luminii în spațiile publice, în funcție de specificul fiecărui loc. CityTouch este un sistem online de gestionare a iluminării outdoor care permite controlul dinamic, flexibil și eficient al iluminatului public la scară mare. Distribuția se face foarte precis, întrucât fiecare spot luminos din oraș poate fi controlat prin radio frecvență, deci reacționează instantaneu prin controlul de la distanță. În caz de calamitate, accidente sau alte situații de criză, zona afectată este luminată abundent, printr-un simplu click efectuat de operatorul care monitorizează întregul flux de lumină al orașului. Împreună cu sistemele LED, City Touch permite o reducere cu până la  70% a consumului de energie, motiv pentru care urmează să fie implementat în mai multe orașe europene, după ce a fost adoptat deja la Londra și Praga.

Panouri luminoase cu efect anti drepresiv

Compania suedeză de energie Umeå a instalat o serie de panouri luminoase speciale în 30 de stații de autobuz într-un mic oraș aflat la nord de Stockholm. Lumina emanată de panouri are scopul de a combate afecțiunile sezoniere asociate cu lipsa sau diminuarea luminii solare, care se manifestă prin senzația de oboseală și depresie, ambele cauzate de producția în exces a hormonului melatonină, de fapt un răspuns de compensare al organismului în sezonul rece. Instalarea panourilor a fost însoțită de o campanie publicitară explicită. Trecătorilor li se explică efectul terapeutic al panourilor luminoase, mai ales în perioadele prelungite de zile mohorâte și sunt încurajați să le folosească cât de des pot. Pentru un efect complet, expunerea ar trebui să fie de 30 de minute pe zi, nu neapărat într-o singură repriză, timp în care utilizatorii trebuie să privească panoul luminos cu ochii deschiși.

Hue, LED-ul responsiv

hue philips 2Hue este cel mai nou tip de LED dezvoltat de Philips. Hue poate fi controlat cu ajutorul unui app instalat pe smartphone sau tabletă și permite utilizatorului personalizarea culorii și intensității lumnii din interiorul locuinței. Lumina din fiecare cameră poate fi abordată și personalizată separat, în funcție de criterii funcționale sau de stare. Cele 11 LED-uri incluse în Hue au trei culori care se pot combina în cca 16 milioane de nuanțe, dând acces utilizatorului la o paletă aproape infinită de nuanțe cu care poate experimenta. Hue are inclus un software, iar pentru perfecționarea acestuia, Philips și-a asociat recent produsul cu IFTTT, un limbaj de programare dedicat sistemelor de iluminare. Datorită acestui nou input, Hue poate fi programat, de exemplu, printre altele, să-și schimbe culoarea într-o nuanță specifică atunci când utilizatorul primește un email sau este tagguit pe Facebook. Asocierea cu IFTTT a avut drept scop extinderea posibilităților de personalizare a produsului în funcție de criterii pur individuale, ce țin de profilul și stilul de viață al fiecărui utilizator.

Apă din lumină

O extensie a spitalului de copii din Phoenix, Arizona, folosește o instalație de iluminare cu LED pentru a crea un ambient pozitiv, care să distragă pacienții și familiile care-i însoțesc de la stările de îngrijorare și încordare, asociate în mod frecvent cu procesul de consultare și internare. Autorul scenariului de iluminare este designerul Scott Oldner, care a gândit, pentru zona de întâmpinare, un spațiu marcat de benzi luminoase dinamice în nuanțe optimiste. În plus, a creat o cascadă de apă simulată, formată din benzi luminoase dinamice verzi și albastre, cu texturi fluide, evidențiate prin material acrilic gravat. Pentru a dinamiza și mai mult căderea de apă simulată, pe perete sunt proiectate gobo-uri grafice în diferite forme și culori. Întreg sistemul de iluminare folosit atât în interiorul spitalului, cât și în exterior, este controlat printr-un singur program de management: Light System Manager, din gama specializată Philips Color Kinetics.

Soare oriunde

Luminarium este o lampă motorizată, care funcționează în cicluri de 12 ore, mimând mișcarea, intensitatea și culoarea soarelui, de la răsărit la apus. Pentru a recrea atmosfera de la răsărit, cele trei becuri fluorescente își combină diferite nuanțe și intensități care imită lumina caldă și strălucitoare a dimineții, atingând o intensitate de cca 3000°K. De-a lungul zilei, lumina lămpii se schimbă, de la cald la rece și invers, atingând un vârf de intensitate de 6000°K. Apoi revine din nou la tonuri calde, la ora la care apune soarele. Lampa este creată de designerul milanez Stefano Pertegato, care și-a propus să exploreze posibilitatea de a reproduce efectele luminii solare în spațiile private de lumină naturală, în scopul reechilibrării persoanelor care lucrează în astfel de spații, și care prezintă deficite serioase de serotonină.

No more jet lag

photon showerPhoton Shower este o cameră luminoasă unde lumina este folosită pentru a realinia ceasul biologic al celor ce se confruntă cu schimbări dese și bruște de fus orar. Călătorii își pot personaliza ședința, în funcție de nevoile individuale, prin introducerea unor date care le descriu starea și centralizează informații legate de anotimp, ora locului de origine și cea a destinației, starea de sănătate și altele.  Photon Shower a fost dezvoltat de  Delta Airlines, cu ajutorul unui specialist în probleme de somn, Dr. Russell Foster, și se află, deocamdată, în fază de prototip. Capsula are integrat un sistem care emite secvențe de lumină care să atenueze starea de rău provocată de diferențele mari de fus orar și să energizeze călătorii obosiți după zborurile lungi cu avionul. Se estimează că, în viitorul apropiat, Photon Shower ar putea deveni o opțiune uzuală oferită clienților companiilor aeriene.

Semne rutiere inteligente

water stop signSafety Light este un concept de sistem de iluminare stradală care poate fi activat de afluxul de apă din timpul furtunilor severe și ploilor abundente, atunci când vizibilitatea este mult redusă și semnele stradale și rutiere nu mai sunt ușor lizibile. Apa de ploaie declanșează un senzor care activează un sistem de LED-uri încastrat în șosea, care începe să emită semnale luminoase verticale convertite în simboluri și mesaje menite să ghideze șoferii către zone sigure sau să-i avertizeze cu privire la obstacolele și starea drumului. Din aceeași categorie face parte și Softstop, un sistem de avertizare instalat de Sydney Harbour Tunnel în Australia. Acesta folosește o perdea de lumină și apă, cu ajutorul cărora proiectează în aer semnul STOP. Ideea a fost dezvoltată de compania  Laservision, ca un sistem barieră imposibil de omis de șoferi. Spre deosebire de semnele convenționale rutiere, care solicită vederea periferică a șoferilor, Softstop apare chiar în fața mașinii, și astfel elimină posibilitatea omiterii, mai ales pe timp de ceață și precipitații abundente.

Transfer de date prin laser

O echipă de cercetători de la Universitatea de tehnologie din Taipei, China, au creat un sistem luminos de transfer de date bazat pe pointere laser. Potrivit declarațiilor acestora, sistemul ar asigura un transfer mult mai performant decât cele prin Wi-Fi și Bluetooth, întrucât beneficiază de o rată mult mai scăzută de erori. Pentru a ajunge la rezultatul final, cercetătorii au conectat pointere laser roșii și verzi la o rețea de 500Mbps. Direcționate către niște receptori fotodiodici, semnalele au fost amplificate și multiplicate, obținându-se astfel un transfer de date de 1Gbps. Spre deosebire de alte metode de transfer, care folosesc lumină LED obișnuită pentru a transmite date, lumina laser este caracterizată de o coerență mult mai ridicată, atribut care îmbunătățește semnificativ acuratețea. Prin intermediul acestui proces sunt transmiși biți prin intermediul undelor luminoase vizibile spectrului uman, care nu pot străpunge majoritatea barierelor fizice și nici nu interferează cu alte sisteme de comunicații. În acest fel, sistemul devine o opțiune foarte atractivă, mai ales acolo unde transmisiile wireless sunt interzise din rațiuni de securitate și de protejare a sănătății, cum este în cazul spitalelor, avioanelor sau sediilor guvernamentale.

Direcționare prin lumină

Guiding Light este un proiect dezvoltat de MIT Media Lab, care-și propune să creeze un sistem luminos de direcționare indoor pe bază de GPS. Sistemul folosește smartphone-ul și un miniproiector încorporat în acesta pentru a emite fascicole luminoase de ghidare pe podeaua unui spațiu închis. El creează astfel o rețea de direcționare a utilizatorului către un anumit punct din interiorul unei clădiri, folosindu-se de poziționarea magnetică. Utilizatorul este direcționat cu ajutorul unor săgeți luminoase, proiectate pe podea, care-l îndrumă în direcția dorită. Pe lângă smartphone și microproiector, sistemul este echipat cu un badge Bluetooth cu patru senzori magnetici, care ajută la localizarea utilizatorului în câmpul magnetic al oricărui spațiu închis. Deși tehnologia nu cere o infrastructură specială, pentru a deveni viabilă are nevoie de clădiri mapate magnetic în prealabil.

Antrenorul de biliard

poolliveaidPoolLiveAid este un sistem de realitate augmentată aflat în fază de prototip, care-și propune să vină în sprijinul jucătorilor de biliard mai puțin exerimentați, ghidându-i și indicându-le cele mai bune traiectorii. Sistemul este dezvoltat de Universitatea din Algarve, Portugalia și este capabil să detecteze poziția mingilor și a tacului și să creeze, în timp real, cele mai bune strategii de joc. Este un instrument interactiv de învățare, bazat pe un proiector inteligent, conectat la un soft care citește poziția mingilor și a tacului, sugerând, prin ghidaje luminoase, următoarele mutări în joc.

Direcționare în supermarket

emart sale navigationLanțul corean de supermarketuri Emart folosește smartphone-uri și lumină LED pentru a-și direcționa clienții, în interiorul magazinelor, către zonele cu discounturi. Botezat ‘Emart Sale Navigation’, sistemul folosește un sistem special de iluminare LED, în plafon, care comunică cu smartphone-urile clienților. Pentru a comunica cu sistemul de ghidare, aceștia trebuie să descarce app-ul Emart, care funcționează numai pe terminale Android. Dacă sunt întrunite toate condițiile, clienții sunt ghidați de telefon pe culoarele supermarket-ului prin intermediul unor hărți personalizate, fiind avertizați de fiecare dată când trec pe lângă un produs care beneficiază de o ofertă specială.

Heineken Ignite

heineken-ignite-interaktive-flascheEdiția limitată Heineken Ignite folosește LED-uri și senzori wireless pentru a transforma obișnuitele sticle de bere în display-uri luminoase interactive. Sticla se aprinde cu ajutorul dispozitivului obținut prin imprimare 3D atașat la baza sa, în care sunt încorporate componente electronice. Dispozitivul sunt activate la mișcare, atunci când sticlele sunt ciocnite sau când cineva bea din sticlă. Mai mult, dispozitivul luminos poate fi controlat astfel încât să se sincronizeze cu ritmul muzicii ambientale, putând transforma, de exemplu, o petrecere, într-un show luminos, creat de sticlele de bere. Când sticla nu este mișcată, se activează un trigger care pune senzorii de mișcare pe modul sleep, lumina stingându-se treptat, până la dispariție, urmând să se reactiveze imediat ce sticla este mișcată din nou. Heineken a dezvoltat proiectul Ignite ca parte a unui experiment prin care își propune să pună în valoare valența interacțiunii sociale asociată consumului de bere.

Spre camera de anestezie

The Nature Trail este un perete luminos instalat într-un spital londonez, special creat pentru a induce o stare de bine copiilor care se îndreaptă spre sala de operații. Creat de Jason Bruges Studio, Nature Trail se întinde pe lungimea unui coridor de 50 de metri care duce către camera de anestezie a spitalului londonez Great Ormond. Sistemul de iluminare din perete include un mix de paneluri LED în care sunt integrate imagini grafice ce creează un design interactiv susținut de 72.000 de module luminoase care sunt încastrate în suprafața peretelui, la înălțimi variabile, pentru a fi în raza vizuală a fiecărui copil, indiferent de înălțimea acestuia. De-a lungul acestor suprafețe digitale, pattern-urile dinamice de lumină lasă la vedere animale care prind viață, prin intermediul senzorilor de mișcare plasați în tavan, ori de câte ori cineva străbate culoarul, creând astfel un joc interactiv ludic, menit să relaxeze micii pacienți.

Similar Posts:

37 recommended
comments icon0 comments
0 notes
900 views
bookmark icon

Write a comment...