Analiza

McDonald’s își reconstruiește identitatea

• Bookmarks: 18626


McDonald’s a început în 2007 un proces de rebranding care continuă și în prezent și se estimează că va mai dura aproximativ patru sau cinci ani. Din informațiile obținute de Universign, o firmă românească de producție publicitară a reușit să obțină o parte din aceste lucrări pentru refacerea magazinelor din Europa.

Rebrandingul McDonald’s constă într-o modificare majoră a aspectului restaurantelor, a materialelor utilizate, a culorilor. Este cea mai mare schimbare de aspect pentru McDonald’s din ultimii 20 de ani, pentru care compania și-a propus să cheltuiască mai mult de 600 de milioane de euro, renovând 1280 de restaurante europene. Modificări similare au avut loc și în Statele Unite ale Americii, unde McDonald’s a refăcut aproximativ 6000 de restaurante, suma investită fiind de aproximativ 3.65 miliarde de euro.
În Europa, McDonald’s își păstrează logo-ul cu cele două arcuri aurii, dar nu va mai exista culoarea roșie lângă acestea. Se dorește crearea unei atmosfere mai sofisticate, mai relaxate, specifică gusturilor consumatorilor europeni.

Modificările de aspect vor varia în funcție de specificul geografic și de locația în care se va afla restaurantul.

În Marea Britanie, majoritatea elementelor de decor realizate din plastic vor fi înlocuite cu elemente din lemn. În Irlanda, în unul din restaurantele refăcute au dispărut culorile roșu și galben, arcurile aurii sunt subtil reprezentate, iar luminile nu mai sunt atât de puternice. Ronald McDonald’s nu mai este vizibil nicăieri, în schimb pereții au fost decorați cu fotografii de legume proaspete.

În România mobilierul din plastic și galben va fi înlocuit cu scaune de culoare verde și tapițerie din piele de culoare închisă. Restaurantele vor avea un aspect de culoarea burgund-ului. Acoperișurile în formă ascuțită vor fi eliminate și înlocuite cu fațade simple de culoare verde măslin, iar lumina puternică a neonului din restaurant va fi diminuată. De aproximativ două luni, restaurantul din București, de la Dristor, s-a redeschis având o nouă înfățișare.

Pentru a atrage și alte segmente ale populației în restaurantele din Europa, în afară de mame și copii, considerați până în prezent segmentul de bază, reprezentanții McDonald’s au hotărât să adauge și alte facilități restaurantelor, precum accesul gratuit la internet WiFi și posibilitatea închirierii de iPod-uri. Vor exista televizoare tip plasmă și fotolii cu grad ridicat de confort. Compania mai dorește să adauge o a doua alee de circulație pentru șoferi și să schimbe numele mai multor mâncăruri din meniu. Atunci când vremea va fi rece, McDonald’s va utiliza șemineuri electrice pentru a-i face pe clienți să se simtă mai confortabil.

Ideile despre cum ar trebui să se schimbe aspectul magazinelor aparțin lui Denis Hennequin, președinte al McDonald’s Europa. La sfârșitul anilor 1990, din postura de președinte al lanțului francez de restaurante McDonald’s, Hennequin a încercat să descopere noi modalități prin care să facă fast-food-ul mai atrăgător pentru o națiune care preferă mâncarea gătită la foc mic și căreia îi place să savureze masa.

“Pentru a face McDonald’s și Big Mac să funcționeze într-o țară slow-food, am simțit că trebuie să acordăm mai multă atenție spațiului și aspectului”, a declarat acesta. Rezultatele au dovedit că a avut dreptate. Dupa renovare, vânzările în Franța au crescut în medie cu 4,5 %. Noile restaurante au avut atât de mult succes, încât în 2005 Hennequin a fost rugat să se ocupe de schimbarea aspectului restaurantelor din întreaga Europă. După Europa, au avut loc modificări și în Statele Unite care se pare că au fost bine primite. Deocamdată Asia nu este vizată pentru astfel de modificări.

Conform informațiilor obținute de Universign, neconfirmate încă oficial, una din cele mai mari companii de producție publicitară din România, Eltrix, este implicată în procesul de rebranding pentru McDonald’s la nivelul întregii Europe.

Similar Posts:

18 recommended
comments icon0 comments
0 notes
626 views
bookmark icon

Write a comment...