Default

Müller Martini acceptă provocarea viitorului prin propriile soluții de tipar offset

• Bookmarks: 11408


Oricărui tipograf de prin toate colțurile lumii numele Müller Martini îi sună ca un sinonim al tehnologiei de vârf pentru legătorie. Puțini sunt însă cei care știu că același producător elvețian are în portofoliul său și unele dintre cele mai complexe echipamente de imprimare destinate industriei de ambalaje, mașini bazate pe tehnologii evoluate tipărire offset. Și ce prilej mai bun de a afla mai multe despre aceste mașini poate fi decât o vizită în chiar locul unde acestea sunt construite: în fabrică?!

Asadar, în ajun de Halloween, am dat curs invitației Müller Martini România și a domnului Roland Henn, Managing Director CEE, de a participa la ziua porților deschise organizată de producătorul elvețian, la centrul de pregătire și la fabrica de mașini de tipar din Maulburg, localitate situată în zona munților Pădurea Neagră din sudul Germaniei. Alături de Print Magazin (de altfel, singura publicație românească invitată), la eveniment au participat numeroși reprezentanți ai unor tipografii din țară, vădit interesate de tehnologiile de imprimare fabricate de Müller Martini. Numărul mare al invitaților de pe tot mapamondul a făcut ca prezentările să fie susținute în câteva limbi de circulație internațională. La centrul de pregătire din imediata vecinătate a fabricii de sisteme de imprimare Müller Martini, invitații au avut ocazia să verifice „live” capabilitățile mașinilor model Alprinta 74 V (inițiala „V” definește „Variable Offset Insert”) și VSOP, precum și ale câtorva utilaje auxiliare. De asemenea, participanții au putut asista la prezentări și seminarii pe diferite tematici – cele mai multe vizând problematica imprimării ambalajelor alimentare. Dintre partenerii Müller Martini care au susținut prezentări pe durata evenimentului îi amintim pe: DCM, Schober și Ineos (furnizori de utilaje de finisare), IST (furnizor de sisteme de uscare UV), Sun Chemical (furnizor de cerneluri) și Nestle – ca unul dintre cei mai importanți consumatori internaționali de ambalaje flexibile).

Pe parcursul întregii vizite de la Maulburg, delegația românească a fost asistată de către doamna Oana Gabor, director de vânzări la Müller Martini România și de către Cristian Hațegan, director al Euro Top Grafix – un foarte bun cunoscător al tehnologiei de imprimare sleeve offset. De altfel, relația domnului Hațegan cu această tehnologie este una mai veche, fiind direct legată de reprezentarea în România a fabricantului de mașini sleeve offset Drent Goebel, companie ale căror patente VSOP au fost cumpărate de către Müller Martini în vara anului trecut, după intrarea companiei olandeze în insolvență.

Tot offset – dar evoluat Rotativele offset fabricate de Müller Martini folosesc același principiu al litografiei offset, diferența constând în modul prin care se modifică lungimea de tipar prin schimbarea cilindrilor port placă și a celor port cauciuc precum și prin modul de montare a cauciucului offset și a plăcilor pe cilindri, sistem care elimină spațiul de întrerupere de pe suprafețele cilindrilor menționați, spațiu ocupat la mașinile offset clasice de mecanismul de prindere a plăcii și cauciucului. Acest lucru îngăduie obținerea unei forme de tipar cu o suprafață de imprimare aproape fără întrerupere și implicit să tipărească imagini continue, particularitate care le permite acestor mașini să fie ideale pentru aplicații din industria ambalajelor. În plus, mai trebuie menționat și faptul că, aceste mașini bazate pe tehnologia sleeve offset permit o configurare foarte flexibilă în ceea ce privește opțiunile de uscare a cernelii – UV, EB sau împreună, adăugarea de grupuri de imprimare flexo sau de rotogravură, a unor dispozitive de tratament corona, de laminare sau tăiere etc. Un sistem original de imprimare folosit de Müller Martini la mașinile sale este cel VSOP (acronim de la Variable Sleeve Offset Printing), procedeu care permite modificarea repetabilității formatelor prin schimbarea extrem de facilă și de rapidă a cilindrului port placă și a celui port cauciuc, avantaj care, de asemenea, are o aplicativitate uriașă pentru lucrările de ambalaje flexibile, fie că vorbim de tipărirea foliilor transparente sau opace, a substraturilor din hârtie și carton etc. Spectrul de aplicații al acestor echipamente de tipar este foarte larg, investiția într-o asemenea mașină permițându-i unei tipografii să imprime pe aceeași mașină atât substraturi flexibile din folii plastice, din hârtie și carton precum și a foliilor din aluminiu, a căror grosime poate varia de la 12 la 300 de microni (opțional, plaja poate crește de la 8 la 700 de microni). Un avantaj unic dacă-l raportăm la calitatea tiparului, la viteza imprimării și la costurile mici de operare. Acest avantaj aduce cu sine și o plajă mult mai extinsă de piețe căreia tipografia i se poate adresa.

Profitabilitate vs costuri

Discuțiile pe care le-am purtat cu gazdele noastre române, doamna Oana Gabor și domnul Cristian Hațegan, ne-au ajutat să înțelegem că întreg setul de capabilități tehnologice ale mașinilor de tipar proiectate și fabricate de Müller Martini se reflectă direct în rezultatele net superioare în ceea ce privește profitabilitatea. La o simplă privire asupra costurilor de producție aferente tipăririi pe diferite tipuri de echipamente și tehnologii (vezi tabelul de mai jos), ne putem da seama foarte ușor de modul în care această tehnologie asigură profitabilitate unei afaceri tipografice. Este important de menționat și faptul că, tehnologii inovative de tipărire furnizate de Müller Martini permite atacarea de către tipografii a unor piețe rezervate tradițional imprimării flexografice și rotogravurii – în speță a lucrărilor tipărite în tiraje foarte mari. Însă, este la fel de adevărat și că, datorită particularităților tehnologice, aceste sisteme se dovedesc a fi la fel de profitabile și în cazul tirajelor mici.

Pentru că spațiul de tipar nu ne permite, vom oferi o descriere amănunțită a tehnologiilor de imprimare Müller Martini în articolele tehnice dedicate care vor fi publicate în edițiile viitoare ale revistei Print Magazin.

Pentru a afla mai multe informații despre sistemele de imprimare fabricate de Müller Martini, accesați site-ul www.mullermartini.com sau contactați filiala din România a producătorului elvețian

Similar Posts:

11 recommended
comments icon0 comments
0 notes
408 views
bookmark icon

Write a comment...