Cel de-al VI-lea Forum Tipografic Balcanic (6.BPF), sub patronajul manroland AG, şi prima întâlnire a Inițiativei pentru Educaţia şi Calificarea Tipografilor (1.InPEQ) vor avea loc în 27-28 octombrie în Belgrad, Serbia. Gazda evenimentului este Uniunea inginerilor şi tehnicienilor grafici din Serbia, Universitatea Politehnică din Belgrad, Departamentul de inginerie grafică şi design al Universităţii din Novi Sad, manroland Serbia şi manroland AG, Germania.
Sunt așteptaţi să ia parte la cele două evenimente managerii şi membrii asociaţiilor şi federaţiilor naţionale ale tipografilor din Albania, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Grecia, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria; profesionişti, experţi şi manageri din industria poligrafică a ţărilor membre ale FTB şi din țările partenere; clienţii manroland şi cei ai sponsorilor; parteneri ai asociaţiilor şi federațiilor naționale ale tipografilor din Rusia şi Ucraina; reprezentanţii școlilor şi universităților tipografice din ţările balcanice, Germania, Rusia, Ucraina şi din alte ţări europene; membri Intergraf şi ai Confederaţiei Internaţionale pentru Tipar şi Industrii conexe; presa de specialitate din Balcani şi presa locală.
Mai mult de 200 de participanți din 14 țări au luat parte la lucrările celui de al V-lea Forum Tipografic Balcanic organizat sub patronajul manroland AG pe 14 octombrie 2010. Foto: Balkan Print Forum.
La al VI-lea Forum Tipografic Balcanic, vorbitorii de la manroland AG, manroland CEE, Müller Martini Austria, Oce Printing Systems, drupa, UPM, Intergraf, ABB, Tipografia Politika a.d. și Arben Graphyc Systems vor prezenta o serie de inovații și informații interesante sub motto-ul 6.BPF „Competența tehnologică și inovarea pentru diferențierea produsului și asigurarea calității”. Materialele informative vor fi prezentate de Agfa Graphics Austria, Sappi, Cofely, M-real, PrintCity, Zentrum fur Druck und Medien și alte companii. Manroland AG, Oce Printing Systems și o tipografie din Serbia vor participa la discuția “Aplicații tehnologice noi pentru un plus de valoare tipăriturilor”.
La prima întâlnire a Inițiativei pentru Educația și Calificarea Tipografilor din 28 octombrie 2011, reprezentanții a 13 școli și universități tipografice din 10 țări europene vor face schimb de informații sub motto-ul: „Calificarea și educația profesională pentru succesul pe termen lung”. Profesori de la TEI Atena și Hellenic Open University, de la Universitatea Politehnică din Belgrad, Colegiul Tehnic Media București, Universitatea de Științe Aplicate din München, Universitatea Obuda, Universitatea Media din Stuttgart, Academia de Tipar din Ucraina, Universitatea de Tehnologie Chimică și Metalurgie, Universitatea din Ljubljana, Universitatea din Novi Sad, Universitatea Sf. Kliment Ohridski din Bitola și Universitatea din Zagreb doresc să discute despre activitățile instituțiilor lor și despre diversele posibilități de colaborare și schimburi de cunoștințe.
Pe parcursul a două zile, participanții la Forum vor avea posibilitatea unică de a-și reîmprospăta informațiile, de a schimba experiențe și know-how, de a stabili noi contacte directe cu furnizorii și pentru a le intensifica pe cele existente, precum și de a discuta împreună probleme profesionale.
Totodată, sponsorii și firmele care susțin Forumul vor prezenta informații la standurile din holul clădirii care găzduiește evenimentul – o altă posibilitate foarte bună pentru participanți de a obține informații privind produsele inovative expuse.
Vorbitorii de la al V-lea Forum Tipografic Balcanic: (de la stânga la dreapta) Prof. Gerd Finkbeiner, președintele Comitetului Executiv, manroland AG; Ulrich Bemhard, director de vânzări și marketing pentru Europa, Orientul Mijlociu, America de Sud al firmei Leonhard Kurz Stiftung&Co.KG; Dr. Csaba Horvath, directorul Institutului de Tehnologie Media, Universitatea Obuda, Ungaria; Engelbert Stranegger, director pentru dezvoltarea afacerii, Oce Printing Systems GmbH; Roland Henn, director executiv pentru zona CEE, Müller Martini GmbH; Bemd Schopferer, director de produs și marketing al Müller Martini Druckmaschinen GmbH; și moderatorul Miklos Balog, ex-președinte al PNYME. Foto: Balkan Print Forum
Dezvoltarea Forumului Tipografic Balcanic
Fondat în 26 octombrie 2006 la Velingrad, Bulgaria, Forumul Tipografic Balcanic este o inițiativă a Uniunii Industriei Tipografice din Bulgaria și a manroland AG. În calitate de coinițiator, manroland a preluat patronajul acestui proiect.
Federația Printing Media Comunication din Grecia și compania Graphics SA au organizat al II-lea Forum pe 14 noiembrie 2007 la Atena.
În 31 mai 2008, manroland AG, patronul Forumului Tipografic Balcanic, i-a invitat la standul său de la drupa pe membrii asociațiilor tipografice din Balcani să participe la întâlnirea Forumului Tipografic Balcanic de la drupa.
Al III-lea Forum Tipografic Balcanic a fost organizat în 23-24 octombrie 2008 la Istanbul, Turcia, de către BASEV, Fundația pentru Educație a Industriei Tipografice din Turcia și MAN Ferrostaal AS, Turcia.
Pe 22-23 octombrie 2009, cel de-al IV-lea Forum Tipografic Balcanic a avut loc la București. Acest eveniment a fost organizat și susținut de ATT – Asociația Tipografilor „Transilvania”, manroland AG, manroland România; UPM; Sun Chemical; Euroexpo Trade Fairs și Agressione Group România.
Peste 200 de participanți din 14 țări au venit la al V-lea Forum în 14-15 octombrie 2010. Gazdele evenimentului au fost Asociația Tehnică a Hârtiei și Industriei Tipografice (PNYME) din Ungaria, manroland Magyarorszag Kft Ungaria; manroland AG Germania și Tipografia „MoD Mapping Company” din Budapesta. Al V-lea FTB a fost susținut de manroland AG, în calitate de patron și principal sponsor al forumului, de cosponsorii: Müller Martini Austria, Oce Printing Systems și Leonhard Kurz, de subsponsorul UPM și de suporterii: M-real, Weilburger Graphics, Agfa Graphics Austria și Sappi.
Începând cu drupa 2008, țările membre ale Forumului Tipografic Balcanic sunt: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Macedonia, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria. Obiectivele principale ale Forumului Tipografic Balcanic sunt schimburile de experiențe și know-how, inițierea și intensificarea contactelor, susținerea proiectelor comune în regiunea Balcanilor. Întâlnirea anuală este una dintre principalele activități ale Forumului Tipografic Balcanic, ocazie cu care firmele participante au posibilitatea să facă prezentări sau să asiste la ele, să aibă discuții și schimburi de informații și know-how privind tehnologiile moderne de tipărire.
În ultimii doi ani, Forumul Tipografic Balcanic s-a dezvoltat ca o instituție care facilitează zilnic contactele între membri, parteneri, producători și furnizori. Participarea la o astfel de instituție asigură contacte folositoare, dând posibilitatea obținerii unor răspunsuri la întrebări, precum și punerea în dezbatere a ideilor și găsirea celor mai adecvate soluții. De-a lungul acestor ani, comunitatea profesională din Balcani s-a extins dincolo de granițele geografice, ceea ce dovedește necesitatea și importanța intensificării comunicării în industria tipografică din regiune.
Startul pentru InPEQ
Noua Inițiativă pentru Educația și Calificarea Tipografilor a fost lansată în octombrie 2010. Obiectivul acestei inițiative este sprijinul pentru educația profesională și calificarea membrilor FTB și a celor din țările partenere. Partenerii sunt asociații și federații, școli și universități de profil din țările membre FTB și ale altor țări europene. Proiectul urmărește formarea unei rețele de comunicare profesională între școlile și universitățile de tehnici tipografice, industria poligrafică și producătorii sistemelor de tipărire și a materialelor tipografice din țările balcanice, Germania, Rusia, Ucraina și din alte țări. Întâlnirea anuală InPEQ va genera o platformă prin care firmele și instituțiile participante vor avea posibilitatea să prezinte, să discute și să schimbe informații și know-how în domeniul educației și calificării tipografilor.
(Sursă: ATT)