Stiri

Taxa de 3% impusă industriei grafice ar putea fi scoasă anul viitor

• Bookmarks: 10461


O delegație a Asociației Tipografilor „Transilvania” – ATT, Asociației Producătorilor de Ambalaje din România (APRA) și Asociației Producătorilor și Importatorilor din Industria de Publicitate (APIIP), s-a întâlnit luni, 31 martie 2014, cu vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul culturii. Întâlnirea a avut ca obiectiv soluționarea problemei taxei de 3% impusă agenților economici prin legea de funcționare a Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), O.G. 51/1998 cu modificările ulterioare, și s-a desfășurat la Ministerul Culturii din București.

Alături de cele trei asociații, la întâlnire a participat și domnul László Fejér, deputatul UDMR care a inițiat anul trecut în Parlamentului României, la solicitarea APRA, o acțiune de modificarea legii de funcționarea a AFCN și scoatere taxei impuse industriei grafice prin Art. 21, litera f.) a O.G. 51/1998. Inițiativa legislativă întreprinsă de deputatul László Fejér a primit aviz negativ din partea Guvernului în luna iulie a anului 2013.

Deschiderea unui canal de dialog între reprezentanții industriei grafice și Ministerul Culturii, instituție care are în subordine Administrația Fondului Cultural Național, a devenit posibilă după aproape un an.

Întrevederea a debutat prin expunerea de către Istvan David, președintele ATT, a problemelor generate de includerea abuzivă a agenților economici din industria tipografică în lista surselor de venituri ale Administrației Fondului Cultural Național, prin intermediul literei f.) a Articolului 21 al O.G. 51/1998, taxă imputată retroactiv de către AFCN pe baza Ordinul Ministrului Culturii nr. 2066/2011. Cu acest prilej, șeful ATT l-a informat pe ministrul culturii despre acțiunile întreprinse anul trecut de cele trei asociații pentru soluționarea acestui litigiu, atât la nivel parlamentar cât și pe lângă AFCN și Ministerul Culturii. Istvan David i-a transmis ministrului culturii dorința organizațiilor din industrie de a rezolva pe cale amiabilă litigiul cu AFCN prin eliminarea din O.G. 51/1998 a punctului f.) de la Articolul 21 al Ordonanței.

Pe termen scurt, Istvan David a solicitat Ministerului Culturii stoparea somațiilor de plată trimise de casa de avocatură care reprezintă interesele AFCN, prin care societățile comerciale care au cod principal de activitate CAEN 1812 sunt amenințate cu chemarea în judecată dacă nu efectuează plata retroactivă a sumelor aferente perioadei 2010-2013, reprezentând taxa a 3% din cifra de afaceri obținută de pe urma produselor menționate la litera f.) a Articolului 21 din O.G. 51/1998.

Președintele ATT și-a încheiat mesajul formulat de cele trei organizații prin atenționarea ministrul culturii asupra consecințelor deosebit de grave pe care le va genera menținerea taxei de 3% impusă de AFCN industriei și, mai ales, prin obligarea agenților economici de a plăti retroactiv taxa. Potrivit lui Istvan David, păstrarea acestei taxe va conduce la închiderea a peste jumătate din tipografiile și firmele de producție publicitară din țară, dar și punerea într-o poziție net defavorabilă a companiilor românești față de competitorii din țările UE.

Concluziile trase de președintele ATT au fost întărite de reprezentanții Asociației Producătorilor de Ambalaje din România, care i-au transmis ministrului culturii o scrisoare din partea Asociației Europene a Fabricanților de Cutii Pliante (ECMA), în care organizația atenționează Guvernul României asupra consecințelor aplicării taxei de 3% a AFCN. Potrivit ECMA, în acest moment nici o țară a Uniunii Europene nu aplică o taxă „culturală” similară industriei tipografice. Totodată, în scrisoarea semnată de directorul executiv ECMA, domnul Hans van Schaik, asociația europeană consideră că aplicarea retroactivă a taxei este total inoportună și cu efecte grave asupra industriei poligrafice românești.

În urma informării efectuate de reprezentanții ATT, APRA și APIIP pe tema taxei de 3% impusă industriei grafice prin lit. f.) a Art. 21 din O.G. 51/1998, ministrul culturii, domnul Kelemen Hunor a declarat că știe deja detaliile problemelor generate de această măsură, recunoscând că reglementările legii au fost formulate fără un studiu prealabil al impactului pe care acestea le vor avea asupra domeniului tipografic.

„Vom urma procedurile necesare obținerii unui punct de vedere privind soluționarea problemei  privind taxa de 3% impusă agenților economici. Acest lucru poate fi făcut după dezbaterea publică a  proiectul de modificare, urmând ca ulterior să modificăm normele metodologice și apoi să publicăm în Monitorul Oficial,” a declarat Kelemen Hunor la întâlnirea cu asociațiile din industria grafică.

Ministrul Culturii a precizat că a primit o informare și din partea AFCN, instituția din subordinea sa recunoscând că există o problemă cu taxa de 3% impusă agenților economici din industria tipografică și producția publicitară, dar că aceasta se poate corecta. De asemenea, Kelemen Hunor a mai afirmat că, în informarea AFCN, s-a evidențiat faptul că necolectarea acestei taxe nu a diminuat în vreun fel bugetul Administrației Fondului Cultural Național, deoarece taxa nu a fost colectată niciodată înainte de aplicarea prevederilor Ordinului Ministrului Culturii nr. 2066/2011.

În opinia ministrului Kelemen Hunor, instituția sa are în vedere revizuirea O.G. 51/1998, spre sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor, existând o serie modificări pe care Ministrul Culturii dorește să le opereze în această lege. Domnia sa a menționat totodată, că aceste modificări trebuie efectuate atât în scopul eficientizării funcționării AFCN și a asigurării resurselor de finanțare necesare funcționării Fondului Cultural, dar și în scopul soluționării unor probleme pe care forma inițială a legii le-a generat anumitor domenii economice, amintind taxa de 3% impusă industriei tipografice.

Referitor la obligațiile de plată a taxei de 3% aferente perioadei anterioare, ministrul culturii a recunoscut că legea nu permite anularea acestora printr-un Ordin Ministerial, singura instituție în măsură să stopeze colectarea acestor sume, fiind justiția.

Kelemen Hunor i-a asigurat pe liderii celor trei asociații prezente la întâlnirea de la Ministerul Culturii de întreaga sa disponibilitatea pentru soluționarea litigiului care există între agenții economici din industria tipografică și Administrația Fondului Cultural Național.

La sfârșitul întrevederii, organizațiile industriei grafice și vicepremierul Kelemen Hunor, ministru al culturii, au convenit să conlucreze îndeaproape pentru găsirea unei soluții optime de rezolvare a problemei taxei de 3% impusă de legea de funcționare a AFCN societăților comerciale din poligrafie și producția publicitară.

 

Despre O.G. nr. 51 din 11 august 1998

Ordonanța Guvernului nr. 51 din 11 august 1998, privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale, cu modificările și completările aduse de Legea nr. 245 din 16 mai 2001, Ordonanța nr. 2 din 30 ianuarie 2008 și Legea nr. 199 din 21 octombrie 2008, a impus prin litera f) a Punctului 1 al Articolului 21, care specifică sursele de finanțare ale Fondului Cultural Național: „o cotă de 3% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea calendarelor sau cărţilor poştale ilustrate, afişelor, posterelor, imaginilor autocolante ori a tipăriturilor mixte, altele decât cele prevăzute la lit. a)

 

 

Info foto:

La întâlnirea dintre viceprim-ministrul Kelemen Hunor, ministrul culturii, și conducerile asociațiilor din industria tipografică, producția de ambalaje și producția publicitară au participat Istvan David (președintele ATT), Mirela Marica (director executiv ATT), Dragoș Bălan (membru ATT), Titi Amzăr (secretar executiv APRA), Octav Preoteasca (cenzor APRA), Simona Diaconescu (Vicepreședinte APIIP), Radu Pârlog (Vicepreședinte APIIP), Lavinia Pop (vicepreședinte APIIP) și deputatul UDMR Laszlo Fejer.

 

Credit foto: Titi Amzăr/APRA

Similar Posts:

10 recommended
comments icon0 comments
0 notes
461 views
bookmark icon

Write a comment...