Domnul László Ödön Fejér, deputat UDMR în Parlamentul României, a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă pentru abrogarea lit. f) a aliniatului 1 din articolul 21 al Ordonanței nr. 51 din 11 august 1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale (cunoscută ca Legea Fondului Cultural Național). Co-inițiator al acestei propuneri este un alt deputat UDMR, domnul Árpád Francisc Márton.
Deputatul László Ödön Fejér în sala Camerei Deputaților. Credit foto: Titi Amzăr
Pe baza celor specificate la litera f) a articolului 21 al Ordonanței nr. 51 din 11 august 1998, Administrația Fondului Cultural Național a solicitat prin intermediul mai multor case de avocatură de pe tot cuprinsul țării, începând din luna ianuarie a acestui an, unui număr de mii de tipografii (offset, digitale etc.), plata unei cote de 3% din încasările realizate de operatorii economici din vânzarea calendarelor sau cărților poștale ilustrate, afișelor, posterelor, imaginilor autocolante sau a tipăriturilor mixte, altele decât cele prevăzute la lit. a) a aceluiași articol. Interpretată abuziv și discreționar de către Administrația Fondului Cultural Național, punerea în practică a aliniatului f) al articolului 21 ar fi însemnat, practic, colapsul industriei tipografice, operatorilor economici fiindu-le solicitată plata retroactivă a cotei de 3% pe ultimii 4 ani, plus penalități de întârziere.
În expunerea de motive a propunerii legislative, deputații László Fejér și Árpád Márton menționează: „Forma în vigoare a actului normativ lasă loc mai multor interpretări privind aria de aplicabilitate, drept urmare, este de preferat abrogarea literei pentru că situațiile în care legea se aplică asupra actului cultural sunt reglementate în celelalte litere ale articolului”.
Inițiativa legislativă a celor doi deputați UDMR vine în urma solicitării făcute deputatului László Fejér la începutul lunii aprilie de către Titi Amzăr, redactor-șef “Print Magazin”, și de către domnul Octav Preoteasa, director general al firmei O.P. Consulting, în numele Asociației Producătorilor Români de Ambalaje din Carton (APRA). Potrivit redactorului-șef “Print Magazin”, domnul László Fejér și-a manifestat de la început întreaga disponibilitate și implicare pentru rezolvarea acestei probleme care poate aduce prejudicii devastatoare întregii industrii grafice din România.
Pe lângă APRA, acestui demers i s-au alăturat Asociația Tipografilor “Transilvania” – ATT și Asociația Producătorilor și Importatorilor din Industria de Publicitate (APIIP). De asemenea, Uniunea Editorilor din România (UER) și-a manifestat disponibilitatea de a se alătura oricărui demers întreprins de organizațiile citate în direcția abrogării literei f) a articolului 21 al Legii nr. 51 din 11 august 1998.
Cunoscut industriei tipografice pentru activitatea din domeniul flexografic, ca acționar și director general al firmelor Carpatgraf din Sfântu Gheorghe – unul dintre cei mai cunoscuți furnizori din domeniu -, și Laser DT din Tg. Secuiesc – fabricant de ștanțe plane pentru industria tipografică și domeniile conexe -, domnul László Fejér a câștigat un mandat de deputat pe listele UDMR la alegerile parlamentare de anul trecut.
Mai multe despre inițiativa legislativă a celor doi deputați UDMR, “Print Magazin” va publica în curând un interviu în exclusivitate cu domnul deputat László Fejér.
Similar Posts:
- Un pas nou către soluționarea problemelor generate de taxa de 3% impusă de legea de funcționare a AFCN
- Taxa de 3% impusă industriei grafice ar putea fi scoasă anul viitor
- ATT a mai pierdut un membru marcat al asociației
- Cum scormone pixul birocraților în cota de TVA
- Despre rolul „fabricantului” in designul si executia unei carti frumoase