Default

Tipărirea offset fără soluţie de umezire, cu Toray

• Bookmarks: 141228


Calitate superioară, volum de lucru mai mic, un dot gain redus considerabil și o productivitate sporită. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care pot beneficia tipografii atunci când aleg varianta tiparului offset „waterless” – fără soluţie de umezire. La fel de important este și aspectul ecologic, care poate fi un factor-cheie pentru firmele ce implementează această metodă inovativă de tipărire – potrivit firmei Toray, cel mai important producător de plăci waterless din lume.

Care sunt diferențele?

În loc să folosească soluţie de umezire, care poate conține substanţe algicide și substanțe dăunătoare mediului, precum alcoolul izopropilic (IPA), procesul de tipar waterless utilizează plăci offset cu o structură celulară multistrat. Zona neimprimabilă este acoperită cu un strat oleofob din cauciuc siliconic, la care cerneala nu aderă. Zona imprimabilă, obținută în timpul expunerii și developării prin îndepărtarea superficială a stratului siliconic, este compusă dintr-un strat de polimer special, oleofil, capabil să atragă cerneală. Acest atribut le permite plăcilor waterless să ruleze pe presele offset fără a folosi soluție de umezire, cu avantajele aferente: reducerea vaporilor organici, renunțarea la agenţii de curăţare a echipamentului şi eliminarea staționării mașinii pentru curăţare.

Tot ceea ce necesită tiparul offset fără soluţie de umezire este ca operatorul să monitorizeze atent păstrarea unei temperaturi adecvate transferului de cerneală de pe forma de tipar pe aşternutul de cauciuc offset, respectiv pe substratul imprimabil.

Beneficiile acestui proces includ și obținerea cu uşurinţă a registrului de tipar, fiind eliminate multiplele probleme care apar la tiparul convențional din cauza dezechilibrului dintre soluţia de umezire şi cerneală, precum şi un control excelent al densităţii cernelii.

Imprimarea fără soluţie de umezire oferă o intrare în tiraj mult mai rapidă, reducând considerabil costisitorul timp necesar potrivirii. În plus, reziduurile de apă contaminată care rezultă în urma procesului de tipar offset convenţional sunt complet eliminate. Developarea plăcilor Toray se face cu apă de la robinet, prin recircularea unei soluţii slab alcoolice.

Plăcile waterless permit tipărirea cu rastere foarte fine, concomitent cu depunerea de mai multă cerneală pe zona imprimabilă. Acest lucru permite reproducerea în policromie a unui spectru cromatic mult mai extins în cazul tiparului cu 4 culori.

Datorită absenţei chimicalelor, spre deosebire de procesul de imprimare bazat pe aportul soluţiei de umezire, cerneala tipografică folosită la tipărirea waterless nu se mai emulsionează, imaginile obţinute fiind mai curate şi mai clare.

Calitatea imprimării, garantată

Capabilitățile acestui proces permit obţinerea unui tipar de înaltă calitate pe toate substraturile imprimabile, inclusiv pe cele scumpe, cum ar fi materialele sintetice şi alte suporturi neabsorbante.

Tehnologia waterless este adecvată îndeosebi sectorului ambalajelor, permițându-le tipografilor să crească aspectul vizual și rezoluția grafică a produselor, precum și să reducă deșeurile rezultate în timpul procesului imprimării, oferind astfel valoare adăugată tipăriturilor. Substraturile laminate şi cele din plastic rigid pot fi imprimate cu ajutorul cernelurilor cu uscare UV, același tip de cerneluri putând fi folosite și pentru imprimarea pe hârtie, carton și plastic.

Alege waterless! E mai ușor decât crezi

A beneficia de avantajele tipăririi waterless este mult mai ușor decât se crede. Nu este nevoie să cumperi o altă mașină de tipar, din moment ce majoritatea preselor moderne sunt deja capabile să imprime prin procesul fără umezire, iar vechile echipamente pot fi, în cele mai multe cazuri, modernizate.

Imprimarea offset fără soluție de umezire poate întări imaginea de protector al mediului înconjurător atât a tipografului, cât și a cumpărătorului de produse tipărite şi poate asigura un nivel competitiv prin multiplele beneficii de calitate şi eficienţă.

„Tehnologia waterless permite costuri globale mai scăzute, fiind, în acelaşi timp, eligibilă în cadrul UE pentru accesarea fondurilor nerambursabile”, ne-a declarat domnul Nicu Aivănoaei, reprezentantul în România al Toray International Europe.

Domnul Nicu Aivănoaei poate fi contactat la numărul de telefon 0788.233.743 sau pe email la adresa aivanoaei@toray-intl.ro

Similar Posts:

14 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1228 views
bookmark icon

Write a comment...