Default

VideoMobile – tehnologii inovatoare la prețuri accesibile

• Bookmarks: 5319


Ușor-ușor, România începe să se „înverzească”, tot mai multe clădiri devenind „verzi”, pentru că din ce în ce mai mulți patroni doresc să fie eco. Devine o modă lansată de imobilele de birouri și de marile magazine. Dar, în afară de marketing, „verde” înseamnă și economii, adică ceea ce ar trebui să ne învețe pe toți o criză economică. În acest sens, compania VideoMobile oferă pieței românești sistemele de iluminat cu led, dar și multe alte produse inovatoare. Marius Stoica, managerul firmei, ne-a explicat de ce contează calitatea sistemelor cu led pentru a obține nu doar economii, ci și o lumină bună și de culoarea dorită, așa cum au nevoie tipografiile.

 

Dan CĂLIN

 

Care a fost ideea de la care a pornit compania?

VideoMobile a fost înregistrată în anul 2007 din dorința de a oferi servicii de video call pe piața din România. Am reușit să facem un astfel de serviciu împreună cu Media Sat și Pro TV la sfârșitul anului, care se numea „Sună-l pe Moș Crăciun!”. De aici vine și denumirea companiei, pentru că am vrut să oferim servicii de video prin intermediul telefoniei mobile. Având în vedere că piața nu a răspuns foarte bine, în anul 2008 ne-am reprofilat pe servicii IT, ce reprezintă și astăzi o mică parte din activitatea noastră.

Însă, încă de la început, ideea VideoMobile a fost, așa cum îmi place să spun, „Technology for your needs”. Lucrând foarte mult în sfera tehnologiei, fiind inginer de telecomunicații, îmi place foarte mult domeniul și mai ales noutățile. De aceea, vreau ca prin intermediul firmei mele să ofer altor companii consultanță pentru a descoperi tehnologia care li se potrivește cel mai bine. Astfel, pe lângă serviciile IT, am început să oferim și altele pe piața de telecomunicații pentru companii mari. Am reușit să ne creăm clienți stabili și un portofoliu important de parteneri din străinătate care oferă pieței idei inovatoare.

Din acest motiv, în anul 2013, VideoMobile a început să ofere servicii de telefonie Voice over IP, ajungând unul dintre principalii furnizori din România de echipamente realizate conform specificațiilor clientului. Încă furnizăm astfel de servicii și echipamente operatorilor telecom din țara noastră. Trebuie spus că ele suportă și Video over IP prin intermediul căruia pot fi organizate video-conferințe, de exemplu. Avantajul lor este că sunt integrate în centralele telefonice. Anul trecut am simțit că trebuie să ne diversificăm domeniul de activitate și am analizat mai multe segmente în acest sens.

 

Probabil că așa ați ajuns la iluminatul cu led.

Da, unul dintre segmente este iluminatul cu led pentru că vrem să propunem soluții pentru economia de energie electrică. Însă nu oferim doar iluminatul cu led, care aduce o economie cuprinsă între 50 și 80% a facturii de curent, ci și echipamente care îți permit să controlezi sursele de consum din proprietatea respectivă. Adică, dacă uiți un bec aprins și ai plecat, îl poți stinge cu ajutorul unui smartphone sau a web-ului. Tot aceste dispozitive măsoară și consumul pentru fiecare zonă din proprietatea respectivă, astfel încât îl poți controla sau chiar poți face reclamație la producătorul unui echipament care a specificat un consum de curent mai mic decât cel real.

Practic, sursele de iluminat cu led pe care le oferim sunt printre cele mai performante din piață, având cu peste 30% mai multă lumină decât cele de la concurență. Ele asigură minimum 90-110 lumeni pentru fiecare watt consumat, spre deosebire de produsele similare de pe piață care ajung până la maximum 90 de lumeni/watt. Asta pentru că am căutat producători care să ofere cea mai bună lumină și o economie maximă pentru client. Sunt foarte multe produse pe piață care promit economii de 80-90%, dar care produc prea puțină lumină și nici nu te ajută să faci o astfel de economie. Din păcate, în felul acesta aduc un deserviciu pieței pentru că oamenii vor ajunge să creadă că iluminatul cu led este unul de mai proastă calitate față de cel fluorescent. Prin produsele noastre oferim cel puțin aceeași intensitate a luminii pe care a avut-o clientul până atunci.

 

Este complicată procedura de trecere de la neoanele clasice la cele cu led? Trebuie schimbat tot sistemul?

Nu este complicat. Dacă se dorește doar schimbarea neoanelor, lămpile trebuie doar adaptate pentru că tubul cu led nu are nevoie nici de starter, nici de balast, el funcționând conectat direct la sursa de curent. Atât. Electronica și tehnologia sunt în interiorul tubului cu led.

 

Cum a reacționat piața până acum la acest sistem de iluminare cu led?

Toți clienții sunt dornici să afle mai multe despre sursele de iluminat cu led, iar majoritatea întreabă de preț în primul rând. Foarte mulți dintre ei vor să testeze și apoi să decidă. Dar acest lucru se întâmplă pentru că sistemele pe care le-au încercat până în prezent nu le-au oferit destulă lumină. De aceea, ne lovim de reticența clienților de a schimba sistemul clasic. Însă, după testarea produselor noastre, se conving de avantajele lor și totul devine doar o discuție comercială.

 

În afară de intensitatea bună a luminii și de economia de curent electric, tipografiile au nevoie ca neoanele să ofere o lumină cât mai apropiată de cea naturală. Produsele pe care le vindeți îndeplinesc și cea de-a treia condiție?

Unul dintre avantajele extraordinare ale acestui tip de iluminare este că poate oferi o lumină de orice culoare dorește clientul. Astfel că temperatura luminii din tuburile cu led pe care le comandă este stabilită de client în funcție de necesitățile acestuia. Partenerul nostru din Taiwan le poate produce cu specificațiile clientului.

 

Cum vedeți evoluția acestui segment de piață în țara noastră?

Am oferit întotdeauna servicii B2B și acest lucru ne dorim și cu sistemele de iluminat cu led. Nu vindem produse, ci soluții inteligente adaptate fiecărui client în parte. Piața este încă la început, dar va evolua. Deja avem clădiri „verzi” care au tot iluminatul pe led, ele fiind din ce în ce mai multe. În plus, deoarece emit foarte puțină căldură, ele nu produc aproape deloc dioxid de carbon, ceea ce le face și mai „verzi”. Cu siguranță românii vor adopta această tehnologie pentru că le aduce economii și nu pentru că sunt ecologiști. Cu clienții noștri, discuția se deschide cu adevărat atunci când le arătăm calculele care demonstrează că în jumătate de an, cel mult un an, își pot recupera investiția pentru produsele cumpărate de la noi doar din economia de energie regăsită în factura de curent. Astfel, în funcție de garanție, după amortizarea investiției, clientul merge pe profit între doi și cinci ani datorită iluminării cu led. Soluția este foarte eficientă pentru clădiri de birouri, hale de producție, depozite, magazine, fabrici, dar și pentru iluminatul arhitectural.

 

Ce alte produse inovatoare oferiți pieței autohtone?

Unul dintre ele este „Detectorul de sinceritate” – un fel de test poligraf realizat pe baza analizei vocale, care poate fi interpretat de oricine, fără să fie necesar un psiholog sau un training special. Acesta este utilizat în special de companiile specializate în recrutarea de personal. Un altul este un sistem de yală universală care se deschide cu ajutorul unei chei care produce bătăi în ușă. Cheia este un dispozitiv tip digipass care la introducerea pin-ului corect bate în ușă un cod, iar yala permite deschiderea ei dacă îl recunoaște. Pin-ul este trimis prin SMS proprietarului digipass-ului. În plus, codul respectiv poate fi disponibil doar pentru câteva ore sau într-un interval orar dorit. Practic, prin intermediul acestei yale poate fi implementat același sistem de securitate tip digipass care este utilizat și de bănci, doar că aici este folosit pentru accesul în casă/birou/seif. VideoMobile mai oferă, pe lângă servicii de telecomunicații și securitate, și unele financiare, având clienți atât în România, cât și în Marea Britanie.

Similar Posts:

5 recommended
comments icon0 comments
0 notes
319 views
bookmark icon

Write a comment...