Puncte de vedere

Zilele virusului

• Bookmarks: 593259


Motto:
„Când stăpânul îi arată ceva cu degetul, pisica priveşte la deget, îl miroase, îl linge. Aşa-nţelegem noi înşine Dumnezeirea, incomprehensibilă altfel şi dincolo de bine şi rău, pierdută pentru noi într-o dimensiune de neatins. Religiile sunt, şi trebuie să fie, contemplarea năucă a degetului lui Dumnezeu, în neputinţa de a-nţelege că nu degetul e mesajul, că el doar arată către ceva.”
Mircea Cărtărescu

La jumătatea lui noiembrie 2019 primul caz de infecție respiratorie cu un virus necunoscut era semnalat în China. Cinci luni mai târziu, întreaga omenire se raportează într-un fel sau altul, voit sau nu la această microscopică ființă lipsită de viață. Nimic nu a pus mai mult la încercare umanitatea decât ceea ce trece dincolo de simțurile și intuițiile oamenilor, iar acest virus a reușit să mărească distanțele dintre ei în aceeași măsură în care a reușit să îi apropie.

Oamenii nu s-au pus încă de acord asupra naturii acestei pandemii, accidentală sau fabricată, reală sau întreținută, dar fiecare s-a grăbit să profite de pe urma acesteia. Companiile să vândă cât mai mult, guvernele să își exercite puterea asupra celor pe care îi conduc, iar media să se admire în oglinda pe care ar fi trebuit să o pună lumii în față. Măsura realității nu mai este dată de simpla existență a unui fapt, ci de nevoia de a îl observa și dorința de a-l povesti. Din încăierarea acestora se naște un caleidoscop în care din ce în ce mai mulți privesc absorbiți, halucinați și numai buni de împins de la spate.

În plină stare de pandemie internațională, mulți au început să se întrebe dacă a fi sănătos înseamnă a fi asimptomatic, în vreme ce medicina contemporană își caută propria menire pe drumul dintre a face bine și a nu face rău.

Teoriile conspirației au creat un păienjeniș lipicios în care nimic din ceea ce se întâmplă nu (mai) merită să existe dacă nu este legat de un interes obscur și malefic sau, dimpotrivă, luminos și benefic. Accidentalul a fost împins, încet-încet, din centrul atenției unei lumi în care oamenii sunt mistuiți de nevoia unui sens și mai puțin de căutarea acestuia.

Acest virus a reușit incredibila performanță de a ne uni și a ne dezbina în același timp, de a ne face supuși și răzvrătiți deodată, e drept că în lumi diferite, de a ne face să uităm de tot ceea ce până ieri era urgent, important, de neînlocuit. În epoca în care nimic nu se întâmplă dacă nu este adus la cunoștință, un moment zero ar avea nevoie de recunoașterea lui la scară generală. Nimic din ceea ce a preocupat omenirea în ultimii ani, de la războaiele secolului trecut până la ecologia acestui început de mileniu, de la ideologiile totalitare până la inteligența artificială, nu a reușit să întrunească unanimitatea atenției și a interesului întregii omeniri. Apocalipsă sau renaștere? Dacă omenirea avea nevoie de un nou început atunci și l-a creat la dimensiuni biblice, alimentat cu frică și speranță, cu nepăsare și implicare, cu cinism și recunoștință.

Și, pentru că niciun neghiob nu poate rata ocazia de a arunca un băț în baltă pentru ca apoi să-i aștepte pe înțelepți să-l scoată și, eventual, să-l măsoare pe spinarea sa, vă las cu următoarea relatare:

Cu 4 ani în urmă, Global Challenge Foundation, o fundație patronată de miliardarul suedez László Szombatfalvy, a lansat o competiție cu un premiu de 1 milion de dolari. Obiectivul era de a găsi noi modele de cooperare globală capabile să gestioneze riscurile globale.

La Forumul New Shape, organizat de Fundația Global Challenges la Stockholm în perioada 27-29 mai 2018, au fost acordate trei înscrieri ca fiind cele mai promițătoare propuneri care pun într-o nouă lumină guvernarea globală pentru secolul XXI. Peste 200 de participanți s-au reunit cu scopul de a remodela modelele de abordare a catastrofelor globale. Juriul a declarat câștigătoare trei proiecte care au împărțit premiul, suplimentat între timp la 2 milioane de dolari, iar temele acestora au fost: Guvernarea globală și apariția instituțiilor globale pentru secolul XXI / Un parteneriat cu adevărat global – transformarea ONU / Guvernarea globală susținută de Inteligența Artificială.

Toate lucrările câștigătoare aveau ca punct central noțiunea de guvernare globală, iar acest deziderat poate fi împlinit doar dacă amenințarea este globală. Zilele virusului sunt numărate, dar ale cui stau să înceapă?

Credit foto: Elchinator from Pixabay

Similar Posts:

    None Found

59 recommended
comments icon0 comments
0 notes
3259 views
bookmark icon

Write a comment...