Interviu

Atât timp cât reprezentăm interesele unei bresle cu vechi tradiții, nu putem fi afectați de diferite crize

• Bookmarks: 1364392


interviu cu David Istvan, președinte ATT

Cum credeți că va fi afectat sectorul tipografic de recesiunea care se va instaura ca urmare a epidemiei de Covid-19?
Sectorul tipografic va fi afectat în întregime de recesiune cu eventualele nuanțări în funcție de sector. Avem tipografii afectate încă de la instaurarea stării de urgență. Astfel, a avut de suferit tiparul commercial ( lesne de înțeles de ce, având în vedere oprirea totală a industriei horeca și a organizatorilor de evenimente), dar și tipografiile care tipăresc carte din cauza stopării plăților/amânări cu 6 luni a plăților editurilor, librăriile fiind închise complet în această perioadă. Tipografiile producătoare de ambalaje funcționeaza în regim de avarie din cauza lipsei de comenzi datorită opririi unor sectoare de producție, cum ar fi industria producătorare de componente pentru automobile, industria horeca etc. Sunt convins că toți vom avea de suferit și că urmeaza o perioadă de provocare maximă pentru antreprenori: aceea ca, în condițiile căderii pieței, să poata menține afacerea funcționala și să-și poată plati angajații.

Credeți că măsurile luate de autoritățile române sunt suficiente pentru crearea unui cadru economic stabil pentru companiile afectate de criză?
Nu, nici pe departe. Au fost luate niște măsuri timide, a căror aplicare este deja întârziată, dar care oricum nu sunt de un real ajutor.

Credeți că sectorul tipografic are nevoie speciale diferite de alte domenii de activitate? Dacă da, care ar fi acelea?
Da, trebuie ajutate firmele din domeniul tipografic să nu-și piardă angajații sau mai bine zis să nu fie nevoite să-i concedieze. Acest domeniu operează cu cunoștințe/informații specifice și durează mult să-ți pregătești personalul. Ar fi bine ca după această criză să nu fie nevoiți angajatorii să o ia de la capat cu personal nepriceput/necalificat.

Care este rolul pe care credeți că ar trebui să îl joace statul în continuare: să asigure resurse financiare consistente pentru companii astfel încât acestea să le poată accesa în condiții speciale sau să se transforme în „client” și să achiziționeze bunuri și servicii din mediul privat?
Statul va trebui sa joace un rol serios pentru a oferi un cadru economic stabil prin asigurarea de resurse financiare, atât pentru capital de lucru, cât și pentru investiții. Ar trebui concepute niște programe de finanțare și suplimentate cele existente, din fonduri proprii sau europene, programe care să poată fi ușor și rapid accesate, oferind o gură de aer în condițiile căderii piețelor. De asemenea, ar trebui să se ofere scutiri sau subvenționări de taxe, astfel ca firmele să-și poată păstra angajații. Și da, nu în ultimul rând, achiziționarea de bunuri și servicii din mediul privat ar trebui să fie o prioritate, o bună practică din partea instituțiilor statului.

Care sunt măsurile pe care ATT este gata să le ia pentru a veni în sprijinul membrilor săi? Care este natura acestor măsuri?
ATT va face ceea ce face deja: solicită statului ceea ce au nevoie firmele membre. Aceste solicitări sunt fie reducerea unor taxe și impozite, fie completarea ghidurilor pentru proiectele europene sau a difertielor forme de ajutor ale Ministerului Economiei, fie învățământ profesional, liceal și superior de specialitate. Pe de alta parte, am constituit grupuri on line, care funcționează ca un forum și unde dezbatem problemele membrilor vis-a-vis de această pandemie și nu numai.

Poate ATT să devină un factor de mobilizare a mai multor companii tipografice, în vederea alcătuirii unui grup mai reprezentativ pentru industrie? Este acesta un obiectiv pentru asociație?
Da, este obiectivul nostru de la înființare, motiv pentru care este prevăzut și în statutul ATT. Toate demersurile pe care le facem, le facem în beneficiul întregii bresle, nu numai pentru membrii asociației. Asociația este deschisă tuturor firmelor din industria tipografică și-i așteptăm alături de noi, dacă doresc să se facă auzite sau daca doresc să pună umărul.

Cum se prezintă, în lumina noilor evenimente, parteneriatul cu APIIP, sub forma Patronatului care trebui să ia naștere? O entitate care să reprezinte mai multe domenii de activitate credeți că ar avea un cuvânt mai greu într-un dialog cu autoritățile?
Conform legii, au fost suficiente 2 asociații patronale, cum sunt ATT și PAPIIP pentru a se putea înființa o Federație Patronală cum este FIGPA. La acestă federație pot adera acum atât asociații patronale cât și asociații profesionale. Putem spune că am creat cadrul legal să fie împreună toate domeniile de activitate din industria grafică, a producției de publicitate și a ambalajelor. Firește că autoritățile statului vor vrea, dar vor fi și obligate, să consulte fiecare sector de activitate prin reprezentanții organizați conform legilor existente.

Se spune că în perioadele de criză profundă că entitățile slabe se vor prăbuși, cele puternice vor rezista, iar cele cu potențial vor ieși la suprafață. Plecând de la această premisă în care categorie credeți că se află ATT?
ATT este o entitate puternică, bazată pe principii sănătoase și nu pe vorbe. Atât timp cât reprezentăm interesele unei bresle cu vechi tradiții, nu putem fi afectați de diferite crize, rolul primordial al asociației fiind chiar minimizarea efectului acestora asupra membrilor săi.

Similar Posts:

136 recommended
comments icon0 comments
0 notes
4392 views
bookmark icon

Write a comment...