Analiza

Previziuni: Care va fi impactul inteligenței artificiale asupra pieței muncii, în 2039

• Bookmarks: 843465


Experții de la France Stratégie (Comisariatul General de Strategie și Prognoză – CGSP), autoritate administrativă aflată în subordinea primului-ministru francez au analizat, în cadrul unui raport recent, care va fi impactul inteligenței artificiale asupra pieței globale a muncii.

Raportul a vizat în special trei domenii unde dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială este mai mult decât evidentă: transporturile, sistemul bancar și sănătatea. Astfel, ținând cont de transformările deja anunțate care vor urma în anii următorii este clar că majoritatea contractelor de muncă pe perioadă nedeterminantă vor fi afectate. Chiar dacă nu vor fi eliminate în totalitate, piața muncii, în următoarele două decenii (a fost analizat intervalul până ân anul 2039), va fi bulversată prin apariția unor noi tipuri de contracte de muncă, a unor noi forme de desfășurare a lucrului. În capul listei de activități lucrative nu vor mai fi salariații obișnuiți ci lucrătorii independenți. Ei bine, carierele profesionale nu vor mai avea tiparul actual, ele vor fi fracționate. „Nu va mai fi deloc grav sau îngrijorător să nu mai fi salariatul clasic”, a declarat pentru publicația Le Figaro, Emmanuelle Barbara, avocat asociat la compania August & Debouzy, care a mai adăugat că „într-un astfel de context previzibil, sistemul de asistență socială va trebui adaptat noilor realități”.
În altă ordone de idei, reprezentanți guvernamentali și experți francezi în inteligență artificială au atenționat că, în următorii zece ani vor avea loc schimbări majore, interferența sistemelor de inteligență artificială periclitând aproape jumătate din actualele locuri de muncă, însă recalificarea, reconversia și reorientarea profesională iar putea pune la adăpost de șomaj pe actualii lucrători. (Romulus Cristea)

Similar Posts:

84 recommended
comments icon0 comments
0 notes
3465 views
bookmark icon

Write a comment...