Analiza

Roboții lasă fără locuri de muncă două milioane de angajați din Europa

• Bookmarks: 43720


În decursul următorului deceniu, se preconizează că în Uniunea Europeană, robotizarea și automatizarea vor avea drept consecințe disponibilizarea a două milioane de lucrători, în SUA circa 1,5 milioane de locuri de muncă vor fi pierdute, iar Coreea de Sud  aproape 800.0000 de slujbe vor fi afectate.

Raportul „Cum vor schimba roboții lumea” („How robots change the world”, în engleză) al companiei de prognoză și cercetare a pieței Oxford Economics estimează că aproximativ 8,5% din totalul forței de muncă la nivel global va fi înlocuită de roboți. Procentul este semnificativ, acesta fiind raportat la un volum foarte mare, cel al forței de muncă disponibile în toată lumea. Cea mai afectată țară va fi China, unde 14 milioane de locuri de muncă vor fi afectate de aceste schimbări.

Introducerea roboților și dezvoltarea automatizării în procesele de producție vor disponibiliza 20 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030.

La nivel mondial, numărul total de roboți implementați în sistemele de producție este în prezent de 2,25 milioane de exemplare. În ansamblul ultimilor 20 de ani,, numărul roboților s-a multiplicat de trei ori. Din anul 2010, ritmul anual de utilizare a roboților în industrie a crescut și aproape că s-a dublat.

Interesant este însă faptul că raportul companiei de cercetare a pieței subliniază faptul că unul din trei roboți este instalat în China, țară în care se află amplasați în întreprinderi nu mai puțin de 20% din numărul total al roboților din întreaga lume. Statistic, specialiștii au raportat că fiecare robot nou instalat a disponibilizat sau a îndreptat spre alte domenii, până în prezent, o medie de 1,6 lucrători. În China, datorită creșterii foarte mari a cererii de produse manufacturate atât pentru piața internă, cât și pentru cea externă, s-au făcut investiții uriașe în robotică, ritmul de creștere fiind unul alert, notează experții Oxford Economics. Dacă în China doar se va menține actualul ritm de creștere, numărul roboților din întreprinderi va ajunge, până în 2030, la 8 milioane de exemplare. (Romulus Cristea)

 

Similar Posts:

43 recommended
comments icon0 comments
0 notes
720 views
bookmark icon

Write a comment...