Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home2/parisresidence/print-romania.ro/wp-content/themes/times/functions.php on line 7609
Ce ascund cartușele de cerneală – Print Romania
Analiza

Ce ascund cartușele de cerneală

• Bookmarks: 26 • Comments: 21406


În ultimii ani, utilizarea imprimantelor a fost analizată intens prin prisma grijii pentru mediul înconjurător. Marile companii au făcut multe schimbări până să ajungă să producă echipamente cât mai eco. Cele mai nocive componente sunt, desigur, cartușele imprimantelor, pentru că în momentul golirii, este aproape imposibil ca un cartuș să fie curățat în totalitate de orice urmă de cerneală. Așa că, pe lângă impactul imediat pe care îl au resturile asupra mediului, durata de descompunere a unui singur cartuș ajunge până la 1000 de ani.

Principala problemă a cernelurilor inkjet este că trebuie să aibă în componență atât un colorant care să rămână pe suprafață, cât și să se usuce rapid. Imprimantele inkjet de birou utilizează, în general, cerneală apoasă, bazată pe un amestec de apă, glicol, pigmenți și coloranți. Cerneala apoasă este folosită pentru imprimantele care au capete thermal inkjet, iar fabricarea ei este destul de ieftină.

Deși oferă cel mai variat gamut de culoare, cerneala apoasă necesită de cele mai multe ori laminare – dacă se dorește păstrarea intactă a unui document –, deoarece nu rezistă la contactul cu apa și se deteriorează în urma unui contact îndelungat cu razele UV.

Cerneala dintr-un cartuș de imprimantă de birou

Compoziția cernelii dintr-un cartuș de imprimantă inkjet de birou este, în general, standard si, de asemenea, foarte scumpă. Ceea ce diferă în momentul producerii cernelii este modul în care se combină substanțele, chiar dacă ele sunt aceleași, indiferent de modelul echipamentului inkjet.
Substanțele care compun cerneala rezultă prin metode costisitoare și de lungă durată. Cerneala de imprimare este, în proporție de 95%, compusă din apă deionizată, foarte pură. Cu un cost de aproximativ 8 lei pe mililitru, unii spun că ar fi mai ieftin să imprimăm cu vin de cea mai bună calitate.

La început, paginile proaspăt imprimate se strângeau la mijloc după uscarea cernelii. Asta din cauza faptului că apa din compoziție acționa asupra fibrelor de celuloză, făcându-le să se umfle. După uscare, fibrele formau noi legături și hârtia făcea cute. Tocmai de aceea, câțiva ani mai târziu s-a adăugat o substanță chimică, numită butiluree, care micșorează impactul apei asupra fibrelor de celuloză și previne formarea cutelor în urma imprimării.

Pentru ca cerneala să adere și pe alte suprafețe, cum ar fi cele care au în compoziție polimeri, precum suporturile din PVC, se adaugă un solvent organic numit cyclohexanonă. Cernelii colorate i se mai adaugă și trei coloranți: magenta – rezultată din colorant reactiv roșu 23 întâlnit și în compoziția lentilelor de contact –, albastru 199 și galben – un colorant acid foarte toxic, cunoscut și sub numele de tartrazină. În sfârșit, pentru diminuarea tensiunii reacției dintre apă și coloranți, se utilizează dioli de acetilenă etoxilată – cunoscut și ca substanță tensioactivă.

Un cartuș nou are o peliculă de protecție, care trebuie îndepărtată în momentul instalării în imprimantă. Acea peliculă protejează capul de imprimare și este alcătuită din acid etilendiamină tetra-acetic (EDTA). Această substanță are rolul de a forma legături covalente, care nu permit cernelii din cartuș să înfunde duzele din componența capului de imprimare. Ultima substanță din componența cernelii ajută la încetinirea evaporării apei și a coloranților și este etilenglicolul.

Un studiu arată că în Statele Unite ale Americii se aruncă 13 cartușe de cerneală pe secundă, aproximativ 375 de milioane pe an, având greutatea a 112.463 de mașini Volkswagen Beetle.

Reîncărcarea cartușelor cu cerneală

Este destul de scumpă achiziționarea unui cartuș nou de imprimantă inkjet de birou – unul cu cerneală neagră poate ajunge la 150 de lei, iar unul cu cerneală color la 200 de lei. Ofertele care există acum în magazine îi determină pe cumpărători să achiziționeze o imprimantă nouă decât să dea banii pe un cartuș nou.
În orice caz, pentru protejarea mediului înconjurător este mai recomandabilă reumplerea unui cartuș.

În urmă cu 15 ani, toate cartușele de imprimantă erau aruncate la gunoi. Acum, toate marile companii sunt obligate să vândă cartușe de imprimantă a căror compoziție este reciclabilă în proporție de 97%.

Producătorii de imprimante au schimbat tipurile de cartușe, făcându-le mai rezistente la astfel de operațiuni. Utilizatorul poate el însuși să reumple un cartuș, cu ajutorul unei truse speciale, sau îl poate duce la un magazin specializat. Un cartuș poate fi reîncărcat și până la 100 de ori, depinzând de firma sa și gradul de utilizare și întreținere.
În România, costurile de reîncărcare a unui cartuș de cerneală variază între 10 și 20 de lei pentru cel negru și 20 și 30 de lei pentru unul color.

Cartușele de imprimantă sunt printre cele mai vândute consumabile din lume.

Cernelurile imprimantelor profesionale

Unele imprimante de format mare folosesc cerneală apoasă, dar marea majoritate a celor profesionale utilizează o gamă foarte variată de cerneluri. Cele mai utilizate sunt cernelurile solvente, al căror principal compus este cel volatil organic. Culoarea acestor tipuri de cerneluri este dată cu ajutorul pigmenților de culoare, care au o rezistență mai mare decât coloranții. Cel mai mare avantaj al cernelurilor solvente este că aderă foarte bine pe suprafețele care au vinil în compoziție (sunt ideale pentru imprimarea pe billboard-uri, bannere și autocolante).

Există două sub-categorii ale cernelii solvente: poate fi hard solvent (oferă un grad foarte mare de durabilitate, chiar dacă suprafața nu este tratată sau laminată) sau ecosolventă.

Un alt tip de cerneală folosită de imprimantele de mare format sunt cernelurile cu polimerizare UV. Acest tip de cerneală are o consistență predominantă de monomer acrilici, iar principala ei caracteristică este că în urma imprimării trebuie expusă la raze UV puternice. Avantajul cernelurilor UV este că se usucă imediat după expunere și că pot fi aplicate pe o varietate de substraturi, asigurând o calitate puternică a imaginii. Marele dezavantaj al cernelii UV este că, în cazul în care este aplicată pe suprafețe flexibile se poate crăpa. De aceea sunt și folosite predominant pentru imprimantele flatbed, care imprimă direct pe suprafețe rigide.

În România, pe lângă companiile mari, precum Lexmark, HP sau Canon, care au în desfășurare programe de reciclare a cartușelor de imprimantă mai există și firme care se ocupă strict de colectarea și reciclarea acestora.

Similar Posts:

26 recommended
comments icon2 comments
2 notes
1406 views
bookmark icon

0 thoughts on “Ce ascund cartușele de cerneală

    Write a comment...