De-a lungul anilor, am folosit o mulțime de prese automate. Trei dintre ele au fost echipamente second hand. Când a venit timpul potrivit, le-am vândut pe toate pe piața de second hand, inclusiv pe cele pe care le cumpărasem noi. Am căpătat așadar ceva experiență în această zonă. Aceasta m-a ajutat să identific câteva criterii de luat în calcul atunci când te afli în situația de a achiziționa sau vinde un echipament la mâna a doua.
Cel mai important lucru este stabilirea obiectivelor reale pe care le urmărești atunci când plănuiești să cumperi un echipament second hand, și aici vreau să exclud, din start, pe cel al economisirii. Acesta este cel mai facil și mai irelevant. În opinia mea, sunt doar două căi posibile de urmat atunci când vorbim de achiziția unui echipament second hand și, în funcție de fiecare, obiectivele se structurează firesc.
Trecerea de la manual la automat
Una din intențiile care determină orientarea către un echipament second hand este trecerea de la operațiile manuale la un ciclu automat de producție. Diferența între cele două nivele de productivitate este fantastică. Trecerea la un proces automat te propulsează într-o ligă superioară, pentru care cei mai mulți imprimatori nu sunt cu adevărat pregătiți. Trecerea de la manual la automat este ca cea de la noapte la zi. Diferența între sistemele mecanice ale echipamentelor din cele două categorii este fantastică. Presele manuale sunt iertătoare, ușor de folosit și nu foarte complicat de abordat când apar situații de defectare. Presele automate te aruncă într-o adevărată nebuloasă atunci când se strică. Cauza este greu de identificat și este nevoie de prezența unui specialist care să cunoască în detaliu echipamentul. De cele mai multe ori, cauza este greu de identificat pentru că nu este una singulară, ci una sistemică.
Din acest motiv, recomandarea mea este să alegeți un echipament second hand entry level dacă tocmai vă desprindeți de tehnologia manuală. În cazul în care alegeți să vă îndreptați spre un echipament nou, sfatul este același. Optați pentru un entry level- veți beneficia de training și de o garanție care vă va permite să experimentați pe echipament tot ce este nevoie pentru a învăța. Dacă optați pentru un echipament second hand, asigurați-vă că, odată cu achiziționarea, veți intra în posesia manualelor și schemelor de folosire, care sunt absolut vitale dacă sunteți un debutant. Dacă cel ce vinde echipamentul nu mai are această documentație, contactați producătorul și solicitați-le, transmițându-i codul de înregistrare. Trebuie să știți că manualele sunt continuu revizuite și îmbogățite cu informații noi, așa că nu orice ediție a acestora vă va fi utilă, în cazul în care intrați în posesia unui echipament mai vechi. Dacă vă aflați în posesia primului echipament automat, neavând niciun fel de experiență pe care să vă sprijiniți, este la fel de esențial să înțelegeți informațiile furnizate de manuale, adică să știți cum să le citiți și să o faceți de la bun început. Este de dorit să angajați persoane care să fi avut experiență pe echipamente similare, și când spun experiență, mă refer la un bagaj solid de cunoștințe. Încercați să preluați de la un asemenea angajat toate informațiile legate de situațiile problemă cu care s-a confruntat și cum au fost acestea rezolvate. N-o faceți atunci când vă aflați în fața faptului împlinit, adică după ce ați achiziționat echipamentul, ci cu mult înainte. Urmând această cale, la momentul instalării echipamentului în hala de producție nu veți mai aloca timp descoperirii lui, scurtând astfel considerabil perioada de învățare și experimentare.
Un alt sfat pe care insist să-l luați în considerare este cooptarea unui specialist care să se ocupe de instalarea echipamentului, mai ales dacă acesta este second hand. Nu vă hazardați să faceți asta de unul singur. O astfel de persoană este familiarizată cu toate aspectele ce țin de echipament și vă va pune la curent cu situațiile posibile cu care se poate confrunta mașina, ținând cont de gradul de uzură și vulnerabilitățile aparente. Un specialist poate, de asemenea, recalibra echipamentul, lucru absolut necesar, mai ales când vorbim de un second hand.
Creșterea fluxului automat
Al doilea motiv major pentru achiziționarea de echipamente este creșterea capacității de producție, și aici mă refer la existența unui parc tehnologic automatizat. În această categorie intră cei care dețin deja două-trei astfel de echipamente, așa că povestea diferă radical de situația expusă în paragraful precedent. Chiar dacă sunteți foarte experimentat, trebuie să luați în calcul câteva aspecte. Iată câteva dintre cele mai importante întrebări la care ar trebui să aflați răspunsul: De ce este scos la vânzare acest echipament? Firma care îl vinde este pe cale de a se închide și care sunt cauzele: faliment, preluare etc? Proprietarul curent al echipamentului poate fi contactat? Echipamentul mai este în garanție? Câți proprietari are echipamentul? În contextul economic prezent, unul foarte dificil, acestea sunt întrebări mai mult decât necesare, dacă nu vreți să aveți parte de surprize neplăcute. Dacă, de pildă, aveți de-a face cu un vânzător care este în faliment, vă expuneți unui risc destul de mare. Vă imaginați cum ar fi, de pildă, să achiziționați un echipament de la o firmă aflată în faliment? Plătiți banii, instalați echipamentul, apoi sunteți înștiințați de autorități că trebuie să-l returnați, urmând ca banii să vi se returneze într-o perioadă de timp nedeterminată. Sfatul meu este să apelați întotdeauna la un avocat care să verifice dacă persoana sau compania are dreptul legal de a vinde echipamentul. Credeți-mă, nu vreți să aveți de-a face cu firma de leasing, banca sau administrația de stat care să vină să revendice un bun pe care l-ați plătit, dar care nu vă aparține.
Un alt aspect de luat în calcul este verificarea istoricului echipamentului pe care intenționați să-l cumpărați, mai ales dacă el provine de la o companie mare, binecunoscută în piață pentru volumul mare de proiecte. Verificați echipamentul după codul de înregistrare și aflați câte piese cheie i-au fost înlocuite și care a fost volumul său de lucru. De asemenea, nu vă hazardați să cumpărați un echipament second hand înainte de a-l vedea la lucru. Mare atenție: echipamentul nu trebuie doar văzut, ci și ascultat cu atenție. Orice zgomot suspect pe care-l emite în timpul folosirii trebuie să vă pună pe gânduri, mai ales când vorbim de echipamente care folosesc servo drivere. Este recomandabil să cooptați un specialist care să vă însoțească în vizita de vizionare a echipamentului. Acesta va ști să pună întrebările potrivite și să verifice starea reală a componentelor cheie ale mașinii.
Un echipament în perfectă stare de funcționare nu este o garanție a faptului că ați făcut cea mai bună achiziție. Dezasamblarea, transportul și reinstalarea echipamentului pot provoca daune majore, ce îl compromit ireversibil. Angajați tehnicieni pricepuți care să se ocupe de aceste operațiuni, pentru a diminua riscul de a vă trezi cu un echipament compromis din cauza mutării. Dacă distanța transportării depășește 20 km, asigurați-vă că aveți la dispoziție un camion care să reducă șocurile zdruncinării provocate de gropi sau alte obstacole ce pot fi întâmpinate pe drum. Eu, unul, am pățit-o. Am cumpărat mai demult un scanner pe care am plătit 40.000$, l-am transportat în condiții improprii, și nu am mai reușit să-l fac să funcționeze odată instalat în atelier. A fost o lecție plătită cu bani grei. O strategie de prevenire ar fi încheierea unei asigurări cu o companie specializată, prin care să acoperiți toate riscurile provenite din dezasamblare, încărcare, transport, descărcare și reinstalare. Poate vă va costa ceva în plus, dar cred că merită, decât să vă confruntați cu o pagubă greu de acoperit, pentru care nu aveți pe cine să trageți la răspundere. Din experiența proprie, vă pot spune că, achiziționând un echipament second hand în locul unui nou, puteți economisi între 25-50%. Totuși, ținând cont de costurile ascunse și riscurile pe care nu le puteți anticipa de la bun început, este posibil ca procentul să scadă la 15-30%. Dacă faceți calcule riguroase și ajungeți la concluzia că veți economisi doar 15% cumpărând un echipament la mâna a doua, vă recomand să optați fără ezitare pentru un echipament nou. Puteți negocia prețul acestuia, obținând o cotație mai convenabilă decât cea afișată inițial. Totul depinde de experiență și capacitatea de a extrage cât mai multe beneficii, indiferent de drumul pe care urmați să îl alegeți când porniți spre investiții noi.
Similar Posts:
- Second-hand, first option?
- Criza îngroaşă oferta de printere second-hand
- „Dacă ţinta este calitatea şi ai puţin noroc, atunci investiţiile merită”
- Obiectivul nostru este să fim pe short-list-ul fiecărui doritor de echipamente CNC
- Echipamentul Xerox Versant 3100 mărește capacitatea de producție la Regata Print