Stiri

Cupa Sappi la fotbal de masă 2013, o competiție câștigată de fair-play

• Bookmarks: 19420


Echipa tipografiei G. Canale & C. din București a reușit să câștige vineri, 15 martie 2013, pentru al doilea an consecutiv, “Cupa Sappi la fotbal de masă”, după ce a învins în finală echipa tipografiei EDS România din Ghimbav. Într-un gest de profundă camaraderie sportivă, dar și de breaslă, campionii Giuseppe Canale și Alin Lungu au renunțat la locul I pentru a le oferi șansa și ocupanților locurilor secunde să participe la marea finală a “Cupei Sappi” de la Bruxelles.


Giuseppe Canale (stânga) și Alin Lungu (dreapta), campionii “Cupei Sappi” din 2013. Foto: Titi Amzăr.

La o jumătate de lună după ce a debutat cu o competiție la biliard, în chiar ziua de Mărțișor, primăvara a adus pe scena sportivă a industriei tipografice locale “Cupa Sappi la fotbal de masă”, etapa de la București contând pentru calificarea în finala europeană care se va juca pe 4 aprilie 2013 în capitala Belgiei. Ca și în 2012, concursul a fost organizat de către Paper & Board Alliance, reprezentantul Sappi în România, în colaborare cu fabricantul Sappi Fine Paper Europe. Tot ca și anul trecut, “terenul” ales de organizatori pentru confruntarea fotbalistică a fost unul ultracentral, echipele evoluând în chiar centrul Capitalei, în cochetul spațiu oferit de localul “Stadio Sports Bar” aflat în Centrul de Afaceri “Union” din Strada Ion Câmpineanu.


Finala dintre echipele EDS România și G. Canale & C. Foto: Titi Amzăr


La sfârșitul finalei “Cupei Sappi” din 2013, câștigată de echipa G. Canale & C. Foto: Titi Amzăr

Aflată la a doua ediție în România, din cele patru câte au fost organizate până în prezent pe plan internațional, “Cupa Sappi la fotbal de masă” jucată vineri, 15 martie, a fost adjudecată, pentru a doua oară consecutiv, de echipa tipografiei G. Canale & C., formată din Giuseppe Canale și din Alin Lungu. Pe locul secund al podiumului s-a poziționat echipa 1 a tipografiei EDS România, compusă din Attila Komives și Răzvan Racheru, iar locul 3 i-a revenit echipei 2 a EDS, formată din doamna Zita Magyari și domnișoara Eniko Boros.


Festivitatea de premiere a “Cupei Sappi” din 2013. Foto: Titi Amzăr


Giuseppe Canale anunță că a decis să cedeze locul 1 echipei de pe locul secund. Foto: Titi Amzăr

Paradoxal pentru cineva obișnuit cu obiceiurile neaoșe ale spațiului mioritic, în care fiecare trage cât mai mult pe spuza lui, patronul italian al tipografiei bucureștene cu același nume i-a surprins pe toți cei prezenți la festivitatea de premiere, decizând ad-hoc să cedeze locul 1, care propulsează echipa câștigătoare în marea finală de la Bruxelles, ocupanților locului doi. „Fiindcă noi am avut deja plăcerea de a participa anul trecut la finala de la Bruxelles și deoarece considerăm că acest eveniment este mai mult unul la care să ne distrăm cu toții, pentru a avea toți posibilitatea să mergem mai departe, noi vom renunța la plecarea la Bruxelles. Cerem ca locurile II și III să mai joace un meci și câștigătorul să meargă în locul nostru la Bruxelles.” Un gest de profundă camaraderie sportivă, dar și de breaslă, decizia a fost primită cu urale de întreaga asistență.


Meciul de baraj dintre cele două echipe de la EDS România. Foto: Titi Amzăr


Campionale Eniko Boros și Zita Magyari alături de Adrian Murăruș și Dr. Michael Wadsak. Foto: Titi Amzăr

La final, rezultatul meciului de baraj disputat între cele două echipe de la EDS a stabilit și cuplul de jucători care va reprezenta țara noastră în marea confruntare continentală din capitala Belgiei de luna viitoare, alcătuit din Zita Magyari și Eniko Boros. Dată fiind determinarea cu care cele două jucătoare de la tipografia din Ghimbav au evoluat pe întregul parcurs al competiției, talentul lor umbrind meci după meci aptitudinile și orgoliul “fotbalistic” al multor masculi înscriși în concurs, reușita lor merită aplaudată. Spunem asta chiar dacă, la meciul de baraj pe care l-au susținut împotriva celor doi colegi de tipografie, un pic de avantaj parcă ni s-a părut că li s-a acordat din partea echipei adverse, așa ca de la bărbați la doamne…


Componenții celor trei echipe câștigătoare și organizatorii “Cupei Sappi” din 2013. Foto: Titi Amzăr

Departe de a fi un rezultat oficial al competiției, personal cred că marele câștigător al “Cupei Sappi la fotbal de masă” de anul acesta este, fără echivoc, fair-play-ul.

Cupa văzută din “tribune”

Trecând din fața podiumului competiției în culisele evenimentului, pe care gazdele de la Paper & Board Alliance și Sappi l-au asezonat din plin cu papa foarte bun și băuturi mai mult sau mai puțin alcoolizate, dar și cu serviciile de nota 10 oferite de cei de la “Stadio Sports Bar”, considerăm că ediția “Cupei Sappi” de anul acesta a fost una parcă mai bună decât prima, de anul trecut.


Foto: Titi Amzăr

Un pic mai redusă ca suprafață decât locul unde s-a jucat în 2012, la Marriott, “arena” de la “Union” a generat mai multă interactivitate între participanți. Fără doar și poate, un alt element care a contribuit la succesul evenimentului a fost și cel al prezenței unor jucători cu greutate din industria hârtiei și din cea tipografică. Astfel, în afară de campionul Giuseppe Canale și de reprezentanții câtorva tipografii din Capitală, la “Cupa” de anul acesta au putut fi urmăriți la manetele aparatelor de fotbal de masă șefii de la două mari tipografii bucureștene, Sothis Print și Everest.


Mihai Canacheu și Dan Abraham de la Everest în partida cu fetele de la EDS. Foto: Titi Amzăr.

Mare pasionat de jocul cu balonul rotund, pentru care a și evoluat ca arbitru în diferitele divizii ale campionatului național de fotbal cu mai mulți ani în urmă, Dan Abraham, șeful tipografiei Everest, a tras din greu alături de Mihai Canacheu, coechipierul și colegul de întreprindere, pentru a urca cât mai sus în clasamentul “Cupei Sappi”, fără prea mult noroc, zicem noi.


De la stânga la dreapta: Gigi Nicolae și Marian Ologeanu de la Sothis Print. Foto: Titi Amzăr

La fel de plin de elan a fost și jocul lui Gigi Nicolae, mai-marele tipografiei Sothis Print și bun prieten cu Abraham, care a încercat din greu, alături de Marian Ologeanu, directorul executiv al companiei sale, să pună un picior pe podiumul competiției, însă fără sorți de izbândă.


Ovidiu Lăpuște șu Cosmin Pavel de la Agressione Group. Foto: Titi Amzăr

Un joc talentat și, nu în ultimul rând, condimentat cu fente ludice de Cluj l-a avut și cuplul de jucători de la Agressione Group, care i-a adus sub lumina reflectoarelor pe Cosmin Pavel, big boss-ul companiei, și pe Ovidiu Lăpuște, șeful filialei din București. La fel ca și cei doi patroni de tipografie menționați mai sus, care ne-au demonstrat că stăpânesc mult mai bine balonul pe gazonul real decât la manete, nici echipa Agressione n-a reușit să marcheze la “Cupa Sappi” din 2013 un rezultat de top.


În stânga, Adrian Ungureanu, șeful Europapier România. Foto: Titi Amzăr

La concursul pus în scenă de Sappi și Paper & Board Alliance au fost prezente, ca și la ediția de acum un an, și echipele distribuitorului de hârtie Europapier, în frunte cu directorul general al companiei, domnul Adrian Ungureanu.

Văzută din “tribune”, departe de patima învârtirii jucătorilor în linie, evenimentul cvasi fotbalistic marca Sappi de anul acesta are toate motivele pentru a fi notat cu calificativul maxim, unul care a reușit să aducă comunității industriei tipografice acel strop de voie bună și camaraderie profesională, aproape inexistente în activitatea de zi cu zi.

Ce spun campioanele de la EDS

În mare grabă spre Brașov, ora închiderii evenimentului fiind destul de înaintată, cele două jucătoare care aduc la tipografia din Ghimbav trofeul “Cupei Sappi” din 2013 au găsit câteva clipe pentru a răspunde interpelării “Print Magazin”.


Eniko Boros și Zita Magyari, fetele de la EDS România care ne vor reprezenta la Bruxelles. Foto: Titi Amzăr

Dincolo de priceperea și talentul lor la masa de fotbal și de noroc, Zita Magyari și Eniko Boros consideră că un rol în propulsarea lor pe prima treaptă a podiumului l-a avut și generozitatea câștigătorilor de la G. Canale & C. „Foarte frumos gestul. Nu am putut să le mulțumim îndeajuns. Au fost foarte drăguți dânșii, ne-am și mirat un pic de gest”, ne-a declarat una dintre componentele echipei.

La felicitările pe care le-am transmis în numele gazetei, pentru jocul foarte bun pe care l-au dovedit de-a lungul competiției, răspunsul fetelor de la EDS a fost: „Ne place și nouă să credem asta, dar am jucat ca să ne simțim bine”. După stilul demn de profesioniști pe care l-au afișat în confruntările de la “Cupa Sappi”, am fost convinși că cele două jucătoare campioane sunt practicante fervente ale fotbalului de masă. „Am mai jucat, dar rar”, a venit răspunsul acestora.

Despre cum au apreciat atmosfera din timpul evenimentului, una dintre componentele “lotului” campion de la EDS România ne-a spus că a fost mai călduroasă decât se așteptau. „Am venit cu idei preconcepute, dar ne-am simțit bine. A zis lumea că suntem simpatice că zâmbim, dar noi zâmbeam că ne simțeam bine”, a concluzionat aceasta.

Pentru că le-am urat mult succes la finala europeană de la Bruxelles, Zita Magyari ne-a replicat că „speranța moare ultima!…”.

Ce spun organizatorii

Prezent la București pentru a fi alături de “fotbaliștii” industriei tipografice românești, Dr. Michael Wadsak, managing director al biroului de vânzări Sappi pentru Europa Centrală și de Est, ne-a declarat la finalul competiției: „Cred că a fost un eveniment organizat excelent de echipa noastră locală condusă de Alina Stancu. Ceea ce apreciez cel mai mult este că oamenii au venit în timpul lor liber și s-au simțit bine cu noi; și este vorba de oameni care, de obicei, nu au un contact direct cu noi. De obicei, discutăm cu oameni de la vânzări, de la achiziții, dar am avut ocazia să întâlnim tipografi, contabili, oameni cu care nu ne întâlnim zi de zi. Atmosfera a fost foarte frumoasă, am avut ocazia să vorbim unii cu alții. Este un eveniment unde nu discutăm despre prețuri și business, doar ne distrăm împreună”.


Dr. Michael Wadsak de la Sappi și Adrian Murăruș de la Paper & Board Alliance. Foto: Titi Amzăr

Despre viitorul competiției la fotbal de masă inițiate de Sappi la nivel internațional, Wadsak a adăugat că, „da, e un mare succes, și organizăm «Cupa» în toate țările. Deja oamenii, fericiți, ne întrebau anul acesta când va avea loc următoarea ediție. Este al patrulea an, am început când se anunța Cupa Mondială din Africa de Sud, anul trecut s-a mers la Campionatul European din Polonia și Ucraina, anul acesta avem Champions League, și vom vedea ce va fi anul viitor”.


Giuseppe Canale și Adrian Murăruș. Foto: Titi Amzăr

Inițiator al ediției locale a “Cupei Sappi la fotbal de masă”, ca reprezentant al producătorului de hârtie în România, de la competiție nu putea lipsi domnul Adrian Murăruș, director general al Paper & Board Alliance, care și-a îndeplinit cu brio îndatoririle de amfitrion al evenimentului. Tocmai de aceea, gazdă fiind, pe domnul Murăruș l-am “prins” cu greu pentru a ne oferi două, trei vorbe despre confruntarea “fotbalistică” de anul acesta, așteptarea noastră lungindu-se, hăt, după plecarea ultimilor invitați, spre miezul nopții. Curioși să aflăm dacă numărul mare de participanți care s-au aflat anul acesta la manetele terenului de fotbal de masă, la fel de numeroși ca anul trecut, s-a datorat vreunei dublări a mizei confruntării, Adrian Murăruș ne-a declarat în stilu-i degajat cu care ne-a obișnuit: „Nu, am dublat ediția și sperăm să devină un eveniment tradițional pentru România. Sappi este unul dintre producătorii care vor să fie prezenți pe piața locală, vor să construiască un business sustenabil pe termen lung și e normal să vrem să fim împreună cu partenerii și clienții noștri din România”.

Pentru că multora dintre jucătorii care au participat și anul trecut la “Cupa Sappi”, organizată în barul Champions al hotelului JW Marriott din București, li s-a părut mai inspirată alegerea “arenei” de la “Stadio Sports Bar”, spațiul generând mai multă interactivitate între participanți, l-am întrebat pe șeful Paper & Board Alliance care este părerea domniei sale. „Importante sunt relațiile pe care putem să le dezvoltăm în astfel de ocazii. Importantă este și atmosfera pe care putem s-o generăm împreună cu clienții și partenerii noștri. Că anul trecut a fost mai interesant sau că anul acesta a fost mai interesant este destul de puțin important. Important este să creăm o tradiție, să ne simțim bine. La anul poate vin mai puține echipe, poate mai multe. Important este ca oamenii care vin să se simtă bine. Discuțiile de business sunt lăsate în plan secund, importantă este distracția”, ne-a spus domnul Murăruș.


Foto: Titi Amzăr

În așteptarea marii finale de la Bruxelles

Participarea unei echipe din România, pe 4 aprilie, la finala continentală a „Cupei Sappi” de Bruxelles ne va găsi cu pumnii strânși, așteptând o victorie de la Zita Magyari și Eniko Boros, jucătoarele de la EDS. Miza finalei: câștigătorii primelor trei locuri vor primi bilete la finala Champions League de pe Wembley și, în urma unei loterii, alte două echipe vor merge la Londra. Hai, România!…

Similar Posts:

19 recommended
comments icon0 comments
0 notes
420 views
bookmark icon

Write a comment...