Analiza

De ce 3D?

• Bookmarks: 411237


Este aplicația care generează cele mai multe știri din domeniul imprimării și atrage, deopotrivă, un public specializat sau neinițiat, reușind să genereze studii de caz inedite, spectaculoase sau rețete financiare apetisante.

Pe cât de atrăgătoare din punct de vedere al rezultatelor, pe atât de greu de abordat, imprimarea 3D este o specializare care își face cu greu loc în rândul preocupărilor antreprenorilor români. Echipamente de acest gen există în oferta distributorilor autohtoni, ba chiar aceștia au prezentat aceste echipamente și în cadrul unor expoziții, folosind acest prilej pentru a promova aplicațiile acestei specializări, dar numărul de unități vândute nu reușește să contureze un viitor prea strălucit.

“Vindem 2 sau 3 echipamente pe an și acestea sunt achiziționate de companii din sectorul industrial,” declară Ioan Bălașa, general manager al Mons Medius, companie care distribuie în România echipamentele Dimension. Punctul de vedere este susținut și de Bogdan Vasilescu, general manager al Grup Transilvae, care, în plus, crede că rata scăzută de penetrare a acestei tehnologii este remarcată la nivelul mai multor țări europene: “În Europa nu s-au vândut decât 10 astfel de echipamente. Este adevărat că această aplicație este acum pe val, dar cred că acest lucru se întâmplă, mai degrabă, peste ocean, în Statele Unite,” a declarat acesta. Ioan Bălașa pune punctul pe i: “Pentru ca aceste echipamente să poată fi comercializate cu succes trebuie să existe investiții puternice în cercetare și dezvoltare, adică acolo unde se creează prototipuri, iar la noi acestea sunt cele mai văduvite departamente, indiferent de zona de specializare.” Explozia de notorietate pe care această specializare o cunoaște se datorează unui anume soi de democratizare care a deschis noi căi de dezvoltare: design de ambalaj, machete arhitecturale, industria jocurilor pentru copii, fashion.

Piața serviciilor de imprimare 3D la nivel mondial este evaluată în 2012 la 1,3 miliarde USD, dar se așteaptă ca aceasta să se tripleze în următorii 5 ani.

Un material mai amplu cu mai multe studii de caz și statistici veți putea citi în numărul viitor al revistei tipărite Universign.

În deschiderea acestuia, iată un interviu realizat cu Alexandru Cristal, reprezentant al companiei Spot Design (www.printare3D.ro sau www.fablab.ro) una dintre puținele companii care au investit în această tehnologie.

Ce echipament de imprimare 3d aveți? La cât s-a ridicat investiția?

Deținem imprimanta 3D Zcorp Spectrum 510 Full Color, singura imprimantă color de pe piața din România. Am luat-o în anul 2009, prin leasing, investiția inițială ridicându-se la aproximativ 55.000 Euro.

Care este profilul clienților pentru acest tip de servicii? Cum apreciați cererea de astfel de servicii în România?
Arhitecți, ingineri proiectanți, modelatori 3D-artiști, machetiști. Cererea este destul de scăzută datorită lipsei de informații a potențialilor clienți în ceea ce privește existența acestei tehnologii.

Puteti sa ne dati câteva date referitoare la evoluția vânzari rezultate din aceste servicii?
Nu pot să vă spun decât că există un trend ascendent, dar pe o pantă foarte, foarte mică.

Se poate vorbi de utilizatori „casnici” ai acestor servicii?
În România foarte puțin. În primul rând, un utilizator casnic trebuie să știe măcar sa învârtă un model 3D, care se poate downloada de pe un site sau altul, de exemplu un suport de căni personalizat sau o carcasă de iPhone. Dar, dacă vrei să aduci modificări modelului, treburile se schimbă. Trebuie intrat destul de adânc în programul de modelare 3D, iar românii nu prea au tangențe cu partea asta. Cu excepția celor de la Arhitectură, Arte și Inginerie care proiectează, gândesc în programe de modelare 3D (Max, Maya, Rhino, SketchUp) sunt foarte puțini utilizatori care le folosesc.
În Statele Unite a apărut deja de câțiva ani moda imprimantelor 3D de tip DIY și se pare că a prins destul de bine. Rezoluția produselor obținute nu este cea mai grozavă dar lucrurile se vor schimba în curând. Tehnologia avansează extrem de repede.

Care este cea mai frecventă cerere?

Cea mai solicitată este macheta de arhitectură. Suntem, la bază, o firmă care producem machete de arhitectură și principalii noștri clienți sunt din acest domeniu. Pe locul 2 se află prototipurile pentru tot felul de echipamente, iar pe locul 3 elementele artistice de tipul personaje modelate 3D.

Similar Posts:

41 recommended
comments icon0 comments
0 notes
1237 views
bookmark icon

Write a comment...