Analiza

De ce a scăzut producția de hârtie și carton în Europa

• Bookmarks: 1235110


Producția europeană de hârtie și carton s-a diminuat cu 3% într-un an, pe fondul încetinirii creșterii economice.

În Uniunea Europeană, producția de hârtie și carton urmează tendința descendentă a economiei pentru anul 2019, contrar dinamismului înregistrat la producția de celuloză, potrivit datelor furnizate de Confederația producătorilor europeni de hârtie (CEPI).

A scăzut cererea pe piața europeană

Deși au fost deschise noi linii de producție și o parte din cele existente au fost îmbunătățite, închiderea altora deja existente, în număr destul de mare și o rată de exploatare în declin au antrenat un recul evident al producției de hârtie și carton. Scăderea de ansamblu a putut fi observată în majoritatea țărilor cu tradiție în fabricarea hârtiei și cartonului, notează raportul experților de la Confederația producătorilor europeni de hârtie (CEPI). Calculele specialiștilor au relevat că, în 2019, producția europeană de hârtie și carton s-a diminuat cu 3% comparativ cu anul precedent.

3,9% este procentul de scădere al importurilor de hârtie și cartoane la nivelul Uniunii Europene;

În același timp, cererea pieței europene de hârtie și carton a înregistrat o scădere de 4% pe fondul încetinirii economiei Uniunii Europene în anul 2019. Anul trecut produsul intern brut pe ansamblul a crescut față de anul precedent cu 1,1%, în timp ce în 2018 același indicator economic a înregistrat o creștere de 1,9% față de anul 2017.

Exporturile de hârtie și carton au crescut

În plus, „răcirea” economiei în 2018 a fost acompaniată de o instabilitate economică globală și de multiple tensiuni comerciale.
Livrările intracomunitare de hârtie și carton în Europa s-au diminuat cu -2,5% în raport cu anul 2018.

0,9%. reprezintă creșterea la nivel european a exporturilor de hârtie și carton la nivelul anului 2019;

La fel, importurile au scăzut cu 3,9%, potrivit cifrelor preliminare furnizate de Confederația producătorilor europeni de hârtie (CEPI). Dar, exporturile de hârtie și carton au crescut cu 0,9%.
În comparație cu anii trecuți, „producția de hârtie și carton destinată industriei de ambalaje a fost relativ stabilă în anul 2019 și nu au compensat scăderea producției generale de hârtie destinată tiparului”, notează publicația specializată Graphiline, care preia informații din raportul CEPI.


Producția globală de hârtie pentru tipătituri (hârtie de ziar și hârtie pentru cărți și altele) au căzut cu -8% în cursul anului trecut.
Producția de hârtie igienică și de uz menajer a înregistrat o creștere ușoară de 1%.

Investițiile în fabrici noi au crescut cererea de pastă celulozică

Producția totală de pastă de celuloză (înțelegând atât pasta integrală destinată prelucrării direct în uzinele de hârtie, cât și pasta destinată vânzării) a crescut cu 8%.

8% reprezintă creșterea producției totale de pastă de celuloză (pasta integrală și pasta destinată vânzării);

Mai precis, producția de pastă celulozică destinată vânzărilor a crescut cu 6,1%, creșterea datorându-se investițiilor masive în fabricile noi de producție. Creșterea de producție de pastă celulozică mai provine și din cererea de export. Astfel, potrivit Biroului de statistică a Uniunii Europene (Eurostat) exporturile de pastă celulozică destinată vânzării au crescut substanțial cu aproape 40% pe durata anului trecut.
Pasta celulozică produsă în Europa provine din păduri crescute în mod durabil, conform Programului pentru Aprobarea Certificării Forestiere (PEFC) și FSC (Forest Stewardship Council). În 2018, nivelul produselor secundare certificate, așchii și tăieri a fost de 74%.

1% este creșterea la nivel european a producției de hârtie igienică și de uz menajer, potrivit datelor CEPI;

CEPI este o asociație paneuropeană care reprezintă interesele producătorilor din industria de fibre celulozice și hârtie. (Romulus Cristea)

Similar Posts:

123 recommended
comments icon0 comments
0 notes
5110 views
bookmark icon

Write a comment...