În luna februarie a acestui an, EDS România a reușit performanța de a deveni cea de-a doua tipografie din România certificată de celebra organizație germană Fogra, intrând astfel în elita mondială a companiilor atestate că folosesc un proces de prepress și tipărire în conformitate cu normele ISO 12647.
Ce a însemnat implementarea standardelor de proces și de ce a dorit să obțină EDS Romania certificarea Fogra, aflați din interviul realizat în premieră de “Print Magazin” la Ghimbav cu László Szabó Benczö – director tehnic EDS, Răzvan Racheru – specialist prepress EDS și, nu în ultimul rând, cu Dorin Pițigoi, partener calificat Fogra, cel care a asistat implementarea standardului ISO 12647 Process Standard Offset la tipografia brașoveană.
Anunțat încă de la jumătatea lunii februarie pe site-ul de promovare a standardului PSO, rezultatul pozitiv al testării efectuate de laboratorul Fogra a devenit o certitudine pentru echipa EDS România odată cu sosirea la Ghimbav a certificatului de atestare. De altfel, deși ne-am fi dorit să anunțăm acest succes ceva mai devreme, „lipsa diplomei” a întârziat oarecum interviul cu echipa tehnică EDS România responsabilă cu implementarea standardului PSO – subiectul acestui eveniment fiind chiar „Cover Story-ul” ediției actuale a Print Magazin.
Despre EDS România, proaspătă deținătoare a certificatului Fogra/PSO, se cuvine să amintim câteva detalii. Deschisă în 2008, ca proiect greenfield dezvoltat lângă Brașov pe baza unei investiții germane de peste 20 de milioane de euro, tipografia EDS România este una dintre cele 12 unități de producție ale rețelei grupului Euro-Druckservice GmbH în Austria, Germania, Polonia, Republica Cehă, România și Ungaria.
Specializată în tipărirea de broşuri comerciale şi reviste periodice de mare tiraj, EDS România a avut, încă de la startup, o evoluție spectaculoasă. Tipografia este înființată în primăvara anului 2008, iar nemții de la Euro-Druckservice reușesc instalarea primei rotative heatset Lithoman III în chiar luna august a aceluiași an și începerea testelor la sfârșitul lui septembrie. După încă o lună sunt date în folosință toate utilajele de tipar și finisare, incluzând cea de-a doua rotativă Lithoman IV, cât și echipamentele de prepress – octombrie constituind și lansarea oficială a tipografiei.
Deși activitatea începe sub presiunea primului an de criză economică, tipografia înregistrează la sfârșitul anului 2009 o cifră de afaceri de nu mai puțin de 84.206.083 milioane de lei (peste 20 de milioane euro). Astăzi, EDS România este un lider al sectorului producției de broșuri comerciale, marile lanțuri de retail din țară și nu numai alegând Ghimbavul ca loc unde-și produc publicațiile.
Felicitări echipei EDS România și mult succes în continuare!
Articolul integral despre certificarea EDS România va putea fi citit pe site-ul Print Magazin începând de mâine.
Similar Posts:
- MMK Print este prima tipografie offset din România care a obţinut certificarea Fogra PDFX-Certification
- EDS România a intrat în elita mondială a tipografiilor certificate Fogra/PSO!
- Best Print este prima tipografie din România certificată PSO-ISO 12647 pentru tipar offset pe mașini cu alimentare în coală
- Manroland și-a reînnoit certificarea Process Standard Offset (PSO)
- UPM închide fabrica de hârtie Myllykoski din Finlanda