Default

Generația digitală și a patra revoluție industrială

• Bookmarks: 40 • Comments: 1716


Generația digitală se naște astăzi, mai spre seară. Și noi nu facem parte din ea. Nici măcar cei cu aptitudini digitale accentuate nu se includ de la sine. Nu de alta, dar încă suntem obișnuiți să scriem de mână când avem la îndemână aplicații geniale, gratuite și mult mai rapide, disponibile pe tabletă, telefon mobil sau ceas inteligent.

Romulua Cristea

Copiii celei de-a patra revoluții industriale abia urmează să se nască. Iar la Davos, în cadrul Forumului Economic Mondial (WEF) recent încheiat, tocmai despre asta s-a și discutat. Unii au înțeles mesajul agitat, alții au rămas cu ochii-n soare și se întreabă cum de au trecut ca rața prin apă, prin tumultul celei de-a treia revoluții industriale. Nu de alta, dar manualele de școală nu au apucat să rețină decât două astfel de transformări profunde trasate în societate de descoperirile din domeniile științifice care au generat invențiile moderne. De fapt, totul e foarte simplu. Fenomenele au fost complexe și epocile revoluțiilor industriale au ars pe nerăsuflate etape ca într-un număr ieftin de iluzionism. Pentru simplificare și pentru o învățare informală așa cum e la modă, am putea identifica cele patru mari revoluții prin simboluri reprezentând, în ordine, extrem de simplist: motorul cu aburi, generatorul electric, calculatorul și Internetul Lucrurilor. A treia revoluție industrială tocmai am trăit-o, dar a evolut pe neobservate în Internetul viitorului, un fel de altă dimensiune în care obiectele sunt definite de o identitate virtuală. Iar ele ajung să comunice unele cu altele pentru a oferi toată gama de servicii, de la îngrijire medicală la securitatea transportului. E un Internet fără limită și măsură. Iar dacă nu-l înțelegi, ajungi să-l mănânci pe pâine și să-l dai pe gât odată cu cu berea din sticla de la frigider, iar când mori îl iei și cu tine în mormânt. Doar că el rămâne viu și în veșnicie, dar de tine nu mai știe nimeni nimic pentru că nu ai lăsat nicio urmă.
Cea de-a patra revoluție industrială (denumită generic și Industry 4.0) se referă la fuziunea tehnologiilor, care are efecte importante asupra sistemelor politice, economice şi sociale. Fenomenul este atât de complex, deși este moșit dintr-un concept relativ simplu, încât va genera chiar ideologii și nu vor lipsi nici evangheliștii propovăduitori de doctrine. Și se va pune problema eticii, mult mai intens decât în epoca calculatoarelor și a Internetului incipient de astăzi, încă servit cu porția.
Dar să revenim la subiect. Cum se manifestă domne’, Internetul ăsta, al lucrurilor? Simplu, ca un asistent personal, un fel de valet cu de-a sila care s-ar putea să te împiedice la mers, dacă nu ești atent. Poate fi și un fel de sclav dacă nu ajungi din prostie să-l slugărești inutil și să-l cauți la țâțe. Face o grămadă de lucruri pentru tine, fără ca să știi. Ar putea fi un concept apropiat de inteligența artificială, dar și așa e prea puțin spus. Oricum, dacă ai fost doar un nesimțit prin viață nu o să ajungi să te îndrăgostești de el. Nu e nicio noutate sau lucru nespus: se poate trăi și fără tehnologie. Și în prezent, sute de milioane de oameni supraviețuiesc de voie, de nevoie de pe o zi pe alta, cu griji din cele mai mărunte. Ai nevoie de foarte puține lucruri ca să supraviețuiești. Problema care se pune este pentru lumea care se crede civilizată. Ce să faci ca să-l cucerești. Totul este însă mult mai simplu pentru cei ce vor fi să vină. Cei care se nasc acum sunt parte din generația digitală. Viitorul a început în anii trecuți, dar puțin au fost aleșii care au apucat să-l prindă de coadă.

*Citește și: 

Similar Posts:

40 recommended
comments icon1 comment
1 notes
716 views
bookmark icon

One thought on “Generația digitală și a patra revoluție industrială

    Write a comment...