În avanpremiera ediţiei Universign nr.29 mai/iunie 2009, am stat de vorbă cu Lavinia Pop, Sales Manager Pin Plus Pin, despre dinamica stocurilor de materiale şi echipamente pentru producţia publicitară, într-o perioadă în care nivelul cererii a scăzut simţitor.
La cât se ridică nivelul resurselor financiare pe care le aveţi blocate în stocuri în acest moment? V-aţi confruntat cu o modificare a dinamicii circulaţiei acestora?
Nu pot să fac publică cifra exactă, însă într-adevăr, dinamica stocurilor s-a modificat. Pe fondul scăderii cererii, la unele produse, mai ales cele care aveau un rulaj lent, viteza de rotaţie a scăzut şi mai mult. La produsele care fac 80% din vânzări, viteza de rotaţie a crescut, dar a scăzut volumul stocurilor. Pentru a ne îmbunătăţi cash flow-ul, am ales să facem comenzi ceva mai mici, dar mai dese, la furnizori.
S-au schimbat coordonatele de colaborare cu furnizorii cheie de la începutul anului şi până acum? Au devenit aceştia mai relaxaţi sau au înăsprit condiţiile anterior agreate?
Furnizorii cheie nu ne-au înăsprit oficial condiţiile, dar sunt mai stricţi în ceea ce priveşte respectarea termenilor contractuali agreaţi. Avem şi furnizori care, de la începutul anului, ne-au cerut plata în avans, anulând astfel înţelegerile anterioare.
În lumina unui viitor incert, cum veţi stabiliţi mărimea optimă a comenzilor de aprovizionare?
Ne vom raporta la dinamica vanzărilor din ultimele trei luni şi vom aplica un coeficient de scădere a aprovizionării, raportat la luna similară a anilor precedenţi (2007 şi 2008). Având în vedere că anul 2008 a fost un an atipic, cu 2 campanii electorale, trebuie să ne raportăm şi la 2007 pentru a face o estimare a stocului mai aproape de nevoile reale, pentru lunile din preajma campaniilor (aprilie, mai, octombrie, noiembrie).
După care model funcţionează o alimentare sănătoasă a stocurilor: aprovizionare constantă în timp sau achiziţii raportate la cereri punctuale?
Cred că depinde de modelul de business ales. Ideal ar fi să aprovizionezi ce ţi se comandă, să ai un termen de predare de 2-3 săptămâni şi să lucrezi cu stocuri aproape de zero. Un vis frumos ar fi modelul japonez de aprovizionare just-in-time. Din păcate, la noi, în industria de publicitate, acest lucru nu pare posibil, unul din factorii cheie ai succesului în acest domeniu fiind stocurile. Suntem mereu în căutare de noi căi de optimizare a stocurilor în condiţiile unei aprovizionări permanente.