Apărută în urmă cu trei ani, Nord Vision şi-a ales o specializare curajoasă pentru a intra în lumea publicităţii. Despre ce înseamnă să fii broker în producţia publicitară şi cum poţi face performanţă într-o lume în care vedetele consacrate sunt agenţiile de publicitate şi furnizorii acestora ne-a povestit Maria Niţu, Account Manager la compania mai sus amintită.
Care este diferenţa între o agenţie de publicitate (exceptând serviciile de creaţie in house) şi un broker în producţie publicitară?
Gestionarea resurselor şi a intereselor, precum şi onestitatea acestei gestionari.
Clientul are un proiect şi un set de condiţii, iar piaţa conţine diverşi agenţi de producţie, creaţie sau alte servicii conexe domeniului publicitar. Demersul nostru îşi asumă scopul de a elabora soluţia cea mai potrivită, de a-i urmari desfăşurarea şi de a garanta rezultatul final. Nu pretindem mai mult, dar nici mai puţin. În acest mod de abordare sunt prinse atât filosofia, cât şi ergonomicitatea acţiunilor prin care Nord Vision satisface clientul. Noi nu avem orgoliul soluţiei unice a agenţiei, noi propunem câteva variante care potrivesc cel mai bine posibilităţile din acea clipă ale furnizorilor cu nevoile clientului; fiecare în parte are atuuri legate de calitate, costuri sau timp de finalizare. Discutăm deschis despre acestea şi clientul optează.
Nord Vision fiinţează de aproape trei ani. Au existat puncte de răscruce de-a lungul acestui interval, care să determine o renuanţare a poziţionării iniţiale?
Între timp am depăşit şi aceşti 3 ani. De repoziţionare nu este cazul să discutăm, deoarece nu numai că pe parcursul timpului s-a întărit viziunea noastra specifică, dar s-au însumat noi componente care susţin această viziune. În acest moment gestionăm şi resurse de creaţie, branding, analiză, training, proiectare tehnică sau de ordin juridic aferente proiectelor clienţilor noştri.
Câte firme de producţie publicitară numără baza dvs de date şi cu câte aţi colaborat până acum? Care este cel mai trainic parteneriat cu un astfel de furnizor şi cum s-a născut el?
Este greu să ne facem o imagine veridică din aceste cifre; practic, de-a lungul timpului, am iniţiat contacte cu majoritatea furnizorilor de pe piaţa românească şi nu numai; o parte din aceştia au ajuns, după o evaluare, pe lista de lucru; însă, după probări succesive am putut face o clasificare riguroasă după modul de lucru şi performanţele specifice fiecăruia; desigur, situaţia nu este nici pe departe liniară, suferind în mod continuu adaptări şi ajustări, însă procentul de 10% îmi pare rezonabil, când mă gândesc la câţi din cei mulţi sunt apţi cu adevărat pentru a concura pe piaţa furnizorilor; în privinţa celui mai trainic parteneriat, îmi pare un cuvant prea mare. Pe diferite paliere şi domenii, colaborările noastre pot duce la rezultate foarte bune pentru întreg lanţul client-broker-furnizor- atunci parteneriatul se consacră.
Există un proiect cheie care a propulsat Nord Vision drept o opţiune interesantă în rândul clienţilor, sporindu-i simţitor notorietatea?
Greu de crezut. Nu suntem vedete şi, de aceea, nu ne putem crea notorietate în urma unei anume „reprezentaţii” spectaculoase; de obicei, pentru fiecare client în parte, primele colaborări cu acesta îl edifică în legătură cu oportunitatea NordVision.
De ce ar alege un client final un broker în producţia publicitară în detrimentul unei companii de producţie publicitară, mai ales acum, când eliminarea costurilor suplimentare este un obiectiv prioritar?
Tocmai din acest motiv şi nu numai din acesta.
În plus, experienţa şi flexibilitatea noastră pot face de multe ori diferenţa în bine prin discernământ corect.
În retorica identitară, Nord Vision se autodefineşte ca o „structură ergonomică în economia raporturilor dintre agenţii, clienţi şi furnizori”. Care dintre cele trei categorii v-a ridicat cele mai mari probleme până acum, afectând această ergonomie?
Fiecare parte are metehnele sale; totuşi, îndrăznesc să spun că agenţiile au „abilităţi” care le urcă în clasamentul celor mai problematice entităţi din mediul publicitar.
Există companii concurente, cu specializări similare? Dacă nu, de ce credeţi că nu au apărut? Dacă da, cum vă raportaţi la acestea?
Personal, nu cunosc la noi pe piaţă o asumare pertinentă a acestei abordări, însă răspunsul este foarte simplu: este mult prea seducător să te avânţi spre mirajul „Agenţiei de Publicitate”, ca să mai vezi şi alte faţete ale problemelor acestui domeniu destul de încercat şi deloc idilic.