Analiza

Eliminarea impozitului pe venit loveşte în firmele de producţie publicitară

• Bookmarks: 21423


Începând cu anul acesta, microîntreprinderile vor fi impozitate la fel ca orice firmă, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim, fără a mai putea opta pentru impozitul de 3% pe venit. În plus, toate companiile din România vor plăti impozitul pe profit anticipat, pe baza profitului obţinut în anul anterior, ca la bănci. Microîntreprinderile au beneficiat până în 2009 de un regim special de taxare, având posibilitatea să aleagă între impozitarea profiturilor şi plata unui impozit pe venit, care a crescut progresiv în ultimii ani, ajungând la 3% din venituri anul trecut. Introducerea impozitului minim în aprilie 2009 a fost prima lovitura adusă microîntreprinderilor. Statul miza pe încasări de 350 mil. lei (81 mil. euro) în urma introducerii acestui impozit , însă veniturile încasate din aplicarea sa la bugetul statului au fost triple in 2009, în jur de 1 mld. lei (200 mil. euro).

Pe de altă parte, potrivit calculelor Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), introducerea impozitului minim a adus pierderi de 100 de milioane de lei la bugetul de stat, prin generarea a 56.000 de şomeri, în urma închiderii a 26.000 de firme cu activitate, din luna octombrie.

Această măsură pune în pericol microîntreprinderile româneşti, indiferent de domeniul lor de activitate, în contextul în care impozitul forfetar a dus deja la radierea a peste 100.000 de firme în 2009.

“Este un pas în plus pentru desfiinţarea microîntreprinderilor, după impozitul minim. Statul era mai avantajat dacă impozita cu 3% veniturile, dar probabil că autoritatile s-au gândit că sunt firme care au profituri mari. Vor fi afectate mai ales firmele care functionează cu cheltuieli reduse cum ar fi cele de consultanţă, din domeniul tehnic, arhitectură sau contabilitate”, a declarat Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania.

Toate microîntreprinderile înregistrate, societăţi cu pănă la 9 angajaţi şi venituri anuale de cel mult 100.000 de euro, ar putea fi afectate, inclusiv cele care activează în domeniul producţiei publicitare. Pentru multe dintre acestea, anul 2010 se arată complet nefavorabil. Astfel, Veronica Ursu de la Neon Timişoara, societate cu peste 15 ani de experienţă în tehnologia instalaţiilor de neon pentru firme luminoase, consideră că aceasta este o acţiune ce nu încurajează continuitatea activităţii microîntreprinderilor, mai ales că nu există măsuri pentru a minimiza efectele negative ale acestei modificări a cotei de impozitare, ca de altfel nici în cazul menţinerii impozitului minim.

„ Impozitul minim a fost calculat la cifra de afaceri a anului 2008, când am avut cifră de afaceri mare, iar în 2009 cifra de afaceri a o fost la 30% faţă de 2008. În 2010 fie că suspend activitatea, fie lichidez firma,” a declarat Veronica Ursu.

Similar Posts:

21 recommended
comments icon0 comments
0 notes
423 views
bookmark icon

Write a comment...