Șapte companii românești vor participa, la Düsseldorf (Germania), la ediția din acest an a târgului internațional „K“, destinat industriei materialelor plastice și cauciucului.
3.000 de expozanți din 60 de țări
K 2019 se va desfășura în perioada 16–23 octombrie, în cadrul complexului expozițional Messe Düsseldorf. „Peste 3.000 de expozanți din 60 de țări au dorit să fie prezenți la K 2019, majoritatea din Europa (în principal, din Germania, Italia, Austria, Elveția, Franța, Olanda și Turcia), dar și un număr semnificativ de companii din SUA“, a declarat directorul adjunct al târgului „K“, Thomas Franken, cu ocazia sesiunii de prezentare și promovare, la București, a expoziției.
La fel ca la edițiile precedente, companiile asiatice din China, Taiwan, India, Japonia și Coreea de Sud mențin o prezență la un nivel ridicat în cadrul târgului.
Târgul „K“ de la Düsseldorf se organizează de 67 de ani, cu o periodicitate de trei ani, și este considerat unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire ale reprezentanților industriei maselor plastice și cauciucului.
„Încă din 1952, K Düsseldorf deține un statut special în rândul târgurilor de specialitate pentru materiale plastice și cauciuc. Nici un alt eveniment de profil din lume nu reușește să reflecte atât de vizibil și de tangibil succesul materialelor plastice. Și acum, la cea de-a 21-a sa ediție, «K» este dovada că industria materialelor plastice este încă în plină dezvoltare. «K» prezintă, din trei în trei ani, elita progreselor și inovațiilor tehnice, soluțiile cele mai eficiente pentru producție și procesare și aplicațiile inteligente și extrem de diverse ale materialelor plastice și cauciucului în toate domeniile industriale sau ale vieții și activității umane. Materialele polimerice, tehnica și tehnologia de producție și prelucrare, precum și întregul spectru al aplicațiilor plasticului și cauciucului sunt prezentate la Düsseldorf sub toate aspectele“, se menționează în Declarația Consiliului expozanților de la K 2019.
Materialele plastice și cauciucul, trend ascendent la nivel mondial
Succesul global al acestei ramuri este reflectat, în principal, de creșterea cantităților utilizate: începând cu 1950 și până în anul 2017 creșterea medie anuală a fost de 8,5%, cu o explozie de consum înregistrată în perioada deceniilor 1950–1970. După anul 2000, ratele de creștere au fost în medie de 4–5 procente pe an, variind mult în funcție de regiune, tipuri de produse și domeniu de utilizare.
Provocările societății actuale țin, în primul rând, de creșterea populației și de ridicarea nivelului de trai în toate regiunile planetei. Într-o extrem de rapidă evoluție sunt piețele pentru majoritatea aplicațiilor materialelor plastice – în primul rând domeniul ambalajelor pentru produse alimentare și articole de uz cotidian, precum și felurite recipiente pentru depozitare și transport. Extinderea infrastructurii, construcția și ingineria civilă sunt, de asemenea, foarte mari consumatori de plastic, în principal în domeniul utilităților – apă, electricitate, gaze –, dar și pentru izolații, profile de ferestre și multe altele.
Un alt domeniu de utilizare în plină dezvoltare este cel al transporturilor – de la autovehicule cu diversele lor variante de propulsie, transportul feroviar și până la aviație. Și apoi, medicina și domeniul îngrijirii medicale sunt greu de imaginat în absența materialelor plastice moderne, practice și igienice, cu proprietăți avansate și care sunt parte integrantă din aparatura medicală, cea de laborator, articole de unică folosință funcționale. Chiar și echipamentele și accesoriile sportive și de agrement, așa cum le cunoaștem și le apreciem astăzi, pot fi realizate numai cu materiale plastice.
18 pavilioane expoziționale
Expoziția internațională dedicată maselor plastice și cauciucului va ocupa întreaga suprafață disponibilă a centrului expozițional Messe Düsseldorf, adică cele 18 pavilioane expoziționale cu suprafața de 175.000 de metri pătrați, cu o distribuire pe trei secțiuni principale: mașini și echipamente; materii prime și materiale auxiliare; semifabricate, componente, produse din materiale plastice cu proprietăți speciale.
La ediția din 2016, au fost prezenți la târg 232.053 de vizitatori din 161 de țări, peste două treimi din total (aproximativ 71%) au venit la târgul de specialitate din Düsseldorf din alte țări decât Germania, cei mai mulți din Italia, Olanda, India, Turcia, Franța, Belgia, SUA, China, Spania și Polonia.
Liderul industriei materialelor plastice
China conferă Asiei rolul de lider mondial al industriei materialelor plastice. În 2017, producția mondială de materiale plastice a atins, conform asociației profesionale PlasticsEurope, 348 de milioane de tone, dintre care aproximativ 290 de milioane de tone de materiale de tip matrice. Restul de 55 de milioane de tone au fost utilizate la realizarea de plastifieri, materiale stratificate, adezivi, dispersii, lacuri și vopsele. În aceeași perioadă de referință s-au produs și utilizat 28,5 milioane de tone de cauciuc, dintre care 15 milioane de tone cauciuc de sinteză, arată un raport din 2017 al International Rubber Study Group IRSG.
La fel ca majoritatea crizelor economice și căderilor de prețuri înregistrate de-a lungul istoriei recente, și criza din 2008 a frânat în mică măsură evoluția pozitivă a sectorului maselor plastice. Imediat după aceea, începând cu 2010, industria de profil a revenit la rate de creștere de 4–5% pe an, se precizează în Declarația Consiliului expozanților de la K 2019.
Capacitatea anuală de producție a termoplasticelor, segmentul cel mai mare sub aspect al cantităților produse și cel mai important din domeniul materialelor plastice, totalizează 351 de tone, dintre care aproape 91% materiale plastice standard, 8% de uz tehnic, procente subunitare de polimeri de înaltă performanță, precum și materiale plastice pe matrice biologică, respectiv biodegradabile (la începutul lunii martie 2019).
Avântul economic al Chinei și al multor altor țări din Asia de Sud-Est a făcut din spațiul Asia–Pacific regiunea cu cea mai mare și mai puternică dezvoltare din industria materialelor plastice, la nivel global. În prezent, Asia realizează jumătate din producția mondială de materiale plastice. Zona este la fel de puternică și sub aspect tehnologic, furnizând aproape 40% din totalul mașinilor și echipamentelor pentru procesarea materialelor plastice (date 2017). Când vorbim despre plastic, China este, în prezent, lider absolut sub toate aspectele, cu 29,4 procente din producția globală de materiale plastice (2017), 31% din totalul mașinilor și echipamentelor (date din 2016) și cea mai mare pondere individuală în sectorul de procesare.
Euromap: Europa și America de Nord încetinesc producția
Prin comparație, Europa și America de Nord, fruntașe până la un moment dat în clasamentul la nivel mondial, sunt în declin continuu, situându-se în prezent la 18,5, respectiv 17,7 procente. Mai departe avem Orientul Apropiat, Africa și Orientul Mijlociu cu un total de 7,1%, America de Sud cu 4% și fostele republici sovietice cu 2,6%. În esență, Asia a reușit în 20 de ani să-și crească ponderea în producția mondială de mase plastice de la 30 la peste 50 de procente, în timp ce America de Nord a pierdut 10 și Europa aproape 15 puncte procentuale. Un tablou similar avem și în sectorul cauciucului, dominat net de Asia, cu 91% din producția de cauciuc natural și 54% din cea de material de sinteză.
Țările de limbă germană își consolidează poziția de lider tehnologic, China pe aceea de lider al pieței de mașini și echipamente pentru industria maselor plastice Valoarea producției mondiale de mașini și echipamente pentru sectorul maselor plastice a crescut în 2018 la aproximativ 38 de miliarde de euro, după ce în anul precedent se cifrase la 36,3 miliarde, respectiv în 2016 la 35 de miliarde de euro. Ponderea diverselor regiuni ale globului a fost următoarea: constructorii europeni au generat 42%, corespunzând unei valori de 15,3 miliarde de euro. Așa cum arată Euromap, în 2017 producătorii de astfel de mașini din Austria, Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Luxemburg, Spania, Elveția și Turcia au reușit să își consolideze poziția de lider în comerțul mondial, urcând de la 48 la 52 de procente. În ciuda numeroaselor incertitudini, Euromap se așteaptă ca producția europeană să fi crescut în 2018 cu încă 2–3%.
Cel mai mare producător de mașini pentru industria maselor plastice a fost, în 2017, China, cu 11,5 miliarde de euro (și o pondere de 31,8% din total), urmată de Germania cu 8 miliarde de euro (22,1%). (Romulus Cristea)
Similar Posts:
- Lego anunță ambalaje durabile 100%
- Covid -19 oprește preluarea HP de către Xerox
- Piața mondială a ambalajelor de sticlă va ajunge la 49 miliarde de euro în 2020
- Roboții lasă fără locuri de muncă două milioane de angajați din Europa
- Economia Chinei încetinește și trage în jos producția globală de hârtie