Ministrul Educației, Daniel Petru Funeriu, a efectuat joi, 10 noiembrie, o vizită neprogramată la Colegiul Tehnic „Media” din București, demnitarul guvernamental fiind însoțit de doamna Gabriela Liliana Ciobanu, directorul Centrului pentru Dezvoltarea Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDÎPT).
Desfăşurată pe parcursul unei ore, deplasarea ministrului la singura şcoală de poligrafie din România a fost una cvasioficială şi a avut ca obiectiv înţelegerea realităților cu care se confruntă învățământul tehnic preuniversitar şi, nu în ultimul rând, a celor ale sistemului educaţional poligrafic. De altfel, aşa cum ne-au declarat persoane din conducerea şcolii, Funeriu este singurul ministru al Educaţiei din perioada postdecembristă care a mers neanunţat la Colegiul Tehnic „Media” special pentru a asista alături de elevi şi cadre didactice la programul normal de activităţi desfășurat în atelierele şi laboratoarele școlii. În acest sens, dacă pentru discuțiile purtate cu profesorii în cancelaria şcolii, ministrul a zăbovit doar câteva minute, şeful Educaţiei şi-a petrecut restul vizitei în atelierul de tehnici poligrafice şi, parţial, în studioul cinematografic.
Vădit interesat de modul cum funcţionează procesul de producţie al unei lucrări tipografice, ministrul Funeriu şi-a lăsat la intrare morga guvernamentală şi a parcurs alături de elevi toate etapele fluxului de pregătire, imprimare şi finisare. Curiozitatea şefului de la Educaţie l-a împins chiar să încerce să execute singur anumite operaţii de legătorie.
Un detaliu de amintit este şi faptul că, din întâmplare, în același moment cu vizita lui Daniel Funeriu, în atelierul tipografic al colegiului se tipăreau anumite diplome şi formulare pentru Ministerul Educaţiei. Impresionat de acest amănunt, ministrul şi-a exprimat dorința de a-i încredinţa liceului producţia mai multor lucrări de tipar pentru instituţia pe care o conduce. Funeriu a manifestat același interes și la vizitarea studioului de cinematografie, ministrul străduindu-se să mânuiască singur echipamentele de filmare, aşa cum ne-a declarat profesorul Mircea Enăchescu de la catedra de producţie media.
Din cele declarate şi de alte cadre didactice ale colegiului, ministrul Funeriu a interacționat într-un mod foarte degajat cu elevii, stilul simplu şi direct al şefului Educaţiei reuşind să destrame barierele de comunicare şi timiditatea copiilor.
Aflată pe teren propriu, conducerea Colegiului Tehnic „Media” și cadrele didactice de specialitate ale şcolii bucureştene au profitat de ocazie pentru a-i cere şefului Educației să sprijine reînfiinţarea Facultăţii de Poligrafie, instituţie care a fost închisă de regimul comunist în urmă cu aproape 40 de ani. Chiar dacă Funeriu a fost convins să-şi ofere întregul ajutor, ducerea la bun sfârşit a acestui deziderat va depinde într-o foarte mare măsură de implicarea asociaţiilor patronale şi profesionale din industria tipografică românească.
„Off the record”, vizita făcută de ministrul Funeriu la „liceul de poligrafie” – aşa cum era cunoscută şcoala cu ani în urmă – constituie şi îndeplinirea promisiunii făcute conducerii colegiului în luna februarie a acestui an la conferinţa de lansare a proiectului CRIPT (Curriculum Revizuit în Învăţământul Profesional şi Tehnic), aceea de a-i călca pragul şcolii până la sfârșitul lui 2011.
Fără a dori să politizăm în vreun fel subiectul, considerăm că vizita de curtoazie făcută de ministrul Daniel Funeriu la şcoala de poligrafie din cartierul Străuleşti este una de apreciat, având în vedere dezinteresul pe care l-au manifestat predecesorii săi pentru problemele educaţiei tipografice româneşti.
Pentru a vizualiza la o dimensiune mai mare fotografiile, click pe imaginea din dreapta titlului si folosiţi săgeţile laterale pentru a naviga.
(Fotografii: Prof. Mircea Enăchescu, Colegiul Tehnic „Media”)
Similar Posts:
- Colegiul Tehnic Media are o nouă identitate vizuală
- Colegiul Tehnic „Media” a început dialogul cu industria pentru revizuirea sistemului de învățământ tipografic
- S-a dat verde la revizuirea standardelor de pregătire profesională pentru poligrafie
- Colegiul Tehnic Media stimulează performanţa
- Câți bani va primi un angajator pentru formarea ucenicilor