Suntem în plin sezon al concediilor, ocazia perfectă pentru mulță lume să-și închidă telefoanele și să nu mai răspundă nici la e-mail. Dar să fim și noi în ton cu atmosfera de vacanță, să fim mai îngăduitori cu ceilalți, să mai coborâm temperatura aerului condiționat din redacție cu încă două grade și să ne relaxăm. Nu vrem să transmitem vibrații negative celor care vor găsi timp să ne citească între un drum prin țară și unul prin străinătate. Sau print străinătate, dacă ne este permisă o glumă.
Așadar, să nu vorbim despre probleme, că ele oricum ne așteaptă până ne întoarcem din concediu. Să vorbim despre oportunități. De exemplu, minunatele mașini și concepte prezentate anul trecut la drupa au avut oportunitatea anul acesta la FESPA să demonstreze cu adevărat ce știu să facă. Pentru că simplul fapt că o mașină este bună nu ne ajută cu nimic atâta timp cât nu avem aplicații pentru ea. E ca și cum ai vrea să experimentezi ce poate un bolid de sute de mii de euro pe străzile din România. Acum, mașinile prezentate la FESPA ne arată ce putem face cu ele și ar trebui să luăm aminte. Din proprie inițiativă.
De prea multe ori vin alții să ne arate ce putem face. Suntem tributari unei mentalități, poate moștenite de la sistemul comunist de învățământ, deși nici cel pe care îl avem acum nu prea ne oferă satisfacții, să luăm de bun ce ne spun alții și să repetăm. Noi repetăm, învățăm și punem în aplicare. Din păcate, dezavantajul acestei mentalități este că, repetând și punând în practică, nu mai avem ochi să observăm că de pe urma practicii noastre profită tot alții și mai puțin noi. Atenție, nu blamăm investitorii care au venit în țara noastră și au pus suflet, know-how și bani și au dat o pâine angajatului român. Dimpotrivă, nu putem decât să-i aplaudăm pentru șansa pe care ne-o oferă și pentru potențialul pe care ni-l recunosc.
Însă mentalitatea care înseamnă simpla punere în practică, repetitiv, a ceea ce înveți de la alții este una de angajat. Nu de antreprenor. Angajatul român a aflat de la alții cum să pună un motor făcut la Colibași într-un Mercedes, cum să facă agricultură performantă, cum să producă energie și câte și mai câte. Antreprenorul român trebuie să învețe să afle din proprie inițiativă ce poate face cu mașinile sale, astfel încât să fie propriul stăpân și nu doar un simplu executant care pune în practică ceva învățat la mâna a treia sau a patra. Iar apoi, drumurile vor fi deschise și vom putea arăta și noi altora ce putem să facem. Și, de ce nu, să le și vindem ce facem.
Dar asta înseamnă să ne ținem ochii deschiși și mai ales mintea deschisă. Preluând modele, concepte și metode de la alții și încercându-le și noi avem slabe șanse să-i ajungem din urmă pe cei care le-au descoperit primii, căci rareori discipolul își depășește maestrul. Însă noi, ziariștii, vedem zilnic exemple de succes din partea celor care au avut curajul să gândească altfel, să abordeze altfel ceea ce fac și, nu în ultimul rând, să exploateze instrumente pe care le au deja la îndemână în moduri originale, creative. Iar aceste lucruri nu putem decât să vi le recomandăm și dumneavoastră mai departe.
Așadar, dragi manageri, cum vă rugam și la începutul materialului, nu vă stricați vacanța gândindu-vă la probleme. Print Magazin vă urează ca în această vacanță să vă gândiți numai la oportunități. Multe dintre ele sunt mai aproape decât ne închipuim, sunt chiar în utilajele noastre. Trebuie doar să avem ochi să le vedem și ar trebui să le vedem. Sunt doar niște aplicații, până la urmă. Dar cine știe să le vadă va activa pe o piață doar a lui. Dar și pe a altora. Recent ne-a gâdilat urechile o vorbă frumoasă: nu pentru toți e criză. Pe de altă parte, mai e o vorbă care spune că în orice criză sunt și oportunități. Pentru cei care văd aplicații noi sau nefolosite până acum și știu să le exploateze, nu va fi nicio criză, vor exista doar oportunități.