De-a lungul timpului, cerneala albă a stârnit o serie de dezbateri legate de utilitatea, aplicaţiile, dar mai ales provocările pe care le ridică producătorilor de sisteme de imprimare. O soluţie cromatică dificilă, aceasta impune un mod de folosire meticulos, este selectivă în ce priveşte mediile și procedeele de imprimare la care se pretează şi are aplicabilitate restrânsă.
Pigmentul predilect al albului, dioxidul de titanit, este foarte greu, comparativ cu cei folosiţi în compoziția cernelurilor color. Din acest motiv, circulaţia și amestecarea cernelii albe cu celelalte cerneluri sunt anevoioase. Mai mult, pigmentul este greu de manevrat în cadrul unei imprimante, fiind necesar un sistem care să țină cerneala amestecată pentru a preveni coagularea acesteia, dar fără să o agite prea tare.
Totodată, dioxidul de titanit trebuie aplicat într-un volum mult mai mare decât pigmenţii cernelurilor color, pentru a ajunge la o densitate optică satisfăcătoare. Acest fapt îl face să acţioneze ca un agent de întărire, ceea ce îngreunează împingerea cernelii albe în duzele minuscule din capatele de imprimare ale imprimantelor piezoelectrice.
O soluție pretențioasă
Cerneala albă este folosită, de regulă, ca o soluție de pretratare înaintea aplicării cernelurilor color. Ea trebuie să confere opacitate mediului imprimat, însă trebuie să fie aplicată în mai multe straturi, pentru a crea o suprafață plană, care să favorizeze dispunerea uniformă a celorlalte cerneluri.
Producătorii de print trebuie să aloce însă mult timp întreținerii imprimantei, în sensul curățării urmelor lăsate de cernelurile color, care riscă să murdărească cerneala albă și să compromită, implicit, compoziția grafică a aplicației. Faptul că este atât de pretențioasă îi determină pe producătorii de print să obțină efecte similare celor conferite de cerneala albă prin imprimarea cernelii negre pe suport alb – de altfel, o variantă mai convenabilă ca preț.
Cerneala albă este utilizată, în principal, pe materiale întunecate, dar și pe substraturi translucente, pentru aplicații backlit. Se pliază pe suporturi rigide, precum policarbonatul sau acrilul, unde este folosită pentru display-uri backlit amplasate la punctele de vânzare sau în retail. De asemenea, este compatibilă cu mediile flexibile, de exemplu, PVC și vinil, oferind un efect de opacitate sau translucență foliilor decorative pentru ferestre.
Operatorii de imprimante offset sau serigrafice preferă să mizeze pe tehnici alternative pentru obținerea efectelor cromatice conferite de cerneala albă. De exemplu, folosirea foliilor de ștanțare, disponibile în numeroase culori și texturi – metalice, lucioase sau opace. Un finisaj alb, opac și lucios sau mat imită aspectul cernelii albe. De asemenea, se pot puncta efecte vizuale uimitoare prin aplicarea de folii perlescente sau argintii.
Aplicabilitate limitată
Producătorii de sisteme de imprimare au creat echipamente dedicate folosirii cernelii albe, pe diverse medii. Sunt disponibile imprimante inkjet ce printează direct pe suport textil și conțin cerneluri albe opace cu polimerizare UV. Mediile textile trebuie să fie pre-tratate pentru ca cerneala să nu se absoarbă în fibre, iar pentru obținerea solidității corespunzătoare sunt necesare mai multe treceri. Cerneala albă nu are o aplicabilitate generală, ci mai degrabă specializată. Unul dintre segmentele predilecte pentru utilizarea cernelii albe este proofingul.
Unele echipamente includ cerneală albă pentru printuri-martor aplicabile în designul de ambalaje, pe o gamă foarte restrânsă de materiale. Majoritatea suporturilor din sectorul ambalării sunt incompatibile cu acest tip de cerneală, în sensul că fie nu se usucă, fie nu aderă pe suprafața lor.