Default

Supraviețuirea luminii tiparului

• Bookmarks: 1291


Așezat liniștit pe șezlong, cu pipa în mână, în dreptul unei ferestre deschise către primăvara care se sfiește, încă, să se arate în toată splendoarea ei de Mai, privesc divorțul ireconciliabil dintre scriitură și tipăritură. Cu voia și complicitatea noastră, relația dintre cuvânt și megabyte a evoluat de la prietenie către ceva mai puternic, mai intim și mai profund.

Cărțile, devenite – ca atâtea alte produse culturale – digitale, au început să ocupe din ce în ce mai puțin loc în casele noastre, în mințile noastre, în sufletele noastre. Mă recunosc un pasionat al unei plăceri devenite, de ani buni, în mod oficial, viciu: fumatul pipei. De asemenea, mă declar vinovat de exercitarea unui alt viciu, condamnat încet la pieire prin evoluția computerelor: cititul cărților tipărite cu cerneală tipografică pe hârtie.

Puțini au fost cei care și-au putut închipui, în urmă cu cincizeci de ani, că visele și premonițiile tehnologice – fie ale celor ce scrutau viitorul în mod științific, fie ale scriitorilor de literatură științifico-fantastică – vor ajunge realități palpabile încă în timpul vieții unora dintre ei.

Schimbarea, ca orice lucru ce deranjează ordinea cunoscută a unei lumi, își face loc, cu greu, către viețile și către inimile oamenilor. Rezistența pe care cartea tipărită pe hârtie a încercat să o opună mediului electronic a lăsat urme care încă se mai văd. Dar competiția este inegală, raportul de forțe înclină evident balanța în favoarea computerelor. Păduri salvate, ”recolte” de oxigen tot mai bogate, spații de depozitare minuscule, costuri cu mult mai rezonabile. Iată doar câteva dintre argumentele de forță ale computerelor atunci când vine vorba despre beneficiile pe care le aduc unei lumi întregi în calitate de vectori ai unei informații caracterizate, din ce în ce mai mult, printr-un grad foarte înalt de perisabilitate.

În mod evident, nici industria tipografică nu stă pe loc. Tipărind în locul cărților carcasele CD-urilor ce conțin jocurile care au luat, din ce în ce mai des, locul lecturilor, tipografiile își reinventează menirea originară. Într-o societate aflată sub semnul permanentei transformări, flexibilitatea și puterea de adaptare la nevoile de consum aflate într-o dinamică fără precedent vor face diferența între ofertanții de servicii perfect adaptați noilor cerințe ale pieței, supraviețuitori sau învinși.

Însă nu puțini vor fi cei care vor mai tipări, chiar și pe furiș – dacă va fi cazul – măcar o carte, pentru a ține aprinsă făclia simbolică a unei cunoașteri care a început să fie accesibilă tuturor sub lumina tiparului!…

Similar Posts:

comments icon0 comments
0 notes
291 views
bookmark icon

Write a comment...